“Csak arra van szükség, hogy tökös legyél”: Interjú Johnny Cruzzal (Santa Cruz)

írta TAZ | 2017.12.09.

Mivel csípem a finn srácok zenéjét (legutóbbi albumukat is rongyosra hallgattam), nem volt kérdés, hogy ha van rá mód, akkor összehozok egy interjút a Santa Cruzzal. Archie-val két éve volt lehetőségem egy kis időt csevegni, ezért most a gitárossal, Johnnyval terveztem jó hangulatú beszélgetésbe keveredni, azonban két leszervezett időpontban sem jött össze a telefonos interjú, úgyhogy végül az e-mailes megoldásban maradtunk. A válaszok megérkezése után viszont két dolog vált egészen világossá: először is az, hogy a srácok annyira lazák, hogy nem foglalkoznak az őket körülvevő dolgokkal, egyszerűen csak tolják a saját tervük, elképzelésük szerint a tökös hard rockot, másodszor pedig az, hogy soha többet nem csinálok e-mailes interjút. Persze ha például Ozzy vagy Bruce Dickinson (ő mostanában belejött az írásba) egyszer igent mondana egy ilyen felkérésre, akkor nyilván megváltoztatnám a véleményem.

Hard Rock Magazin: Archie nemrég azt nyilatkozta, hogy az új lemezetek olyan, mintha Justin Bieber találkozna a Slipknottal. Csak viccelt, vagy te is ezt gondolod az albumról? Engem speciel a Metallica fekete albumára emlékeztet, mivel nagyon fülbemászó, ugyanakkor kicsit populáris (persze jó értelemben), ennek ellenére mégis súlyos. Te mit gondolsz erről?

Johnny: Szerintem inkább olyan, mintha Taylor Swift találkozna a Dimmu Borgirral, de igen, sok különböző zenei stílus található az albumon. Leginkább a Queenhez tudnám hasonlítani, mivel nekik a sok rockos nóta mellett vannak pop dalaik és himnuszszerű nagyszabású műveik is. Szerintem én is ezt vártam ettől az albumtól.

HRM: Ezúttal hogyan hoztátok össze a dalokat az albumra?

Johnny: Általában Archie-val együtt írjuk a legtöbb számot, néha Middy is besegít pár ötlettel a dalszövegekhez. Ez alkalommal pedig még a próbaterembe is elmentünk, és elgyakoroltuk a dalokat, mielőtt felvettük őket.

HRM: Korábban azt nyilatkoztad, hogy az első album idején – ami erősen a ’80-as évek hard rock stílusában íródott – elég naivak voltatok. Sok rajongó viszont pont azért a lemezért lelkesedik nagyon.

Johnny: Igazából az a lemez inkább a kedvenc zenekaraink stílusát követi, nem olyan, mintha a saját zenénk lenne. Nem mondom azt, hogy rossz, csak nagyon fiatalok voltunk, mikor írtuk.

HRM: Mik a céljaitok az együttessel a jövőben? Szerinted lehetséges manapság akkora sztárokká válni, mint a Mötley Crüe, a Rolling Stones vagy mondjuk a KISS?

Johnny: Csak szeretnénk tovább turnézni és albumokat készíteni, egyszerűen csak arra van szükség, hogy tökös legyél. A zeneipar pedig fontos, hogy eljuttasd a zenét az emberekhez, ráadásul a folyamatos fejlődés sem kell, hogy problémát okozzon, ha van elképzelésed arról, merre akarsz tovább haladni.

HRM: Elég sokat turnéztok a Santa Cruzzal. Manapság csak ez működik vagy az albumok eladásával is tudtok némi pénzt keresni?

Johnny: Minden azon múlik, mennyi albumot tudsz eladni. (ha-ha)

HRM: Amúgy van civil állásotok, vagy már meg tudtok élni a zenélésből is?

Johnny: Nos, én nem foglalkozom semmi mással, minden időmet a zenélésnek szentelem, szóval úgy gondolom, hogy meg lehet belőle élni.

HRM: Magadtól tanultál gitározni, vagy volt anno tanárod is?

Johnny: Öt évig csak magamtól tanultam gitározni, majd vettem órákat, ez három évig tartott. Azután viszont már csak a bandával játszottam.

HRM: Kik a kedvenc gitárosaid, példaképeid? És mely bandákat hallgatod legszívesebben?

Johnny: Steve Vai, Nuno Bettencourt, Eddie Van Halen és Alexi Laiho. Annyi kedvenc bandám és előadóm van, hogy lehetetlen lenne mindet felsorolni, de ezek azok, amelyeket mostanában a legtöbbet hallgatok: Stereophonics, Queen, Bruno Mars, Tove Lo.

HRM: És mi a helyzet Zakk Wylde-dal? A játéktechnikád nagyon emlékeztet rá, legfőképpen a tekeréseknél.

Johnny: Na igen, ő is az egyik nagy példaképem.

HRM: Játszol gitáron, zongorán, valamint mintha mandolint is láttam volna a kezedben egy videóban. Most akkor hány hangszeren is tudsz játszani?

Johnny: Akármilyen hangszert a kezembe adhatsz, csak adj pár napot, és megtanulok rajta játszani. Szeretek új dolgokat, új hangzásokat kipróbálni és felfedezni.

HRM: Ezzel a tudással akár szólóalbumot is kiadhatnál, nem?

Johnny: (ha-ha) Baromira nem fogok szólóalbumot készíteni.

HRM: Milyen mai zenekarokat, előadókat követsz manapság?

Johnny: A Greta Van Fleet például egy nagyon jó zenekar, hasonlítanak a Led Zeppelinhez.

HRM: Ezt a kérdést már sokaknak feltettem, most te vagy a soros: A ’80-as években leginkább Los Angelesből jöttek a legjobb glam, sleaze és melodikus hard rock együttesek, manapság viszont inkább a skandináv országokból. Szerinted ez minek köszönhető?

Johnny: Igazából fogalmam sincs, de talán azért, mert a skandináv emberek szeretik a jóféle rockzenét, nem?

Készítette: TAZ