„Szenvedélyes, viharos és sodró lendületű lesz az új lemez”: Interjú Láng Vincével (Amberjack)

írta Hard Rock Magazin | 2017.03.31.

Május elején jelenik meg a hazai vintage rock banda, az Amberjack első stúdiólemeze.  A ’Storm’ című albummal és a banda közeljövőbeli terveivel kapcsolatban készítettünk egy interjút a zenekar frontemberével, Láng Vincével.

Hard Rock Magazin: Május 2-án jelenik meg az első nagylemezetek. Mesél, milyen érzés, hogy eljutottatok idáig?

Láng Vince: Fantasztikus érzés! Nagyon régóta várunk rá, sokat dolgoztunk rajta, és bízom benne, hogy igazán különleges és maradandó lemezt teszünk le az asztalra. A ’STORM’ címet kapta, ha végighallgatod, szerintem rájössz, miért. Szenvedélyes, viharos és sodró lendületű lesz. És minden dal egy külön világ, amiről órákat tudnék mesélni. Egészen meglepő ötleteket is megvalósítottunk a lemezen, egyik kedvencem például, hogy a gitárosunk, Marci az egyik számban sörösdobozon is játszik. Nem volt könnyű megtalálni a tökéletes sörösdoboz-soundot, mert a sör hőmérséklete is szerepet játszik. (nevet) Persze azért nem kirándultunk messzire az Amberjack vintage blues-rock hangzásából, de nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a keverés modern legyen. Aki szerint pedig már nem divat a gitárszóló, annak nem ez lesz a kedvenc lemeze, mert a srácok igencsak odatették magukat e tekintetben.

HRM: A formáció összeállása után viszonylag hamar kijöttetek az kislemezzel. Milyen visszajelzéseket kaptatok?

LV: Az elejétől fogva fontos volt, hogy a saját számainkon dolgozzunk, nem is nagyon szoktunk feldolgozásokat játszani. A megalakulást követően nem sokkal fel is játszottunk négy számot egy EP-re, ami jó lehetőség volt arra, hogy bemutassuk a stílusunkat. Annak ellenére, hogy a ’Hookup’ EP-nek megvoltak a gyerekbetegségei, többségben pozitív visszajelzéseket kaptunk, és több vidéki rádió is játszotta a dalokat. Reméljük, hogy az új nagylemezzel sokkal nagyobbat durrantunk majd.

HRM: A közönségépítés a legnehezebb része a zenei biznisznek. Ti hogyan kezdtétek az építkezést?

LV: Az az elvünk, hogy a minőségi zene előbb-utóbb megtalálja a közönségét. Ezért számunkra mindig az volt a legfontosabb, hogy olyan dalokat írjunk – és azokat úgy adjuk elő –, hogy mindenkinek különleges élmény legyen egy Amberjack-koncert. Szerencsére, akik eljönnek, azok általában megérzik azt az energiát, amely a közönség és a zenekar között áramlik. Ami a konkrétumokat illeti, elsősorban a hasonló stílust játszó ismertebb zenekarokkal közös fellépések váltak be, ahol az ő rajongóik megismerik, és talán megszeretik a mi zenénket is. Köszönet az Ozone Mamának, a Trousersnek és a többi zenekarnak, akikkel együtt játszhattunk, hogy ebben segítenek nekünk. Ha minden igaz, ősszel egy másik híres zenekarral megyünk közös turnéra, de egyelőre erről még nem beszélhetek.

HRM: Mindannyian a Kőbányai Zeneiskola növendékei voltatok. Mennyi pluszt adott ez hozzá az egészhez?

Kijelenthetjük, hogy Kőbánya nélkül nem lenne ez a zenekar. Nyilván nagyon fontos az a zenei tudás, amit ott megszereztünk, de a közös élmények, a tanárok inspirációja, a különleges kőbányai légkör, amit együtt szívtunk be, meghatározza ezt a zenekart. És persze az is számít, hogy Kőbányán tanárként vagy diákként megfordult a magyar könnyűzenei élet színe-java. Ezek a kapcsolatok nagyon fontosak a zenekar fejlődése szempontjából.

HRM: Térjünk vissza a lemezre! Miért kiadóhoz viszitek az anyagot?

LV: Sokan mondják, hogy ma már felesleges a kiadó, hiszen nem jellemző, hogy pénzzel beszállnának, inkább nekik kell fizetni. Mi viszont szeretjük a feladatokat profikra bízni, és nem akarjuk amatőr szinten ellátni a kiadói feladatokat. Mindenképp szerettük volna, ha a ’STORM’ fizikai formában is megjelenik, ezért a gyártásra, a terjesztésre és a promócióra a Grund Records kiadóval szerződtünk le. Egyébként megtiszteltetés egy kiadónál lenni a Mátyás Attila Banddel és az Asphalt Horsemennel. Célunk, hogy ez a lemez feltegye a zenekart a magyar rockzene térképére, és úgy érezzük, hogy ezt a célt a Grund Records segítségével sokkal inkább elérhetjük, mint egyedül.

HRM: A kislemez dalai is rákerülnek a lemezre, vagy vadiúj dalokkal jöttök ezúttal?

LV: A régi dalokat nem vettük fel újra, azok a zenekar régebbi korszakába tartoznak. Kilenc teljesen új dal lesz a lemezen, és egy kakukktojás. Az első dal, a Coulda Been Love (Elszalasztott szerelem) premierje április 1-jén, este 11-kor lesz a Rádió Rock Magyar Hangok című műsorában.

HRM: Hamarosan videoklipet forgattok. Mikorra várható a megjelenése?

LV: Két klip is készül az új lemez dalaihoz. Elsőként az Anything című dalunk ­– januári Barba Negra Music Clubos fellépésünkön rögzített – koncertklipjével jövünk ki április közepén, ami egyben dalszöveg-videó is lesz. A Coulda Been Love klipje pedig májusban jelenik meg. Ezt egy nagyon tehetséges fiatal csapat készíti Gundy Kristóf rendezésében, az operatőr Sinka Benedek. A srácokkal egészen különleges koncepciót találtunk ki a kliphez, amely egyszerre több nézőpontból kíséri végig egy fiú és egy lány elszalasztott szerelmét.

HRM: Mikor lesz a lemezbemutató és hol?

LV: Május 5-én, este 9-kor lesz a lemezbemutató a Gozsdu Manó Klubban. Vendégünk az Alone in the Moon zenekar, valamint Budai Benjámin billentyűs hangszereken. Természetesen nemcsak az új dalokkal készülünk, hanem más meglepetésekkel és a régi dalok átdolgozásaival is. Biztos, hogy egyszeri és megismételhetetlen élmény lesz. Várunk mindenkit!

A koncert Facebook-eseménye ITT található.

Készítette: Boltsek Andrea

Legutóbbi hozzászólások