Doug Aldrich - Nem a Revolution Saints miatt lépett ki a Whitesnake-ből

írta Tomka | 2015.02.26.

Mikor tegnap a Whitesnake bejelentette, hogy nem új dalokon dolgozott, hanem régi Deep Purple-számokat vett lemezre, kiújultak a találgatások, miért is lépett ki valójában Doug Aldrich a zenekarból. Egy interjúban most alapos választ adott a kérdésre.

Miután Aldrich leszögezte, hogy David Coverdale rengeteget kihozott belőle, teljességgel megbízott benne, és zeneileg is nagyon egymásra találtak, így válaszolt a kanadai Mitch Lafon kérdésére, hogy miért hagyta ott a Whitesnake-et 2014 májusában: „Először is, nem tudtuk mi lesz a menetrend 2014-ben. 2013-ban sokat turnéztunk, és volt némi szabadidőnk az ünnepek környékén. Nem voltam benne biztos, hogy mi fog történni, mert David akkoriban építette a stúdióját. Én elkezdtem azon dolgozni, amiből később a Revolution Saints lett, valamint elvállaltam egy melót Las Vegasban pár haverommal. Ez lényegében egy supergroup feldolgozászenekar, Raiding The Rock Vaultnak hívják. A Tropicanában játszunk, nagy show-val szoktunk fellépni és elég jól megy a szekér. Az ötletet úgy adták el nekem, hogy „Hé, Doug, miért nem jössz és jammelsz velünk? Játszhatsz minden este, és nem kell emiatt sehova se utaznod.” Ezek a srácok a barátaim: Howard Leese és Hugh McDonald a Bon Joviból, Jay Schellen, akivel a Hurricane-ben dolgoztam együtt, és Robin McAuley, akinek nagy rajongója vagyok. És pár srác, akivel nem találkoztam korábban, mint Andrew Freeman, aki veszett jól énekel. Úgyhogy mondtam Davidnek, hogy elvállalom ezt a melót pár hónapra és meglátjuk, hogyan alakulnak a dolgok. Nagyon élveztem, mert sok időt tölthettem a családommal, és rájöttem, hogy több időt kéne rájuk fordítanom, különösen a fiamra.

David azonban hirtelen bejelentette, hogy újra aktivizálja a Whitesnake-et. „Szükségem van rád itt, Doug.” Én pedig mentem. Alakítani kellett persze a korábbi terveimen, és úgy volt, hogy a Revolution Saints háttérbe fog szorulni, ez egyértelmű volt. A Whitesnake terveihez kellett igazítani az enyémeket, ahogy azt anno a Burning Rainnel is csináltam. De nem tudtam csak úgy otthagyni a Rock Vaultot, mert a srácok számítottak rám, és már jó pár hónapja játszottunk. Döntenem kellett tehát, hogy mit fogok csinálni. Azt mondták, hogy leléphetek, amikor a Whitesnake-nek szüksége van rám, ha arra az időre szerzek egy helyettest. Úgyhogy ezt akartam csinálni. Közben pedig elkezdtem dolgozni Daviddel a következő projektjén, eleinte csak a szabadnapjaimon. Én úgy gondoltam, hogy nagyon jól mennek a dolgok és jól haladunk, de David szerintem azt akarta, hogy teljes időben legyek ott, ahogy előtte is.

Ahogy mondtam, mindig is 1000 %-osan koncentráltam a Whitesnake-re, és most is így akartam csinálni a dolgokat. De ő ezt azonnal akarta. Emiatt pedig lett pár feszült pillanatunk. Nagyon büszke vagyok arra, amit együtt elértünk, és nem akartam, hogy ez az egész feszültté vagy kellemetlenné váljon. Mert szeretem Davidet. A kedvenc énekeseim egyike – ő mindenki kedvenc énekeseinek egyike. És még mindig rohadt jól énekel, még mindig megvan az az elképesztő hangszíne. De úgy éreztem, hogy már nem állunk ugyanazon az oldalon… Nekem több rugalmasságra volt szükségem. David szüneteltette a Whitesnake-et, amikor a fia kb. olyan idős volt, mint az enyém, hogy vele lehessen. Úgyhogy én is döntöttem: a fiammal kell lennem. Ezen dőlt el minden. Nem akartam feszültséget Daviddel. Úgy döntöttem, itt az ideje, hogy kilépjek és átadjam a helyem, hogy új kígyóvér áramolhasson a bandába. Ami meg is érkezett Joel Hoekstra személyében, aki egy nagyszerű gitáros, David remek lesz vele.”

A fiáról így nyilatkozott Doug: „Ő a legszebb ajándék, amit egész életemben kaptam. David tette lehetővé, hogy megfelelően gondoskodjak róla, de nagyon sokat turnéztunk, és annyira elfoglalt voltam, mindig Renóban vagy a Tahoe-tónál dolgoztam Daviddal, hogy sok mindent elmulasztottam a fiam első három és fél évéből. Ezért döntöttem úgy, hogy inkább vele szeretnék lenni. Ettől még turnézhatok és csinálhatok felvételeket is. Mondtam is Davidnek, „Ha szükséged van rám bármiben, bármit megteszek. Ha segítség kell, rám számíthatsz.”