„Nagyon remélem, hogy idén kikecmergünk ebből a hullámvölgyből!”: Interjú Molnár Mátéval (Wisdom)

írta savafan | 2016.03.03.

A napokban jelent meg a Wisdom új nagylemeze, több mint egy év késéssel. Többek között ennek okairól, Joakim Brodén becserkészéséről, valamint a borítótervekről is faggattuk a zenekar szövegíróját és basszusgitárosát, Molnár Mátét. De nem maradhatott ki az angol nyelven éneklő hazai bandák feloszlásának hatása sem, és az is kiderül, hogy mivel készül a zenekar a jubileumi évben.

HRM: Az interjú készítésekor még két nap volt hátra az előrendelési időszakból. Mekkora az érdeklődés?

Molnár Máté: Konkrét számot nem mondhatok, de a kiadó nagyon elégedett vele. Itthon limitált pólót is lehetett a CD mellé rendelni, és jó sokat kell majd gyártatnunk belőle. (nevet)

HRM: A lemez címadó dalában Joakim Brodén (Sabaton) vendégeskedik. Az ő részét a tavaly januári, budapesti koncertjük előtt vettétek fel. Azaz mondhatjuk, hogy egy év alatt került ki a lemez végleges verziója. Nem hosszú idő ez?

MM: De, nagyon is! 2014-ben kezdtük el írni a lemezt, és elsőként a címadó dallal foglalkoztunk. Már a tavasz folyamán eldöntöttük, hogy Joakimot szeretnénk felkérni a vendégéneklésre, úgyhogy akkor rá is kérdeztem, hogy benne lenne-e a dologban. Elvállalta, majd elkezdtük egyeztetni az időpontot a felvételre, azonban ők állandóan úton voltak. Amikor végre volt egy kis pihenőjük, akkor Joakim elment nászútra. (nevet)

A végén abban maradtunk, hogy a januári budapesti bulijuk előtt lesz egy szabad napjuk a fővárosban, és vagy akkor, vagy a koncert napján megcsináljuk a felvételt. Végül a koncertjük napján, a soundcheck után, valamikor 5-6 óra magasságában történt meg a Németh Gábor vezette Reaktor stúdióban, mely a Pecsa egyik helységében van. Így Joakimnak csak pár lépést kellett tennie, miután végzett a beállással. Nagyon gyorsan mentek a dolgok, látszott, hogy készült rá, ami nagy megtiszteltetés volt számunkra. Illetve a másik nagy örömünk az, hogy mindez a mi közreműködésünkkel történt. Az előző lemezeink vendégei, Mats Levén és Fabio Lione is otthon énekelték fel, majd küldték el nekünk a részeiket, most viszont ott lehettünk a felvételeknél. Nagy élmény volt!

HRM: Ez alatt az egy év alatt változott, alakult valamennyit az anyag?

MM: Úgy volt tervezve, hogy nagyjából két évvel a 'Marching For Liberty' után jövünk ki a következő lemezzel, mert az egy év szerintem túl sűrű, nincs elég idő, hogy kifusson az album, a három viszont nagyon sok, addigra elfelejtik a zenekart, ha nincs friss anyag. Legalábbis a mi szintünkön lévő csapatoknál. Kaptunk egy ajánlatot a kiadónktól, hogy az Out and Loud fesztiválon szeretnék kihozni a lemezt, ami június elején van. Nagyon jó időpontot ajánlottak a fesztiválon való fellépésre is, illetve kellően erős promóciót jelentett volna ez az új albumnak. Márciusra kérték a kész anyagot, amivel sajnos nem végeztünk időben, vagyis az első csúszás a mi hibánk volt. Szeptemberre halasztódott a kiadás, de idővel átrakták 2016 elejére.

Végül ebben a február végi időpontban tudtunk megegyezni. Részben azért is ment a huzavona, mert a legmegfelelőbb turnét akarta a kiadó a lemezhez, de ahogy kell, végül két szék között a pad alá estünk. Volt egy komoly ajánlatunk, ami aztán nem valósult meg, és ezzel úgy elment az idő, hogy már minden tavaszi lehetőségről lemaradtunk. Pedig az első önálló nemzetközi turnénk is tervben volt áprilisra, de amire a konkrét szervezés elkezdődött, már beteltek a klubok erre az időszakra. Így most a nyári fesztiválokra, majd az őszre koncentrálunk. Nem örülünk neki, mert már nagyon szerettük volna bemutatni az új lemezt, de így alakult. Több zenekar is küzd ilyen problémákkal, például mindkét Rhapsody lemezbemutató turnéja ugyanígy elcsúszott fél évet az eredetileg tervezetthez képest.

HRM: Az előzetesen elképzelt verzióhoz képest hol tartunk most Wiseman története? Hány lemez anyaga van a fejetekben, és tudjátok, miként alakul a „Bölcs Öreg” sorsa?

MM: Egy sincs, Wiseman története párhuzamosan alakul a zenekar életével, tehát sosem tudjuk előre, hogy mi lesz vele. Mindig csak reménykedni tudunk, hogy pozitív irányba kell majd kanyarítani a történetét. (nevet) Ha sikeres lesz az új album, akkor vélhetően Wiseman is eléri a célját, amiért jelenleg küzd, viszont ha nem alakulnak jól a dolgaink, akkor máshogy kell tovább vinnünk a sztorit. Egy év elég lesz ahhoz, hogy nagyjából lássuk, merre fut a zenekar szekere, és annak függvényében kezdünk majd hozzá a következő történet megírásához. Érdekes, hogy az utóbbi időben adtam pár interjút az új lemezzel kapcsolatban, és szinte kivétel nélkül mindenki részletesen érdeklődött Wisemannel kapcsolatban. Ezek szerint négy lemez kellett, hogy eljusson az emberekhez, és érdekelje őket, hogy mi történik vele. (nevet)

HRM: A megjelenés előtt kikerült két dalra milyen reakciók jöttek, illetve miként fogadta a közönség, ahol elő is adtátok őket?

MM: A Ravens’ Night egy tipikusnak mondható Wisdom-dal, így számítottunk rá, hogy pozitív reakciók érkeznek. Aki eddig szerette a zenénket, az jó eséllyel a Ravens’ Nightot is szeretni fogja. A címadó kikerülése azonban egy spontán dolog volt. Eredetileg egy rendes klip volt tervezve helyette, de jó szokásunk szerint azzal is csúsztunk, így jött az ötlet, hogy hozzuk ki a Rise Of The Wise-t. Úgyis éppen turnén voltunk a Sabatonnal, ezért kézenfekvőnek is tűnt. Ráadásul bevettük a koncertprogramba is, úgyhogy így utólag azt mondhatom, hogy nagyon jó döntés volt kijönni vele, és felhasználni a promóciós időszakban.

HRM: A mostani borítót is Havancsák Gyula készítette. Adtatok neki bármilyen támpontot, vagy teljesen rábíztátok a kidolgozást?

MM: Mindig el szoktuk neki küldeni Wiseman aktuális történetét, és adunk egy-két ötletet, hogy mi mire gondoltunk. Most kértük azt is, hogy valamivel kisebb méretben jelenjen meg Wiseman, mint az eddigi borítókon. Most is központi figura lett persze, de nem annyira hangsúlyosan, mint például a ’Judas’ albumnál. Gyula ezután küldött egy skiccet egy rövid szinopszissal. Pár apróság változott csak később, szinte elsőre eltalálta, hogy mit szeretnénk. Mint mindig, most is minden apró részletet nagyon kidolgoztattunk vele, mert ki tudja, melyik elemet fogjuk megcsináltatni, és díszletként használni a koncertjeinken. Ennek Gyula persze mindig nagyon örül, de szerencsére jól ismer már minket, úgyhogy tudja, mire vállalkozik, amikor nekikezd egy újabb borítónknak. (nevet)

HRM: Mekkora tétje van most ennek a lemeznek?

MM: Ennek most nagyon nagy. Szokták mondani, hogy a harmadik lemez a vízválasztó, nekünk ez most a negyedik ugyan, de a harmadik a kinti kiadónál, és ezen most sok fog múlni. Kb. két éve állóvízben stagnálunk, és ha ezzel a lemezzel nem tudunk előrelépni, és nem tudunk olyan turnékra menni, amilyenekre szeretnénk, vagy eljutni a nevesebb fesztiválokra, akkor nagyon el kell gondolkoznunk a jövőn. Ha sikeres lesz a lemez, akkor az előző évek negatív történései után újra vissza tudnánk kapaszkodni a megfelelő körforgásba. A Facebook-oldalunk elvételével kezdődött minden, akkor egy kicsit kilendült a zenekar szekere a kerékvágásból, most pedig vissza kellene terelnünk valahogy végre a helyes mederbe. 

HRM: Amikor elkezdtétek írni a lemezt, akkor már éreztétek, hogy ekkora lesz a tét?

MM: 2012-ben, 2013-ban, és még 2014 elején is minden rendben volt, jöttek a felkérések a fesztiválokra és a turnékra, aztán 2014 őszére tervezve volt egy nemzetközi turné, ami végül nem jött össze. Akkor elmentünk helyette a Dalriadával egy hazai turnéra, ami már amúgy is nagyon esedékes volt, és nagyon jól is sikerült. De ott, 2014 őszén valami megtört. Kiszállt Balu (Ágota Balázs dobos – a szerk.), aztán jött a Facebook-ügy, utána Bodor Máté (gitáros – a szerk.) Alestormba igazolása, csúsztunk az új lemezzel, elmaradtak a tervezett turnék; szinte minden egyszerre hullott a nyakunkba. Nagyon remélem, hogy idén kikecmergünk ebből a hullámvölgyből!

HRM: Az utóbbi időben nagyon sok angolul éneklő hazai banda dobta be a törülközőt, ez a veszély titeket is fenyeget?

MM: Földbe állhatunk mi is, de annak nem az lesz az oka, mint ami a többieknél. Ezzel a zenei vonallal, illetve hogy angolul éneklünk, itthon nagyon kevés a lehetőségünk, ezt megértettük. Viszont annyiban szerencsések vagyunk, hogy külföldön is megvetettük már valamennyire a lábunkat, és ott valamiért sokkal jobban elfogadott ez a zene és az angol nyelv. Pedig sok szempontból jó lenne, ha több hasonló zenekar működne Magyarországon. Egyrészt akkor biztosan több olyan zene születne, amit szívesen hallgatnék, másrészt mennyivel jobb lenne, ha a sok zenekar egymással versengene, mert akkor jobb és jobb produktumra sarkallnánk egymást, és könnyebben lehetne összefogásokat csinálni, fesztiválokat, közös turnékat stb.

HRM: Ezzel szemben a magyarul éneklő zenekarok viszont nagyon működnek. Ti nem gondoltatok a magyarosításra?

MM: Hazai interjúkban rendre megkapjuk ezt a kérdést, sokszor beszéltünk is már erről a többiekkel. Ha magyar nyelvű dalt adnánk ki, akkor sem azért tennénk, hogy ezzel itthon népszerűbbek legyünk. Anno amikor az első lemezünk japán kiadására bónuszdalként feltettük a Prometheust (Moby Dick-feldolgozás), az jó ötletnek tűnt, volt célja. Azonban jelenleg nem nagyon érezzük szükségességét, hogy magyar nyelvű dallal jöjjünk elő. Ettől függetlenül bármikor megtörténhet, ha éppen olyanunk van. (nevet)

HRM: A zenekar 4/5-e különböző projektekben is zenél. Ezt nem sínyli meg a zenekar működése?

MM: Egyelőre még nem, mert ezek korai projektek, és annyiból könnyebb az egyeztetés, hogy ketten-ketten vagyunk egy-egy másik zenekarban. NG (Nagy Gábor énekes – a szerk.) meg TOmi (Tóth Tamás dobos – a szerk.) még nem koncertezik a Candlelighttal, vagyis ők a májusi Dalriada-bulin fognak majd bemutatkozni. Mi Antonnal (Anton Kabanen gitáros – a szerk.) is csak néhány fellépésen vagyunk túl a Beast In Blackkel. Őszre vagy jövő év tavaszára tervezzük az első lemezt kihozni, úgyhogy addig nyugisabb a program.  Pont most voltam kint nála egy hétig a lemez munkálatai miatt. Dala van bőven, akár 4-5 lemezre való is, inkább a szövegekkel küzd, ami viszont nekem jobban fekszik, de azért még kell idő, hogy átvegyem az ő gondolatvilágát. Egy részéhez nem is nagyon tudok hozzászólni, mert a Berserk című manga sorozatból meríti a témájukat, amit én még nem nagyon ismerek. Úgyhogy inkább a többi dalon dolgozunk közösen, meg egyéb zenekari dolgokon.

HRM: Az eddigi nemzetközi turnéitok egészen jó kapcsolati tőkének bizonyultak, gondolok itt Joakim vendégszereplésére vagy Anton beszállására. Mi ennek az oka?

MM: Szerencsére egész jó barátságba kerülünk általában a zenekarokkal, akikkel turnézunk. Nyilván a hosszú együttlétek alatt nem tudunk elbújni egymás elől, de úgy tűnik, jól jövünk ki ezekből a dolgokból.  Azonban fontos, hogy Joakim sem azért énekel a lemezünkön, mert most annyira népszerű, és ki akartuk használni a kapcsolatunkat, hanem azért, mert pont olyan részhez érkezett el Wiseman története, ami egy olyan hangot és karaktert kívánt, mint amilyen neki van. Felkérhettünk volna mást is, de itt jön képbe az a baráti viszony, ami kialakult közöttünk, és így nyilván őt kérdeztük meg először. Antonnal a Powerwolf-turné alatt kerültem nagyon jó barátságba, ami a mai napig meg is maradt. Tehát ha így nézzük, akkor valóban jól kamatoztak a turnéink. (nevet)

HRM: Mennyire használjátok ki az internet adta lehetőségeket?

MM: Mindig nagy energiát fektettünk bele, ezért is volt nagy törés a titokzatos facebookos ügyünk. Mióta visszakaptuk, újra él és virul az oldal, de mégiscsak kiesett 8 hónap. A Youtube-csatornánk is folyamatosan frissül, és várhatóan a megjelenés utáni napokban az új lemez is felkerül. Ez nekünk is érdekünk, mert gyakran rossz minőségben, vagy kivehetetlen borítóval teszik fel a dalainkat az emberek, hiába jó szándékkal, de néha többet ártanak vele, mint használnak. Ezért úgy döntöttünk, hogy jobb, ha mi töltjük fel őket jó minőségben. Úgyis elkerülhetetlen, és inkább így terjedjen el.

HRM: Nézzünk kicsit a távolabbi jövőbe! Megvan a jubileumi ’Keep Wiseman Alive’ koncert dátuma. Elkezdtetek már készülődni az estére, vagy ez még egy nagyon távoli történet?

MM: Pár nappal ezelőtt fixálódott, hogy október 22-én lesz a tizedik ’Keep Wiseman Alive’ a Barba Negrában. Lett volna egy sokkal aktuálisabb lemezbemutató koncertünk a tavasz folyamán, a már említett headliner turné zárásaként, de mivel ez a turné egyelőre jegelve van, így a hivatalos lemezbemutató a ’Keep Wiseman Alive’ lesz. Mindenképpen az eddigi leglátványosabb koncertet tervezzük, több okból is. A lemez bemutatása mellett jubileumi lesz az esemény maga, hiszen már a tizedik alkalommal rendezzük meg, illetve a zenekar is pont októberben lesz 15 éves. Vannak grandiózus elképzeléseink a látványvilágot illetően, a tervek 70-80%-ban megvannak, már „csak” el kell készíteni őket. Vendégek, régebbi tagok felbukkanása is várható, de csak miután minden lényegesebb dolgot letudunk. Gondolok itt a vendégzenekarokra például. Ebben az évben az új lemezünk megjelenésén kívül ez a legfontosabb dolgunk, és ennek megfelelően kellően rá is koncentrálunk a feladatra, és beleadunk mindent, hogy méltóképpen ünnepeljük meg a többszörös jubileumot!

Készítette: Savafan
Képek: Wisdom Facebook-oldal