„Csoda, történj már!”: Fahrenheit – Budapest, Gödör Klub, 2017. 12. 28.

írta Kidlacee | 2018.01.02.

A hazai rockszíntér egyik legnagyobb eseménye mindenképpen a Fahrenheit újbóli összeállása volt 2017-ben. Nagyon sok idő telt már el azóta, hogy utoljára koncertezett a zenekar, azóta pedig pláne sok, hogy lemezük is megjelent. Még ha utóbbiról nincs is szó egyelőre, azért elég nagy érdeklődés fogadta az – egyelőre csak erre az egy koncertre – összeállt zenekart. Ez mindenesetre jó előjel volt, mert a tagok elmondása szerint a folytatást mindenképp befolyásolja az, hogy ez a fellépés hogy sikerül. Remélhetőleg most tovább is megy a történet, mivel egy igazi visszatérésnek lehettek tanúi azok, akik ellátogattak a fővárosi Gödör klubba december 28-án este.

Mikor kiderült, hogy év végén fellép a zenekar és megindult a jegyértékesítés, az „Early bird” jegyek nagyon gyorsan gazdára találtak, és szép lassan az összes többi belépő is elfogyott. A koncert létrejöttében nagy szerepe volt a Fahrenheit Facebook-oldalának is, amit eredetileg azért hoztak létre, hogy összehozzák a régi rajongókat, ismerősöket, de minden bejegyzésnél jöttek az ol hozzászólások, hogy „Mikor lesz koncert?” Nagy szerencsére a fiúk engedtek a nyomásnak és Varga F. Zoltán billentyűssel kiegészülve színpadra is léptek a Gödör Klub falai közt este negyed tízkor.

Addigra már a hely is szépen megtelt és felcsendült az intro, ami tulajdonképpen az ’Egyedül’ lemez akusztikus nyitódala, A fény felé volt, csak kicsit hosszabb verzióban. Majd egyből a húrok közé csaptak, a Festett világ című számmal kezdték a koncertet. Már az első pillanattól kezdve szinte lemezminőségben szólaltak meg. A színpad közepét Maróthy Zoltán gitáros-énekes foglalta el, mellette kétoldalt Vörös Gábor basszusgitáros, illetve Varga F. Zoltán billentyűs, aki a háttérvokálba is besegített. Mögöttük Tobola Csaba hozta a kőkemény alapokat.

Hatalmas ovációval fogadta a fiúkat a közönség, ők pedig a nyitódal után egyből belekezdtek az egyik nagy kedvencbe, a Szállnom kell című klasszikusba. Mivel a publikum kívülről fújt szinte minden számot, ezt kihasználva többször is megénekeltettek minket. Legelőször például ennél a dalnál a gitárszóló után, a „Tudom jól, egy kicsit félsz még, milyen lesz majd a zuhanás” soroknál. A villámgyors Pokolba már és a Meddig várjunk után érkezett a kiváló Távolodsz című dal, ami egy lassabb témával indul, hogy aztán egy frenetikus gitárszóló után kellően beinduljon a végére.

A Káin és Ábel előtt Maróthy Zoli szólt pár felvezető szót. Ennek a gyöngyszemnek az indító gitártémája már a lemezen is fantasztikus, de élőben hallani valami hihetetlen élmény volt. A dallista nagy részét az első két album számai adták, a harmadikról csupán az Aki bújt, aki nem, illetve a Hol van című sláger hangzott el. A konferanszból megtudtuk, hogy a lemez készítésekor eléggé nehezen született meg hozzá a szöveg, és hogy Zoli azóta is rendszeresen elfelejti a sorait, de szerencsére nem ezen az estén.

Az első két albumon szerepel egy-egy instrumentális dal, a Vihar után és a Fényben, ezek szintén elhangzottak. Előbbi egy gyorsabb ritmusú szám, míg az utóbbi egy igazi súlyos témával kezdődő remekmű, a végén begyorsuló gitárszólóval és ütemmel. A lassabb nóták közül a Sztárfotó, A bánat lánya és a Végigtombolt éjszakák okoztak kellemes perceket, az utóbbiban megint csak megvolt a közönségénekeltetés is. Ezt követte az Ördögi tánc, mely újra felpörgette az eseményeket. Nem sokkal a vége előtt egy meglepetés-dallal, a Kihozta belőled című Ossian-klasszikussal sokkolták a közönséget.

Mivel a srácok a régi Ossian hangszeresei voltak mielőtt Fahrenheit néven zenekart alakítottak, érthető, bár váratlan volt annak a korszaknak a megidézése, ha csak egy nóta erejéig is. A lüktető Neked jó leszekkel tértek vissza a saját repertoárhoz, ami megint csak hibátlanra sikeredett, majd véget ért a főműsor blokkja. Elköszönés után rövid szünet, majd a ráadás a Tárd szét a szárnyad című, zongorára írt dallal vette kezdetét. A koncert előtt a Facebookon lehetett szavazni, hogy mely dalok kerüljenek elő a bulin és itt, a ráadásban érkezett az egyik legtöbb voksot kapott szám,  a Te vagy a tűz. Ez egy igazi klasszikus az első lemezről, és ahogy belekezdtek, a publikum nem kicsit őrült meg. Természetesen ezt is végig énekeltük, ahogy az első album egyik nagy slágerét, a Van-e méget is, amit szintén kitörő lelkesedés fogadott.

Kiváló este volt csupa klasszikussal a kilencvenes évekből. Ezek a dalok ma is gond nélkül megállják a helyüket, sőt! Komoly mércét lehet felállítani ezekkel a dalokkal most is, az ehhez hasonlók nagyon-nagyon hiányoznak a zenei életből. Mivel a koncert nagyon jól sikerült és fantasztikus hangulat uralkodott a buli alatt végig – nemcsak a publikum, de a zenekar oldaláról is –, így remélhetőleg lesz folytatása a dolognak. Kiváló zenészek mindannyian, igazán kár lenne, ha megint abbamaradna az egész. Bízzunk a legjobbakban! Vagy ahogy a Meddig várjunk szövegében van: „Csoda, történj már!” Ki tudja? Talán még új lemezt is készítenek egyszer, ami hiánypótló lenne a magyar könnyűzenében.

A fény felé / Festett világ / Szállnom kell / Pokolba már / Meddig várjunk / Távolodsz / Káin és Ábel / Aki bújt, aki nem / Fényben / Hontalan angyal / Akarom / Végigtombolt éjszakák / Ördögi tánc / Hol van? / Sztárfotó / Vihar után / A bánat lánya / Kihozta belőled / Neked jó leszek /// Tárd szét a szárnyad / Te vagy a tűz / Van-e még?

 

Szerző: Kidlacee
Fotók: Fahrenheit Facebook-oldal

Legutóbbi hozzászólások