"Mindent elkövetünk, hogy felélesszük a progresszí­v rock/metal szí­nteret!": Interjú a Miserium zenekarral

írta Tomka | 2015.02.27.

Bizonyára sok olvasónk emlékszik még a hőskorból olyan egyéni ízzel rendelkező progresszív metal zenekarokra, mint a Solar Scream, az [email protected], a Mindfields Factory, a Da Capo, a Stonehenge, vagy az Everwood. Ha őket már nem is láthatjuk újra együtt, de mindenképpen figyelemre méltó, milyen vállalkozásba fogtak a budapesti progresszív metalos Miserium alapító tagjai. Tari Szabolcs és Iványi Álmos a 2000-es évek honi progresszív rock/metal nagy hullámát szeretnék újjáéleszteni. Ezzel kapcsolatos terveikről, a tegnap bejelentett Prog Heaven Fesztiválról, valamint a Miserium körüli újdonságokról faggattuk a Zeneakadémiát végzett hangszerművészeket.

Hard Rock Magazin: Prog Heaven Tour néven kezdtétek első országjárásotokat. Miért vártatok vele eddig?

Iványi Álmos: Egyrészt sajnos korábban nem rendelkeztünk a megfelelő kapcsolatokkal ahhoz, hogy egy nagyobb szabású koncertsorozatot meg tudjunk csinálni. Másrészt úgy érezzük, most van itt az ideje annak, hogy leporoljuk és felrázzuk újra ezt a picit elfelejtett színteret.

Tari Szabolcs: Az évek során sikerült összebarátkoznunk egy csomó emberrel, zenekarral, akik a stílus elkötelezett hívei, ahogy mi is, így nemcsak ez a turné valósult meg, hanem egy sokkal nagyobb álmot is sikerül valóra váltanunk. Ugyanis a Prog Heaven nem csak egy szimpla turnénév, hanem egy igen nagyszabású tervet is rejt.

HRM: Miben mesterkedtek?

IÁ: Évekkel ezelőtt már tettünk ugyan kísérletet rá, hogy összeszedjük a még működő itthoni progresszív rock/metal zenekarokat, és ehhez akkor készült egy honlap is szintén Prog Heaven néven, de sajnos nagyon kevés csapat jelzett vissza, hogy még aktív lenne, így ezt akkor abbahagytuk. Mindenesetre ez volt az alapköve annak a kezdeményezésnek, ami épp most bontogatja szárnyait.

TSz: Hozzátenném, hogy az itt megkeresett zenekarvezetők azóta vagy új projektbe kezdtek, vagy felélesztették a parkolópályára tett anyabandáikat. Mi újra megkerestük őket ezzel a „régi” tervvel, és kivétel nélkül mindenki rendkívül lelkesen nyilatkozott róla, valamint biztosított minket a támogatásukról. A kellő biztatás után még nagyobb önbizalommal, bár egy kicsit még félve merjük kijelenteni, hogy ez a honlap újra életre kelhet, és miután több fantasztikus zenekar érez hasonlóképp a színtér iránt, mint mi, reményeink szerint a közönség is újra visszatalál a stílushoz és megint annak képviselőitől lesznek hangosak a klubok.

IÁ: A Prog Heaven Tour éppen a még megmaradt rajongókhoz szól, valamint ezért szeretnénk a kezdeményezést egy fesztivállal még csábítóbbá tenni. Jelenleg a költségvetésünk igen alacsony, ezért kénytelenek voltunk lemondani a külföldi headlinerekről szőtt álmunkról. Az viszont, hogy sikerült a hőskor nagyjaiból két olyan zenekart is becserkészni, mint a Perfect Symmetry és a Wendigo, mindenért kárpótol bennünket.

TSz: Az nem titok, hogy miután mi a Miseriummal Bátky ’BZ’ Zoltán szólózenekaraként is működünk, szinte játszi könnyedséggel rá tudtuk venni BZ-t, kérdezzen már rá volt zenésztársainál, hogy elfoglaltságaik mellett be tudnának-e vállalni egy ilyen egyszeri alkalmat. A Perfect Symmetry szereplése pedig szintén óriási dolog, ugyanis a Virrasztók nevű projektjük, valamint a hétköznapi elfoglaltságaik mellett náluk sem olyan könnyű a szervezés.

HRM: Mi lesz a részletes program?

TSz: Hosszú telefonálások után sikerült véglegesíteni a fesztivál menetrendjét. Május 29-én, pénteken nálunk veszíti el fesztiválszüzességét a kisvárdai Moon of Soul új projectje, az Égforrás, akik hamarosan ’Belső Álom’ címmel jelentetik meg bemutatkozó anyagukat. Őket követi a budapesti Ad Astra, akik igazi best of anyaggal fognak kedveskedni a hallgatóságnak. Ezek után mi, a Miseriummal érkezünk. Most is a ’Return to Grace’ című anyagunk fogja a műsorunk gerincét képezni, de néhány új dalt is beépítünk a setlistbe. Az este headlinereként pedig a Wendigo tart majd egy hamisítatlan múltidézést, az ő programjuk viszont maradjon titok.

Május 30-án, szombaton Bodor Máté, a Wisdom gitárosa tart majd késő délután egy gitárklinikát, ezt követően pedig a Solidity progresszív death metalos programja fogja „borzolni a kedélyeket”. Őket a szegedi Dreamgrave követi, ’Presentiment’ címmel megjelent bemutatkozó lemezük személyes kedvencem a tavalyi évből, minden bizonnyal lehengerlő műsorra számíthatunk tőlük is. Ezt követően a kazincbarcikai Mytra sci-fi jellegű progresszív muzsikája fogja garantáltan elvarázsolni a nagyérdeműt, a ’Beta’ névre keresztelt legutóbbi lemezük szintén zsenialitás számba megy. Újból mi következünk, ezúttal a BZ Project keretein belül húzzuk a talpalávalót. Megidézzük BZ korábbi munkásságának színe-javát, de a program gerincét ezúttal is a szólóprojekt dalai köré építjük. Az este headlinereként pedig a pécsi Perfect Symmetry fog elkápráztatni minket. Az új dobosuk, Tápai Balázs második PS koncertjére egy igen vaskos setlistet lesz kénytelen betanulni. (nevet)

IÁ: Nagyon sok követ mozgattunk meg azért, hogy a lehető legtöbb zenekar helyt kaphasson ezen az eseményen. Mint látható, olyan csapatok maradtak ki ezúttal, mint a Dreyelands, az At Night I Fly, a Dystopia, a Reason, a Haelo, Lukács Peta szólózenekara stb. Amennyiben nagy sikernek örvend eseményünk, úgy mielőbbi folytatásban gondolkodnánk, ahol reményeink szerint akár velük is találkozhattok, de talán rá tudunk egy ilyen esemény keretén belül venni egy-egy speciális reunionra még néhány zenekart (Unicum States, Age of Nemesis stb). Ha pedig még a büdzsét is sikerül rendbe tenni, akkor az After Cryingot, a Grand Mexican Warlockot, a Keep Floydingot és még megannyi szenzációs produkciót is összehoznánk egy estére, nem beszélve a külföldi zenekarokról.

A realitás talajára visszatérve szeretnénk leszögezni, hogy elsődlegesen az országunkban tevékenykedő csapatoknak próbálnánk lehetőséget nyújtani, ezért kérnénk minden olvasót, hogy ha tud olyan zenekarról, vagy zenekarokról, akik illenek ebbe a profilba, ne habozzanak írni nekünk erre a címre: info[kukac]miserium[pont]com. Arról is szívesen fogadunk véleményeket, hogy melyik már nem aktív zenekarokat látnátok szívesen egy-egy speciális koncerten.

HRM: Térjünk át kicsit a Miseriumra. Korábban már mélyebben kiveséztétek nekünk a bemutatkozó lemezeteket. Mikorra várható a második album?

IÁ: Már dolgozunk rajta egy ideje, de szerettük volna a koncertekből szerzett lendületet belevinni az új dalokba, így ez a most folyó koncertsorozat nagyon pozitív hatással van azok véglegesítésére. Jelenleg a heti két próbából az egyiket csak az új nóták alakítására szánjuk, a másikat pedig a koncertprogram felfrissítésére.

TSz: A dalokat még 2014 májusában, vagy már jóval korábban megírtam, ahogy Álmos is, viszont a hangszerelésükre, illetve a véglegesítésükre szeretnénk még egy kis időt szánni. A ’Return to Grace’-nél sem kapkodtunk, mégis sikerült néhány hibát vétenünk, ezeket most mindenképpen ki szeretnénk szűrni. Az eredeti terv szerint még a tavalyi nyár folyamán felvettük volna az egész lemezt, még a borító is elkészült hozzá akkor, de sajnos időbeosztási és anyagi problémák sújtottak bennünket. E helyett most intenzív koncertezés vette kezdetét, ami viszont rendkívül pozitív hatással van a csapatra.

IÁ: Szabi egyszerre két koncepción dolgozott az utóbbi időben, és mindkét anyaghoz folyamatosan születtek, születnek dalok. Annyit elárulhatunk, hogy még idén meg fog jelenni a kettes lemez, a címe ’Ascension’ lesz, és 9 + 1 bónusz dalt fog tartalmazni. Zeneileg új utakat jár majd be, de azért a ’Return to Grace’-en megkezdett csapásirány a mérvadó, mindemellett belecsempésztük a hármas anyagra szánt irányt is. Igazi csemege lesz minden progresszív metal rajongónak, ezt megígérhetjük!

HRM: Mik a további terveitek a jövőre nézve?

TSz: Szeretnénk a Prog Heaven Tourt a lehető legjobban megcsinálni, majd megkoronázni az országjárást a Prog Heaven Fesztivállal. Természetesen az új album elkészülte után szeretnénk az akusztikus vonalat is folytatni, azaz várható a ’Wireless I.’ folytatása is.

IÁ: Reményeink szerint a nyári stúdiózást többször is felváltja majd egy-egy fesztiválfellépés, de most az elsődleges cél az, hogy mindent elkövessünk annak érdekében, hogy újra felélesszük a honi progresszív rock/metál színteret. Szeptembertől szeretnénk újra koncertezni az országban mindenfelé, és reményeink szerint új helyekre juthatunk el, illetve új zenekarokat és rajongókat ismerhetünk meg.

A Prog Heaven Tour további állomásai:

Február 28. Szeged – Rongy kocsma: Dreamgrave, Mytra, Miserium, BZ Project
Március 8. Szigetszentmiklós – Rock Lyuk: Solidity, Miserium, BZ Project
Március 21. Kazincbarcika – Diamond Rock Club: Dreamgrave, Mytra, Miserium, BZ Project
Március 28. Budapest – G3: Dystopia, Miserium, BZ Project
Május 29-30. Budapest – Club 202: PROG HEAVEN FESZTIVÁL

Hallgasd végig a Miserium lemezeit a zenekar Bandcamp oldalán. Kövesd a zenekart a hivatalos Facebook oldalukon, hogy csatlakozhass az eseményekhez. A Prog Heaven Facebook oldalát ITT tudod lájkolni, a fesztiváleseményhez pedig ITT csatlakozhatsz.

Készítette: Tomka

Legutóbbi hozzászólások