Rádió Rock – A visszaszámlálás elindult

írta CsiGabiGa | 2016.05.14.

Csütörtökön nagyszabású sajtótájékoztatót tartott a Rádió Rock a Classic Rock Coffee-ban, melyen a műsor tulajdonosai és házigazdái mellett a hazai rockélet képviselői is szép számmal megjelentek. Hivatalosan is bejelentették, hogy pünkösd után kedden elindul a rádió sugárzása az FM 95.8 hullámhosszon, bemutatták a műsorvezetőket, és az ígéretekhez híven jammeltek is egyet a végén.

A sajtótájékoztatót Kovács Áron nyitotta meg, aki a jövő héten induló rádió reggeli műsorvezetője és „arca” lesz. Nemrég nyilatkozott roppant szimpatikusan arról, hogy miért jött át a Rádió Rockhoz. Ez alapján megérdemli ezt a státuszt: „Unom a Billboardot, az ír DJ-ket, az amerikai rappereket, a brit tehetségkutatósokat, unom a mai feldolgozóipart, ami a jó dalokat is tönkrevágja remix címszó alatt. Annyi tehetség van itthon, mint az állat, hallgatnám őket is, ha szabad! Gandhi szerint ha változást akarsz, kezdd magadon. Én ezt teszem.”

Németh Gábor tulajdonos-ügyvezető vette át a szót, aki Áron szerint „állítólag egész ügyesen dobol”. Ő azt a hálátlan feladatot vállalta magára, hogy a száraz adatokat elmondja a rádióról. Ezek szerint május 17-én 0 óra 0 perckor elindul a sugárzás az FM 95.8 frekvencián, és talán stílusosan a szintén jelen lévő Török Ádám dalával lenne érdemes berobbanni az éterbe: „Jön a gőzhajó!” A domborzati viszonyoktól függően 2,5–3,5 millió emberhez juthat el azon a frekvencián, amin régen az Info Rádió volt fogható. Az építkezés az Asia Center területén április elsején indult meg rohammunkában, mára elkészült, és pillanatnyilag Magyarországon egyedülálló felszereltségű rádióstúdió jött létre. Mindenki szívvel-lélekkel végezte a munkáját, és a munkásokkal folytatott beszélgetések során kiderült, hogy valahol mindenkinek rockerszíve van, csak ezt eddig nagyon jól titkolta. Azt is elmondta, hogy a mindenkori kormánynak egy 25 éves restanciája volt az, hogy végre egy magyar rockrádió megszülethessen. Reményét fejezte ki, hogy a magyar könnyűzenét, ezen belül a magyar rockzenét valahogy vissza tudják csempészni a köztudatba, és sikerül végre visszaadni annak méltóságát. Az a cél, hogy végre először a közönség döntse el, hogy mit szeretne hallgatni, és az ne egy központilag ráerőszakolt dolog legyen! Megköszönte Andrási Beáta tulajdonostársának – aki egyébiránt a Vörös István Produkció ügyvezetője – azt az embert próbáló munkát, amit belefektetett, hogy az adminisztrációs ügyek is rendben legyenek. Végül átadta a mikrofont a harmadik tulajdonosnak, Vörös Istvánnak.

Vörös Pisti először köszöntötte a megjelent „klasszikusokat” és az ifjabb generációt. Elmondása szerint 2016. május 16-án éjfélkor véget ér az a korszak, amikor a rockzenészeknek nagy hatalmasságok irodáiban kellett „kuncsorogni”, hogy a dalaikat műsorra tűzzék, és sokszor mindenféle kifogásokkal elutasították a kéréseiket. És vége annak is, hogy valaki egy órát beszél a rádióban anélkül, hogy egyetlen dalát lejátszanák, ami mélyen megalázó volt. „Május 17-től új életet kezdünk, mert ez a műfaj megérdemli.” Kihangsúlyozta, hogy ez nem retró-rádió lesz, természetesen számítanak a régebbi generációkra is, de az új, fiatal tehetségek előtt sem lesz zárva a rádió ajtaja. A fő cél az, hogy újra dalok – jó dalok – szülessenek, és ismét nemzetközi hírűvé váljon a magyar rockzene. „Próbáljunk meg örülni, erre vártunk 30 éve!” – fejezte be hozzászólását.

Kalácska Gábor programigazgató volt a következő a beszélők sorában, aki arról beszélt, milyen nem lesz ez a rádió. „Mi nem abból a 200 dalból fogunk játszani, ami egyébként az összes többi kereskedelmi rádióban megtalálható.” Felhívta a figyelmet arra, hogy az új rádió indulásának köszönhetően már érezhetően egyre több rockzene szól a többi médiában is, és mind úgy reklámozzák magukat, hogy náluk szól a rockzene. „Nos, jövő keddtől meg lehet hallgatni, hogy mi is az igaziból!” Megígérte azt is, hogy akinek bármi köze van a rockzenéhez, sohasem fogja hallani tőlük, hogy a rádió nem játssza le a dalaikat. A korábbi amatőr rockrádiós próbálkozásokkal szemben Kalácska szerint ez egy profi rádió lesz, ahol a stábtagok kipróbált rádiósok, műsorvezetők. Be is mutatta mindjárt a leendő Rádió Rock házigazdáit, föllibbentve a fátylat az eddig szakmai titokként kezelt részletekről. A Class FM-ből átigazolt páros, Kovács Áron, és a Class Magyarok műsorvezetője, Kiss Orsi ’KisÓ’, valamint a Jazztelen zenekar basszusgitárosa, Bűdi Szilárd ’Szili’ lesznek a reggeli műsorvezetők. Annyiban lesz más a reggeli műsor hangulata a többi rádióénál, hogy a beérkező vendégek élőben játszhatnak az adásban, és a műsorvezetők beállnak hozzájuk zenélni, igazi házibuli-hangulatot gerjesztve. Egy olyan laza műsorra készülnek, amit csak egy rockrádióban lehet elképzelni. Ehhez a stúdióban létrehoztak egy állandóan berendezett koncerthelyszínt, a zenészeknek gyakorlatilag csak a gitárjaikat meg a dobverőt kell magukkal hozniuk.

Délelőtt 10-től Csizinszky Éva veszi át a stafétát, aki Kalácskához hasonlóan szintén végigjárta a Sláger-Neo-Juventus vonalat, és aki már ott is állandóan AC/DC-t hallgatott, akkor is, amikor az nem kerülhetett adásba. Utána következik Barabás Bea, aki nagyon sokáig a Juventus Rádióban dolgozott, de itt sokkal többet mutathat majd meg magából, mint amire az elmúlt 15–20 évben lehetősége volt. Olyan vendégei lesznek – minden nap más –, mint pl. Nagy Feró, akivel olyan műsora lesz, hogy sorsolásszerűen összehívják a magyar zenészeket, akik ott az adásban tudják meg, hogy milyen dalt kell együtt eljátszaniuk, a hallgatók pedig egy óra múlva szembesülhetnek vele, hogy mit sikerült összehozniuk. Lesznek továbbá olyan vendégek, akik szeretik a rockzenét, de a nagyvilág talán nem tudja ezt róluk, mint pl. Gazdag Tibor, a Jóban-rosszban sorozat főszereplője.

Nagy visszatérője a rádiózásnak Vas Maya, aki a Sláger Rádióban a „Szerelem hullámhosszán” című műsort vezette. Most a Rádió Rockban megmutatja, hogy az emberi érzelem és a rockzene hogyan passzol össze. A műsor alcíme az lesz, hogy „A rockereknek is van szíve”. Hétvégente Gaják Petráé lesz a mikrofon, aki már a Sláger Rádióban és a Neo FM-en is hétvégi életmódmagazint vezetett, most is hasonló feladata lesz, és egy ifjú tehetség a Budaörs Rádiótól, Rédl Ádám csatlakozik még a csapathoz. Kalácska Gábor maga is a hétvégi műsorvezetők táborát fogja erősíteni, és Hajnal Gábornak is lesz egy állandó műsora, ahol a pletykák nagy tudora elmond majd mindenkiről mindent, amit lehet.

„Az a kettős cél, hogy egyrészt aki eddig nem találta meg a kedvenc rádióját, az most megtalálja, másrészt azok a rádióhallgatók, akik eddig más adókat hallgattak, rájöjjenek, hogy ők tulajdonképpen szeretik a rockzenét, még ha nem is tudják.” Hiszen ott is szólt az AC/DC, a Guns 'N Roses, a Hooligans, ezek sok embernek a kedvencei. A Rádió Rock hallgatóiként ezeket is megkapják, csak még ennél sokkal többet, így ők is lehetséges opciónak tartják majd ezt az adót. „Ezáltal olyan közönségrétegekhez is el fog jutni a mostani rockzenészek zenéje, akikhez esetleg eddig nem jutott el, és ezáltal reményeink szerint nemcsak azok fognak eljárni a koncertekre, akik eddig is eljártak, hanem kétszer-háromszor ennyien.” – ezzel zárta mondanivalóját Kalácska.

A megjelent zenészek képviseletében Póka Egon emelkedett szólásra, aki kollégái nevében is köszönetet mondott, hogy létrehozták ezt a rádiót, hiszen mindenféle rádió van már Magyarországon, csak éppen azt felejtik el, hogy a rockzene a legerősebb fajta muzsika volt a 70-es évektől kezdve, amikor több tízezres fesztiválok voltak szinte minden héten. „Nagyon jó, hogy lesz egy ilyen frekvencia, ahol végre kapunk lehetőséget arra, hogy hallassuk a hangunkat. Nem beszélve azokról a fiatalokról, akik most bontogatják a szárnyaikat – többek között a Kőbányai Zenei Stúdió növendékei –, akik sokkal jobban játszanak, mint mi valaha játszottunk.”

A félórás tájékoztató végén mindjárt demonstrálták is, hogy komolyan gondolják ezt a jammelést. Egy világsláger feldolgozását adták elő, az alkalomra írt speciális magyar szöveggel. Vörös István zenekarából Horváth Róbert dobos közreműködött „túlórában”, de a többiek a színpadon valóban mind a rádió műsorvezetői voltak: Kovács Áron (gitár, ének), Szili (basszusgitár, ének) Vas Maya (ének) és Barabás Bea (ének). Az erre az alkalomra írt, Rádió Rock-himnusznak is tekinthető dalt ITT meghallgathatjátok.

Bő két hete, az előkészületek közepén csináltam interjút Vörös Istvánnal és Kalácska Gáborral. Úgy gondolom, az itt hallottak kiegészítették az ott elhangzottakat, és aki nyomon követte az eseményeket, annak összeállt a kép, hogy itt tényleg valami nagy dolog készül. A visszaszámlálás már elindult…!

Szerző: CsiGabiGa
Képek: Savafan