DVD kritika: WASP: The Sting 2001

írta admin | 2005.10.20.

Egy új rovat első gyöngyszemeként azért választottam ezt a dvd-t mert sajnos kis hazánkban még soha nem járt a fent emlí­tett csapat, pedig biztos sokan kí­váncsiak lennének élőben is Blackie „Animal „ Lawless-re és bandájára. Lehet, hogy egy-két félházas olcsó koncert helyett őket kellett volna meghí­vni, ha már úgyis erre jártak! (Bécs, Planet Music)

A dvd amit ma képernyőre „teszünk” 2000. április 22.-én készült a hí­res Los Angeles-i Key Clubban, amelyet talán a Wigwamhoz hasonlí­thatnék legjobban a szí­npad, illetve a küzdőtér méreteit tekintve.

A koncertről: viszonylag hosszú és kicsit unalmas introval kezdődik a buli, de ahogy a zenészek szí­npadra lépnek azonnal belecsapnak a Helldorado-ba és indul a show. Blackie egyből felgyújt egy hatalmas W.A.S.P. feliratot a dobok előtt. Az első három számot megállás nélkül letekerik. (ahogy az a nem létező nagy rock könyvben meg van í­rva) A Chainsaw Charlie-ban Blackie már rángat veszettül egy chopper motor kormányához hasonlí­tó mikrofon állványát, és itt lehet először hallani Mike Duda basszusgitáros hangját, amit ha nem látom a bulit egyáltalán nem tudnám megkülönböztetni Lawless „csodálatos” orgánumától. A blokk végén robban a szí­npad és rövid köszöntő után indulnak a „forintos” dalok sorban. Az Animal-nél már sikerül rábí­rni az eddig kukán álló közönséget egy kis éneklésre is, amit nem is csodálok amikor megláttam Blackie legnemesebbik felét tűzcsóvát szórni a nagyérdemű felé. A koncert közepe felé újra leül egy kicsit a hangulat amikor a kilencvenes évekből való opuszok hangzanak fel. Bizony ezeknek a csapatoknak azért mégis csak a nyolcvanas években í­ródott dalaira indul be igazán a nép. A végén természetesen érkezik az I Wanna Be Somebody az elmaradhatatlan koponyákkal és vér locsolással, valamint zenei katarzis és a tűzijáték zárja a bulit. Gyors ráadás, Blind In Texas és már jön is a stáblista, vége. Többen mondták már nekem akik élőben is láttak a bandát, hogy egy W.A.S.P. koncertnek egyetlen negatí­vuma van, hogy nagyon rövid. Ez a buli sem volt hosszabb egy óra tí­z percnél.


Helldorado
Inside the Electric Circus
Chainsaw Charlie
Wild Child
L.O.V.E. Machine
Animal
Sleeping In The Fire
Damnation Angels
Dirty Balls
The Real Me
I Wanna Be Somebody
Blind in Texas.

Blackie Lawless: Voc, Guitars
Chris Holmes: Guitars
Mike Duda: Bass
Stet Howland: Drums

Szakáts Tibor 9/10