Az önálló kezdeményezésből kikerekedő közös sztori: Interjú (update) Vörös Attilával

írta karpatisz | 2017.07.16.

Sok minden történt az utóbbi időben Vörös Attila körül, hiszen a Sanctuary mellett a norvég Satyricon tagja is lett. Ha ez még nem volna elég, akkor a tavaly decemberben megjelent első önálló albuma, a ’Strength Of Will – Blink Of An Existence’ kapcsán is vannak fejlemények, amiről lassan, de biztosan érkeznek hírek. Ezekről faggattam elektronikus levélben Attilát, aki rengeteg dolga mellett szakított rá időt, hogy a kérdéseimre válaszoljon.

Hard Rock Magazin: Május közepén robbant be a rock- és a metalzene hírvilágába, hogy a Sanctuaryben, Warrel Dane mellett töltöd majd a nyarat. Az eddigi szóbeszéd most végre valósággá vált! Mesélnél arról, hogyan jött a felkérés?

Vörös Attila: Igazság szerint a felkérés már több mint egy éve érkezett be, de az akkori, illetve későbbi észak- és dél-amerikai turnék végül sajnos nem jöttek össze. Ez változott most a nyári fesztivál/headliner turné leszervezésével. A felkérés amúgy Warrel miatt érkezett, akivel a Nevermore-ban, illetve szólózenekarával eltöltött két év alatt nagyon jó emberi és zenei kapcsolatot sikerült kiépítenünk.

HRM: Legutóbb 2014-ben jelent meg a Sanctuarynek egy bitang erős lemeze, ami a ’The Year The Sun Died’ címet kapta. Ennek az albumnak a dalai adják a nyári turné gerincét?

VA: Egyetértek, tényleg bitang erős lett a visszatérő ’The Year The Sun Died’. Erről a lemezről öt szám lesz része masszívan a koncertprogramnak.

HRM: Az idén megjelent ’Inception’ kiadványon 1986-os demóanyagokat ismerhettünk meg. Erről esetleg bevesztek valamit a műsorba?

VA: Így van, erről az anyagról is bekerül a programba minimum egy, de a headliner bulikon akár három dal is.

HRM: Hogy készülsz fel a turnéra? Egyedül tanulod meg a dalokat, vagy van, aki esetleg segít neked, hogy mikor mit csinálj?

VA: A többségét egyedül tanultam meg hallás után, ami nem új terep a számomra, de e mellé kaptam némi segítséget is: a régebbi dalokon Lenny Rutledge gitárossal Skype-on is átmentünk egyszer, illetve a turné előtt kirepültem Seattle-be néhány napra összepróbálni a teljes programot, amiben tizenhét dal szerepel, rotációval.

HRM: Kiket láthat majd a színpadon a közönség? Kik lesznek most Warrel Dane zenésztársai?

VA: Warrel mellett két eredeti tag, Lenny Rutledge gitáros, illetve Dave Budbill dobos van a csapatban, basszusgitáron George Hernandez játszik, aki már a '90-es években is beugrós volt Jim Sheppard helyére.

HRM: Az első pár júliusi buli már lement, milyen fogadtatásban volt részetek?

Három bulin vagyunk túl, és összességében mindegyik nagyon jól sikerült. Az eddigi legerősebb amúgy a Graspop volt, ahol – mint utóbb kiderült – egy 15.000 fős sátorban játszottunk közel teltház előtt, és a hangulat mellett a színpadon is minden rendben ment technikailag. A bulik után volt közönségtalálkozó is, de a Hellfest után a satyriconos kötelezettségeim miatt nem tudtam részt venni rajta, a graspopi után pedig a Mayhemnek dolgoztam be gitártechnikusként ugyanazon a színpadon.

HRM: Az a hír is felröppent, hogy a jövő évben érkező új stúdióanyagon is szerepelni fogsz. Ez igaz? Milyen szereped lehet majd ezen a lemezen?

VA: Konkrétumot nem tudok mondani, beszélni beszéltünk már róla, de nem tudom, hogy a Strength Of Will, illetve a Satyricon elfoglaltságai mellett mire lesz időm. Természetesen óriási megtiszteltetés lenne, úgyhogy bízom benne, hogy szerencsésen alakulnak a dolgok e téren is.

HRM: Térjünk is át akkor a Strength Of Willre! Időközben a tavaly megjelent első nagylemezed kapcsán is vannak új fejlemények, nevezetesen, hogy egy egész zenekart raktál össze, hogy előadd majd a dalaidat. Kik lettek a társaid?

VA: Így van, most már gyakorlatilag teljes a létszám. Nagy meglepetés nincs is benne, a zenekarban mellettem Jozzy gitározik, Budai Béla dobol. Rajtuk kívül még Horváth Pistit, a Blind Myself gityósát fűztük be basszusozni, aki óriási lendületet és energiákat adott a zenekarnak már a kezdetektől fogva, mellé pedig Barni csatlakozott a The Southern Oracle-ből. Elég combos kis felállás.

HRM: Az új Strength Of Will zenekarral már egy klipet is készítettetek, a Pharao című dalhoz. Elég látványos lett ez a szöveges videó, kinek a munkáját dicséri? Lesz még új klip a bemutató koncertig?

VA: Köszönjük szépen! A videó Pisti egyik haverjának, Mendre Jánosnak (Random Videos) a munkáját dicséri. Elképesztően tehetséges vágó és zeneszerző a srác, nagyon remélem, hogy lesz még lehetőségünk együttműködni vele a jövőben, akár zeneileg, akár más területeken is.

HRM: Ebben a kisfilmben nemcsak gitározol, de az énekes szerepét is te töltöd be. Ki segített abban, hogy ezeket a kemény, hörgős témákat is meg tudd oldani?

VA: Nos, gyakorlatilag a YouTube volt segítségemre. Eredetileg másnak szántam ezt a dalt is, nevezetesen a Suicidal Silence-es Hermidának, de végül ez nem jött össze. Előzetesen feldemóztam az egészet, és mivel az ilyen dolgokban elég maximalista tudok lenni, a lehető legjobban akartam ezt megcsinálni, így igyekeztem kicsit rákészülni a felvételre, és a végeredmény olyan lett, amivel végül magam is elégedett voltam. Úgyhogy igazság szerint még kicsit örültem is, hogy így alakult, ugyanis régóta bontogatom a szárnyaimat ezen a területen is.

HRM: A korábban készült interjúnkban említetted, hogy szeptember 1-jén lesz a lemezed bemutatója. Mivel készültök erre az estére? Mik az új fejlemények ezzel az eseménnyel kapcsolatban?

VA: Folyamatosan készülünk az estére, amiről lényegében annyit kell tudni, hogy a bónuszdal kivételével a teljes lemezt – elejétől a végéig – el fogjuk tolni, elméletben az összes vendégénekes felvonultatásával – hazaiakkal és külföldiekkel egyaránt. Nagyon sokat készülünk erre, nemcsak a próbákkal, hanem majd megszólalásában, illetve látványában is. Új fejlemény, hogy nagyon úgy fest, az egész bulit fel fogjuk venni, amit később a YouTube-on ingyenesen elérhetővé teszünk.

HRM: Tizenhat vendég szerepelt a lemezen, kik lesznek majd ott a bemutatón? Sikerülhet mindenkit rávenned, hogy ott legyen?

VA: A már említett énekesek mellett a tesóm, Vörös Beni is eljön basszusozni a Menny és Pokol Között című dalban, amit eredetileg is ő nyomott fel, illetve ha minden jól alakul, akkor Kocsis Máté (ex-Idoru, Ghostchants/Wellhelo, stb.) fogja dobolni az utolsó dalt. Nagyon komoly cumó lesz! (nevet)

HRM: Hogyan fogyott a CD? Kaptál már visszajelzést a digitális webáruházakból, hogy ott mennyire keresték?

VA: Annak ellenére, hogy gyakorlatilag teljesen önerőből, mindenféle „pushing” nélkül került ki a lemez, szép számban ment el, már kétszer újra kellett gyártani. A digitális webáruházaktól nem kaptam és nem is néztem még semmilyen visszajelzést. Eredetileg ez az egész leginkább magamnak készült, de mostanra már tisztán látszik, hogy kinőtte magát, és egy még sokkal kedvesebb, közös sztori kerekedik belőle.

HRM: A Strenght Of Will-lel tervezed valamilyen újabb kiadvány készítését?

VA: Már beszéltünk róla, hogy mindenképpen szeretnénk valamikor a közeljövőben összerakni 3-4 új számot, amit akár valamilyen kislemez formájában ki is hoznánk. Egyrészről rengeteg ötletem van még, másrészt szeretném már ezeket zenekari szinten megvalósítani.

HRM: Örülök, hogy beszélhettünk, sok sikert és erőt a nyári turné további részéhez!

VA: Nagyon szépen köszönöm az interjút, és további kellemes nyarat kívánok Nektek és az Olvasóknak!

Készítette: karpatisz
Címlap kép: Boris Danielsen Photography
További fotók: Strength Of Will