"Csak nem ilyen diktatórikus a rendszer": Interjú Molnár Mátéval (Wisdom)

írta Hard Rock Magazin | 2015.10.28.

Mit tehet egy zenekar, ha letiltja az oldalát a Facebook? Milyen lehetőségektől esik el? Miért tartogatják fél-egy évig vissza a lemezt a kiadónál? Hogyan lehet bekerülni az olyan nívós külföldi fesztiválokra, mint a Masters of Rock? Ezekről beszélgettünk a Wisdom motorjával, Molnár Mátéval, aki arra is kitért, milyen a Battle Beast egykori gitárosával, Anton Kabanennel játszani, mikorra várható az új nagylemez, és milyen meglepetéssel készülnek a november 14-ei, szokásos Keep Wiseman Alive bulijukra.

Hard Rock Magazin: A Facebook hosszú hónapokra letiltotta az oldalatokat, ami nemrég óta újra elérhető. Hogyan oldódott meg a helyzet? Kiderült, hogy mi történt?

Molnár Máté: Ez számunkra egy elég szomorú történet, mert mielőtt elvették az oldalunkat, elég jól haladt előre a zenekar, viszont a korlátozás után szép lassan érezhető volt a Facebook felületünk elvesztésének hatása. Nagyon egyszerű amúgy, meghívnának minket egy fesztiválra mondjuk, a szervező utánunk néz, és nem találja a zenekar Facebook oldalát. Erre mit gondolhat? Hogy ez a zenekar még ott sem tart, hogy legyen egy bázisa a manapság egyik legfontosabb felületen, miért hívjam meg őket? Vagy ha még tudja is mi a helyzet, akkor is azt mondja, hogy nagyon sajnálom, de így ezen a zenekaron keresztül nem tudom eljuttatni az emberekhez a fesztiválom híreit, miért hívjam meg őket? Ott a másik 200 zenekar 10000 lájkolóval, többet fog érni nekem az ő reklámjuk. Na, így éreztük meg koncertügyileg az oldalunk elvesztését... Az elején még mi sem vettük annyira komolyan, mondván, hogy csak nem ilyen diktatórikus a rendszer, és idővel biztosan válaszolnak majd a reklamációinkra, vagy kivizsgálják az ügyünket. De az idő múltával, és a neten való kutakodás után rá kellett döbbennünk, hogy bizony a Facebook azt csinálhat a felhasználóival, amit akar, akár indoklás nélkül is letilthat valakit örökre és még csak meg sem kell magyaráznia, illetve az állandóan változó működési szabályzatuk mindenkire azonnali hatállyal érvényes. Magyarul hetente olvasgatni kellene a szabályzatuk módosításait, hogy az ember biztos ne kövessen el hibát. És ebbe mindenki önként bele is egyezik, amikor kipipálja, hogy elfogadja a szerződési feltételeiket. Szóval kábé nulla eséllyel indultunk, hogy tisztázzuk magunkat, de 95000 lájkunk volt, mielőtt megtörtént a korlátozás, és azt azért nem egy hét újra összeszedni, ezért belevágtunk. Ügyvéd oldotta meg végül a helyzetet, egy pofonegyszerű ügyvédi felszólítással a Facebook írországi központjába küldve, ahonnan meglepő módon jött egy visszakérdezés egyes adatok pontosítására, amire válaszoltunk, és egyszer csak se szó, se beszéd, újra működött az oldalunk. Próbáltuk megtudni, mi volt a korlátozás oka, de erre már nem vették a fáradságot, hogy válaszoljanak. Az én véleményem szerint nagy valószínűséggel egy robot hálóján akadhattunk fenn, mert abban az időben több zenekar is hasonlóképpen járt, bár ugye a Facebooknál minden ügy más és más. És az, ahogy visszakaptuk az oldalt, az is arra utal, hogy egy robot kiszűrt minket valamilyen oknál fogva, és amikor jobban kivizsgálták az ügyünket, kiderült, hogy nem is követtünk el semmi rosszat, csak valamiért rendbontónak érzékelt minket a rendszer. Ugyanúgy, mint amikor a levelező rendszer spamnak érzékel egy levelet, ami nem az. De ez csak az én elméletem, nem hiszem, hogy valaha megtudjuk, mi is történt pontosan. Sokak szerint valami konkurens banda jelentett fel minket, ez is benne van a pakliban, bár remélem ennyire még nem süllyedt le a rockzene világa.

HRM: Ezek szerint az a tanulság, hogy manapság egy zenekar nem tud meglenni Facebook-oldal nélkül?

MM: Meg lehet lenni Facebook oldal nélkül, csak kérdés, mi a zenekar célja. Ha koncertezni szeretne, vagy a fontosabb híreit, mint például az új lemezének megjelenése, eljuttatni a rajongóihoz, akkor azt kell mondjam, hogy ez az egyetlen felület, ami manapság működik. Én ezt a mai Facebook világot valahol egy nagyon jó és egy nagyon rossz dolognak is látom egyben. Jó, mert nagyon könnyen el tudod juttatni az aktualitásaidat bárkinek, interaktívan lehet tartani a kapcsolatot mindenkivel, viszont rossz is, mert lassan eluralja az egész világot, mozdulni sem lehet majd nélküle, és mint a Nagy Testvér, folyamatosan figyeli minden cselekedetünket. Szerintem nagyon ésszel kell használni manapság a Facebookot, ha az ember meg akarja tartani a magánéletét magának. De ahogy látom, mostanában inkább az a menő, ha a magánéletét az ember a közösségi oldalon éli. (mosolyog) Én ehhez már túl régimódi vagyok, próbálom megtartani magamnak a privátszférámat, amennyire lehet.

HRM: Mostanában Anton Kabanennel, a Battle Beast exgitárosával játszottatok, amíg Bodor Máté az Alestormmal turnézott. Miért pont őt választottátok Máté helyére?

MM: Bár Máté korrekt módon, szinte azonnal szólt nekem, amint kiderült, hogy bevenné az Alestorm, így is kevés időnk maradt megtalálni helyére a gitárost, aki kb. 3 hét alatt be tud tanulni 15 Wisdom dalt, és azt olyan módon elő is tudja adni, hogy a játéka és kiállása alapján senki ne jöjjön rá a változásra. Természetesen először hazai gitárosban gondolkoztunk, meg sem fordult más a fejünkben, aztán egyik nap beugrott, hogy Antonnak épp nincs zenekara. Pár éve, amikor együtt turnéztunk a Powerwolf vendégeként, nagyon jól összebarátkoztunk. Azóta is tartottuk a kapcsolatot, de persze senki sem gondolta, hogy őt ki fogják rúgni az általa alapított zenekarból, illetve hogy tőlünk meg elmegy valaki. Megkérdeztük, egy napot gondolkodott rajta, aztán belecsaptunk a lecsóba. Kicsit nehézkesebb persze így a logisztika, nem nagyon tudunk vállalni hirtelen adódó koncerteket, de azt hiszem, egyöntetű a zenekaron belül a vélemény, hogy Anton volt a legjobb választás. Mind emberileg, mind zeneileg nagyon jól kijövünk egymással.

HRM: Miben más Antonnal játszani, mit ad hozzá a Wisdom hangzásához?

MM: Sugárzik belőle a profizmus, aki látott már minket vele a nyár folyamán, az biztosan ugyanezt mondaná. Már az első koncerten megvolt az összhang, a közönség azonnal elfogadta, szeretik, mi kell ennél több? Ahhoz még nincs itt elég régóta, hogy nagyon befolyásolni tudja a zenekar hangzását, de idővel nyilván ő is bele fogja tenni a kis dolgait, amivel remélhetőleg még gazdagabb lesz a Wisdom.

HRM: A Facebook-oldalatokon a tagok között szerepel Anton, mintha teljes értékű tagja lenne a zenekarnak.

MM: Mindenképpen tagként számolunk vele, és ő is így gondolja ezt, azonban Mátéval nem lezárt az ügy, hiszen a lemezünket is vele vettük még fel az év elején. Ő már tagja az Alestormnak, majd meglátjuk, hogyan lehet egyeztetni a két zenekar dolgait. Egyelőre nem görcsölünk ezen, majd ha tényleges döntéshelyzet elé kerülünk, akkor döntünk. Egyelőre nem volt erre szükség. Mindenesetre a Keep Wiseman Alive koncerten mindketten ott lesznek. Anton fogja végigjátszani az estét, Máté pedig előadja majd velünk néhány kedvenc dalát.

HRM: Az új dobosotoknak, Tóth Tamásnak hogy sikerült beilleszkedni a zenekarba?

MM: Szerintem tökéletes választás volt Tomi, hozta a fiatalos lendületet a zenekarba. Meg a szponzorait is, mint a Natalt vagy az Audio technikát, úgyhogy ilyen téren is erősödött a zenekar. (nevet) Az elején egy kicsit féltünk, mert úgy érzékeltük, nem igazán ez a stílus az ő zenei világa, de ahogy egyre többet koncerteztünk, úgy vált egyre inkább a banda részévé. Szerintem ő is nagyon élvezi az egészet, ami biztos, hogy hihetetlen jó hangulatban telnek a közös zenekari megmozdulások. Persze Kern Petivel is nagyon megvolt az összhang, rendkívül sajnáltuk is, hogy nem tudta hosszú távon vállalni a zenekart, de megértettük az érveit, és szerencsére Tomiban méltó utódjára találtunk.

HRM: Elvileg jövő év elején jön az új lemez. Hogy haladtok vele?

MM: Már rég készen vagyunk vele. Pontosabban az állandóan csúszó határidők miatt mi is kényelmesebbre vettük a hajrát, de ez már tényleg azt jelenti, hogy kéthetente veszünk fel valamit, halálos nyugalomban. Bár most már van egy véglegesnek tűnő leadási határidőnk, de nem ijedünk meg, volt már egy pár… (nevet) Amúgy úgy kezdődött a sztori, hogy január környékén szólt a kiadónk, hogy az idei Out And Loud fesztiválon szeretnék megjelentetni az új lemezünket. A fesztivál június elején van, így a leadási határidőnk március volt. Mi felelőtlenül bevállaltuk, de nem lettünk készen időre, ezért a kiadónk jogosan egy kicsit megsértődött, és kaptunk egy szeptemberi megjelenési időpontot. Folytattuk is a munkát ezerrel, de akkor szóltak, hogy legyen az inkább január, mert akkorra lenne egy jó turnéjuk hozzá. Aztán most épp februárnál tartunk. (nevet) Úgy egy hónapja kaptunk egy pontos időpontot a megjelenésre, de majd csak akkor fogjuk bejelenteni, ha a kiadónk is megtette.

HRM: A ’Marching For Liberty’-hez képest miben fejlődött, változott a zenétek?

MM: A ’Marching’-nál azt mondtam, hogy szerintem a ’Marching’ a ’Judas’ egyfajta folytatása, kicsit érettebben, monumentálisabban. Az új lemeznél ugyanezt tudom mondani. A ’Marching’ folytatása lesz, bár én sokkal változatosabbnak érzem. Most sem lesznek gyökeres újítások a zenénkben, és nem is lengünk ki túlzottan semerre sem. Sokak szerint pont ez a hibánk, de én meg azt mondom, hogy legalább biztosan szállítjuk a minőséget, akik szeretnek, nem fognak csalódni bennünk, és egy-egy jobban eltalált dallal újabb híveket is tudunk szerezni, ahogy ez történt eddig is. Szerencsére a Wisdom tábora évről évre nő, annak ellenére is, hogy az utóbbi időben elég komoly problémákkal küszködtünk és elég sok változáson mentünk át. Viszont erről meg az a véleményem, hogy hosszú éveken keresztül folyamatosan szerencsénk volt, jó irányba haladtak a dolgaink, egy csomó minden megadatott, amire sosem gondoltunk volna, úgyhogy biztosan itt volt az ideje már egy kis hullámvölgynek is. Nem szeretjük nyilván, de egy-két pofon még nem terít a földre! Persze hacsak nem Mike Tyson adja. (nevet)

HRM: Joakim Brodén a HammerWorldnek adott interjújában már elejtette, hogy vendégeskedni fog az albumon. Mit lehet erről tudni? Gondolom nem egy olyan epikus dalba hívtátok, mint Fabio Lionét.

MM: Hát igen, nem pont így terveztük ezt bejelenteni, de örülünk, hogy büszkén mesélt róla. Hatalmas élmény volt vele stúdiózni, a januári Pecsás koncertjük előtt volt olyan rendes, hogy eljött egy stúdióba velünk, és felénekelte a részeit, pontosan úgy, ahogy kértük. Felkészülve érkezett, úgyhogy pillanatok alatt ment az egész. Ez a profizmus, nem véletlen, hogy a Sabaton ott tart, ahol tart. Amúgy epikus a dal, de pontosan neki való. (nevet) Nem az volt a terv, hogy a jó barátság meg a Sabaton jelenlegi népszerűsége miatt mindenképp ő legyen az új albumunkon a vendégénekes, de Wiseman története pont egy harcosabb irányba haladt, és ezért a címadó dal is egy harcosabb téma kellett legyen. Valamint egy tök más karaktert kerestünk, mint az előző lemezeink vendégénekesei. Azt hiszem, sikerült: Joakim valóban tök más karakter, mint Fabio Lione vagy Mats Levén. (nevet)

HRM: A megjelenés után újra külföldi turnéra mentek?

MM: Manapság egy lemezt csak úgy érdemes megjelentetni, ha egyből meg is turnéztatja azt a zenekar. Ott lehet eladni, illetve a megjelenés körüli felhajtás jót tesz egy turnénak is. Ezért visznek el a nagy zenekarok olyan kisebb bandákat vendégnek, akiknek épp akkor jelenik meg a friss anyaga. Ahogy az egyik előbbi kérdésednél meséltem is, a mi lemezünk is pont emiatt csúszik lassan egy évet, mert a kiadónk nem talált hozzá megfelelő turnét. Egyedül még nem akarnak elengedni minket, viszont nem találtak olyan nagyobb bandát, ahova jól illettünk volna az őszi turnéra. Ezért már egy ideje tavaszi turnékról megy az egyeztetés, nem mondom, hogy nem kaptunk jó lehetőségeket, de úgy érzem, még mindig nem a legmegfelelőbbet, úgyhogy várunk. Persze így eshetünk majd két szék között a pad alá is, de úgyis mindig kockáztattunk, és eddig be is jöttek a dolgok, hátha most is szerencsénk lesz.

HRM: Jövő nyáron már nagyobb fesztiválokat is be tudtok célozni, mint például a Masters of Rock?

MM: Félek, késői lesz a nagy fesztiválokhoz a februári lemezmegjelenés. A Masters Of Rock már erre az évre is be volt ígérve, nem is tudom, miért nem tudtuk fellépni végül, de az biztos, hogy volt egyeztetés a szervezőkkel. Szerintem kellene még egy olyan nagy turné, mint a Sabaton-os volt ahhoz, hogy megnyíljanak a nagy fesztiválok kapui előttünk. Ez lesz a harmadik lemezünk, amely a kinti kiadónknál fog megjelenni, remélhetőleg ezzel sikerül majd ledönteni a falakat. Általában ez a harmadik lemez megjelenésekor szokott eldőlni a zenekaroknál.

HRM: Az előző lemezhez ígértetek egy animációs klipet, ami még mindig nem készült el. Mi a helyzet vele?

MM: Egyre jobb. Tudtommal már csak pár napos meló van rajta, de egy ideje leállítottuk a rendezőt arról a klipről, hogy csináljon nekünk szöveges videót az új lemezhez. Ez már el is készült, most épp egy másik szöveges videót kértünk tőle, és valószínűleg majd csak azután fogja befejezni azt a klipet. Marha jó amúgy, annyira sajnálom, hogy még nem tudjuk bemutatni, de egyszer biztosan ki fog jönni, és akkor mindenki eldöntheti érdemes volt e várni rá.

HRM: Terveztek akár az új albumhoz bonuszként hozzácsapva kiadni valamilyen koncertanyagot?

MM: Nem. Nem is nagyon vettünk fel koncertet, legalábbis professzionális cuccal biztosan nem. Valamint manapság, a Youtube meg a Facebook világában, már nem tudom, mennyire van ilyesmire szükség. Esetleg, ha egyszer sikerül valami tényleg monumentális látványú koncertet megszerveznünk, akkor igen, de addig nem látom értelmét.

HRM: November 14-én rendezitek meg a szokásos Keep Wiseman Alive koncerteteket a Barba Negrában, de az utóbbi évekkel ellentétben ezúttal nem lesz külföldi sztárvendég. Miért?

MM: Ennek egészen egyszerű oka van. Egy nagyon népszerű és ismert zenekarral folytak előrehaladott tárgyalásaink, sőt már a szóbeli megegyezés is megtörtént, kábé ott tartottunk, hogy 1-2 napon belül behirdetjük az egészet, amikor váratlanul közölték, hogy a zenekar őszi turnéja elmarad, pontosabban átkerül tavaszra, és ezzel ezt az eseményt is le kell mondaniuk. Át lehetett volna tenni a Keep Wiseman Alive-ot tavaszra, és megcsinálni ugyanezzel a felállással, de nem akartuk ezt a jól bevált őszi/téli eseményt bolygatni. És mivel mindez szeptember elején történt, nagyon kevés időnk maradt már cselekedni. Ekkor jött az ötlet, hogy idén hazai zenekarokat hívjunk meg, akiket mi is kedvelünk, és a közönségünk is szívesen fogadná. Smici (Schmiedl Tamás) anyabandájával, a Moby Dickkel már nagyon sokszor játszottunk együtt, azonban az általa alapított Bloody Rootsszal még sosem volt közös koncertünk, pedig az utóbbi években nagyon szépen felküzdötték magukat a hazai élvonalba. Most ötéves a banda, nagy megtiszteltetés, hogy ezt a Keep Wiseman Alive-on fogják megünnepelni. A Demonlorddal pedig hosszú évekre nyúlik vissza a barátságunk. Annak ellenére, hogy gyakran ellenségként próbáltak minket beállítani, a két zenekar nagyon jó kapcsolatban volt mindig is. Sokszor játszottunk együtt, még egy közös miniturnénk is volt valamikor az ősidőkben, és már nagyon régóta terveztük őket meghívni erre az eseményre. Aki volt már Demonlord koncerten, az tudja, hogy milyen élvezetes show-t csinálnak mindig, és ez most is így lesz.

HRM: Készültök valamilyen különlegességgel?

MM: Minden Keep Wiseman Alive-ra próbálunk készülni valami különlegességgel, alapvetően ez is volt a célja ennek a rendezvénynek, amikor 2005-ben elindítottuk. Saját szervezésünk, illetve Budapesten játszunk, így lehetőségünk van olyan elemeket vinni a koncertbe, melyeket máshol nem nagyon tudnánk megvalósítani. Értem ezt főleg a látványra, ugyanis egy-egy ilyen rendezvényt hónapokon át tartó tervezés előz meg, többszöri helyszínlátogatás, egyeztetés, ami egy távolabbi városban sokkal nehézkesebb lenne. Illetve nagyon fontos a nemzetközi színvonalú koncerthely is, a Barba Negra, amely mára simán felveszi a versenyt bármelyik kinti klubbal. Szóval ez egy ilyen összetett dolog.

És persze a zenében is próbálunk mindig valami olyat előadni, amit máskor nem teszünk, vagy rendhagyóan eljátszani egyes dalokat, vagy olyan vendégeket hívni, akik érdekesek lehetnek a közönség számára. Idén variálunk egy jókorát a dalaink sorrendjén, ezen kívül két plusz dolgot emelnék még ki. Eljátszunk majd két új dalt a valamikor megjelenő lemezünkről, illetve ha már Anton velünk játszik, és olyan jó dalokat írt egykori bandájának, akkor lesz egy Battle Beast blokk is. (nevet) Egy Battle Beast dalt már játszottunk a koncertjeinken, amióta csatlakozott hozzánk, és a közönség nagyon jól vette. Most ezt kiegészítjük még néhány dallal, aztán lehet majd szavazni, hogy melyik tetszett jobban; a mi verziónk, vagy a 4 nappal utánunk, ráadásul ugyanott fellépő Battle Beast verziója.

Készítette: Tomka, savafan