fbpx

Chester Bennington – Így búcsúzik tőle a rockzenei világ

írta TAZ | 2017.07.22.

A rajongókon kívül zenészek százai búcsúztak szívhez szóló üzenetekkel a Linkin Park csütörtökön elhunyt énekesétől, Chester Benningtontól.

Július 20-án, csütörtök reggel hunyt el a Linkin Park frontembere, Chester Bennington, akinek holttestére Los Angeles-i otthonában talált rá a család egyik alkalmazottja. Az énekes a hivatalos halottkém jelentése szerint öngyilkos lett, a toxikológiai jelentésekre egyelőre még várni kell. A TMZ nevű magazin rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy hasonló módon akasztotta fel magát a zenész, mint jó barátja, Chris Cornell, vagyis egy két szobát elválasztó ajtóra, valamint búcsúüzenetet sem hagyott, és állítólag egy megkezdett üveg alkohol is volt a szobában, azonban ezt nem erősítették meg hivatalos források. Egyesek szerint az sem véletlen, hogy Bennington pont Chris 53. születésnapján vetett véget életének.

A két zenész 2007 tájékán kötött szoros barátságot, amikor közösen turnéztak, és olykor egy-egy szám erejéig együtt álltak színpadra. Chester volt egyébként Cornell egyik lányának keresztapja is, és a Soundgarden frontember halálakor így búcsúzott barátjától: „Nem tudok olyan világot elképzelni, melynek nem vagy része.”

Bennington drog- és alkoholproblémákkal is küzdött korábban, valamint elmondása szerint egyszer megpróbált öngyilkos lenni, mivel gyermekkorában szexuális erőszak áldozatává vált, ami tovább súlyosbította traumákkal teli korai éveit. Ezeken azonban láthatóan az utóbbi időben túltette magát, hiszen boldog házasságban élt Talinda Ann Bentleyvel, akitől három gyermeke született, a másik három gyermeke korábbi kapcsolatából származik.

Chester tettét sokan kritizálják, azonban szakértők kiemelik, hogy az öngyilkosság több olyan tényező együttes eredménye, melyek egyszerre zúdulnak az emberre. Matt Sorum, a Guns N’ Roses egykori dobosa – aki a Kings Of Chaos nevű szupercsapatban rengeteget játszott együtt vele – is erre hívta fel a figyelmet: „Kérlek titeket, ne hibáztassátok őt! A betegség akarja a vesztünket. A depresszió és a szorongás a féktelen évek utóhatása, ezeknek a démonaiból és érzéseiből indul. Szerettem Chestert… Kedves és minden helyzetben profi volt, bármilyen kihívásra készen állt. Amikor az utolsó pillanatban dobtam elé dalokat, akkor is megoldotta a helyzetet. A legjobb showmanként, ráadásul azzal a hanggal mindenre képes volt. A tehetsége határtalan volt, és mindig a tökéletességre törekedett. Nekünk, előadóknak a való élet többi része a legnehezebb. Hat gyermek és a család volt neki az éltető eleme és felelőssége. Az emberek majd megkérdezik, hogyan hagyhatta el őket. A fájdalomnak olyan mélynek kellett lennie… Imádkozom a feleségéért és a gyermekeiért, hogy találják meg a békét ezen a szörnyű tragédián keresztül. Kitárta a lelkét a világ számára, és megkaptuk az ajándékát, ez az ajándék pedig örökké élni fog, mert a zene itt maradt. Szeretlek, Chester, és mindig hiányozni fogsz. A világ is hiányol majd téged, azonban a jelenléted sosem merül feledésbe. Megérintettél, ahogy sokan másokat is, és ezért örökké hálás leszek. Pihenj most, kedves lélek. Testvéred, Matt.”

(Az utolsó klip Chesterrel: Talking To Myself)

Sorumon kívül rengetegen emlékeztek meg Chesterről, ahogy sok rockzenész is, köztük Paul Stanley, Lars Ulrich, Duff McKagan, Richie Kotzen, Mike Portnoy, Ben Bruce, Andy Biersack, Vernon Reid, Billy Duffy, a Nickelback, Nile Rodgers, David Coverdale, Bryan Adams, Billy Idol, Cristina Scabbia, Corey Taylor, Michael Sweet, Lzzy Hale, vagy éppen Nikki Sixx, aki a következőket írta: „Könnyes a szemem. Épp nem olyan rég mondta Chester, hogy milyen boldog. Egy nagyon kedves és tehetséges ember volt. Sajnálom a családját, a zenésztársait és a rajongóit.”

Chester Bennington 1999-ben csatlakozott a zenekarhoz, akik akkor még Xero néven zenéltek, 2000-ben viszont már Linkin Park név alatt hozták ki debütlemezüket. A csapattal hét lemezt készítettek, közöttük olyan meghatározó albumokat, mint a ’Hybrid Theory’ és a ’Meteora’, melyek nagy hatással voltak a metalzene fejlődésére.

Legutóbbi hozzászólások