„Joe Lynn Turner az egyik legnagyobb rajongónk”: Interjú Nils Molinnal (Dynazty)

írta TAZ | 2016.05.20.

Szabadidejében, ha nem Queen- és Whitesnake-dalokat énekel, akkor az Eclipse tagjaival zenélget stockholmi pubokban, főállásban azonban a Dynazty frontembere, akinek nemrég arra is lehetősége nyílt, hogy a legendás egykori Rainbow-torokkal, Joe Lynn Turnerrel lépjen egy színpadra. Ő Nils Molin, akivel a Dynazty új albumának, a ’Titanic Mass’-nek a megjelenése kapcsán beszélgettünk egy kicsit telefonon.

Hard Rock Magazin: Az új albumotok alapjaiban véve hasonlít a két évvel ezelőtti ’Renatus’-hoz, azonban apró változások érzékelhetőek rajta. Elárulnád, hogyan álltatok hozzá a dalszerzéshez?

Nils Molin: Ezúttal még dinamikusabb albumot akartunk készíteni, más jellegű dalokkal, így került fel két, balladának ugyan nem nevezhető, de lassabb tétel is a lemezre. Szóval egy kicsit változatosabb hangulatokat hordoz az album, amit Peter Tägtgrennel hoztunk össze. Egyébként őt már régről ismertük, és tudtuk, hogy egy remek producer, valamint hangmérnök, szóval nagyon könnyű és jó volt vele együttműködni. Egy pillanatig sem morfondíroztunk azon, hogy ismét vele dolgozzunk-e.

HRM: Az első három lemezeteken elég veretes hard rockot nyomtok, a ’Renatus’-on viszont átálltatok a power metalra. Ez a változás minek köszönhető?

NM: Erre a kérdésre nincs egyszerű válasz. Amikor elkezdtük a ’Renatus’ dalait írni, akkor eldöntöttük, hogy nem akarjuk beskatulyázni magunkat egyetlen műfaj korlátai közé sem. Annak a típusú zenének, amit a korai lemezeken játszottunk, kőbe vannak vésve a követelményei és a hangzása is, így nem csinálhatsz benne különleges dolgokat, mi azonban egy kicsit kísérletezni akartunk, és úgy zenét írni, hogy ne kelljen sokat agyalni rajta. Csak hagytuk, hogy jöjjenek belőlünk a dallamok. Igazából ennyi történt, és végül annál a típusú zenénél kötöttünk ki, amit most csinálunk, és amivel egyébként elégedettek vagyunk.

HRM: Hogy látod, a rajongók miként fogadták ezt kicsinek egyáltalán nem mondható váltást?

NM: Meglepődtünk, miután kiadtuk az előző lemezt, mert rengeteg rajongó üdvözölte a változást. Persze voltak, akik nem, de erre számítottunk is. Az viszont tényleg meglepetés volt, hogy ilyen sokan rajonganak a zenéért, ráadásul olyanokhoz is eljutottunk, akik korábban nem hallottak rólunk. Szóval nagyon élvezzük azt, ami jelenleg velünk történik.

HRM: Egyébként hogyan változott a dalszerzés azóta, amióta két gitárossal dolgoztok?

NM: Igazából a korábbiakhoz hasonlóképpen működik. Dalszerzés közben rögzítjük a demókat is, hogy azonnal kipróbálhassuk, hogyan szólnak az ötletek. Persze az elején általában valami nagyon egyszerű dologgal indul minden, ami lehet egy harmóniamenet, egy kósza dallam, esetleg egy riff Love vagy Mike részéről. Majd erre próbálunk meg építkezni, kipróbálunk különböző dolgokat, hangszerelési ötleteket.

HRM: Fiatal bandaként, ráadásul a zeneipar jelenlegi helyzetében mennyi koncertlehetőség közül válogathattok?

NM: Mindig van lehetőség élőben játszani, persze az igaz, hogy a hard rock és a heavy metal szcéna nem olyan nagy, mint mondjuk 25-30 évvel ezelőtt, de rengeteg alkalom nyílik így is a fellépésekre. A megfelelő emberekkel kell kapcsolatba kerülnöd, és akkor működni fog a dolog. Ami a zeneipar jelenlegi helyzetét illeti, szerintem ma már nincsenek olyan nagy és erős lemezkiadók, mint régen. Az internet korában egyszerűen nincs annyi pénz az egész üzletágban, mint akár tíz-húsz vagy harminc évvel ezelőtt. Ha úgy nézzük, a ’70-es ’80-as évek hard rockja egy jó 5-6 évig volt csak mainstream, de ez szerintem nem probléma, mert a hard rock zene időtlen, sosem lesz népszerű, de népszerűtlen sem. Ahhoz képest, hogy milyen helyzetben vannak a kiadók, a hard rock egy meglehetősen egészséges környezetben van jelenleg.

HRM: Tavaly lenyomtatok egy kisebb turnét Joe Lynn Turnerrel. Honnan jött ehhez az ötlet, és hogyan éltétek meg a közös koncerteket?

NM: Közös ismerősökön keresztül léptünk vele kapcsolatba. Ha jól emlékszem, akkor ugyanaz a srác szervezte a koncertjeinket, mint az övéit, tehát az ő ötlete volt, hogy játszhatnánk együtt közösen is, mivel az nagyszerű lenne. Joe egy szerény és kedves ember, így nagyon jól kijöttünk egymással, remek volt az egész, jól éreztük magunkat. Nagyon rutinos róka, aki értékelte a mi fiatalos lendületünket, sőt Joe Lynn Turner az egyik legnagyobb rajongónk! Amikor először találkoztunk, az volt az első dolog, amit mondott, hogy hatalmas Dynazty-fan, szóval azonnal elkezdtünk beszélgetni a szövegekről és a dalokról, ami azért nem kis királyság.

HRM: És adott nektek valamilyen tanácsot a jövőre nézve?

NM: Persze, ahogy korábban is említettem, régóta benne van a szakmában, így rengeteg dolgot mondott nekünk. Például hogyan vigyázzunk magunkra turné közben, hogyan kezeljük az embereket a szakmában, kikkel érdemes szóba állni. Szóval rengeteg általános, ugyanakkor hasznos tanáccsal látott el minket.

HRM: A YouTube-on rengeteg videót látni, melyeken Queen- és Whitesnake-dalokat énekelsz. Ezek szerint őket tekinted példaképeidnek?

NM: Én nem nevezném őket példaképnek, inkább csak hatásoknak, mivel rengeteg kedvenc énekesem es bandám van. Az igaz, hogy hosszú évek óta hatalmas Whitesnake-fan vagyok, és David Coverdale is egyszerűen lenyűgöző, de másokat is kedvelek. Szerintem a különféle hatások motiválják és hajtják előre az embert, szóval ezért fontos ez számomra.

HRM: A jelenlegi felhozatalból kik a kedvenceid? Egyáltalán milyen zenéket hallgatsz?

NM: Hatalmas hard rock és heavy metal rajongó vagyok, ennek ellenére természetesen minden más stílust értékelek, hiszen ha valami jó, az jó, nem lehet kérdés. Nagy kedvencem viszont akkor is a hard rock és a heavy metal lesz, az pedig egyáltalán nem számít, hogy új vagy régi a zene. Olyan klasszikusokat imádok, mint például a Deep Purple, az Iron Maiden, a Judas Priest, a Rainbow vagy a Kansas. De kétségtelen, rengeteg nagyszerű újkori csapat is van.

HRM: 2010-ben pár koncerten te énekeltél a H.E.A.T.-ben Kenny Leckremo távozása miatt. Nem kértek meg akkor a srácok, hogy csatlakozz a zenekarhoz véglegesen?

NM: Nem kerestek meg ezzel a dologgal, mivel világos volt, hogy a Dynaztyvel szeretném tovább csinálni a dolgainkat. Annak ellenére, hogy kicsit más stílusú a H.E.A.T. zenéje, a srácoknak hasonló a hozzáállása és a háttere, mint nálunk, így klassz volt velük együtt zenélni.

HRM: Rengeteg nagyszerű svéd hard rock banda tevékenykedik színtéren, ráadásul bármelyikük képes égbekiáltó dallamokat kerekíteni. Te mivel tudnád ezt magyarázni?

NM: (nevet) Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. Talán az lehet a kulcs, hogy jó tradíciókat őrzünk a hard rockkal kapcsolatban, hiszen sokan jöttek hozzánk játszani már elég korán, a hetvenes években, aminek hatására azonnal elkezdett növekedni a színtér. A másik fontos dolog, hogy jó alapokat kapunk az iskolában a zenetanulás terén, olyan dolgokat, melyek hosszú távon fenntartják a zene iránti érdeklődést.

HRM: Te is tanultál zenét az iskolában?

NM: Persze, de nem általánosban, hanem zeneiskolában, pont úgy, ahogy nálatok is lehet. Nem drága dolog, szóval mindenki megengedheti magának. Szóval jók a hagyományaink, jó tanáraink vannak, amik minden bizonnyal szerepet játszanak abban, hogy sok remek banda van Svédországban.

HRM: Ha már szóba kerültek a hagyományok: sok más rockbandához hasonlóan mi késztetett titeket is arra, hogy pár évvel ezelőtt részt vegyetek a svéd Melodifestivalenen?

NM: Igazából semmi, egyszerűen csak megkaptuk a lehetőséget, amire azt mondtuk, hogy miért ne. Ráadásul rengeteg bandát ismertünk, akik korábban részt vettek már a versenyen, szóval furának éreztük volna, ha nemet mondunk rá. Egyszerűen csak megnéztük, mi sül ki belőle.

HRM: Nemrég az Eclipse is kipróbálta magát a versenyen. Láttad a fellépésüket?

NM: Persze, ismerem is a srácokat, múlt hétvégén például együtt zenélgettünk egy stockholmi pubban két Eclipse-taggal. Tudod, ilyen feldolgozásokat, meg minden.

HRM: Mik a terveitek a következő két-három hónapra nézve?

NM: Először is nagyon várjuk, hogy végre megjelenjen a lemezünk, amibe rengeteg munkát fektettünk [az interjú két nappal a megjelenés előtt készült – a szerk.], de folyamatban van a turné szervezése is. Alig várjuk koncerteket, hiszen minden egyes pillanatot élvezünk, amit együtt tölthetünk a színpadon.

Készítette: TAZ