Nahi helyett Nahi: Interjú Gondosch "Güzü" Jánossal a Crossholder énekescseréjéről

írta Hard Rock Magazin | 2014.04.14.

Április 8-án jött a hír, miszerint az egykori Wisdom-énekes, Nachladal István kilépett a Crossholderből. Nahi anno azért került be a bandába, hogy az angol nyelvű dalokkal tudjanak turnézni külföldön, és a csapat ennek megfelelően egyre többet is koncertezett az országhatárokon túl – thaiföldi körútjuk után ők kísérték legutóbb Tim Ripper Owenst, a volt Judas Priest-torkot kelet-európai turnéján. Hogy milyen utat járt be Thaiföldtől Nahi kilépéséig a Crossholder, és ki lett az új énekes, arról a zenekarvezető Gondosch János mesélt Magazinunknak.

Hard Rock Magazin: Hogyan került Nahi a csapatba?

Gondosch „Güzü” János: Szeretném előrebocsátani, hogy mindaz, amit itt elmondok, az én véleményem, tehát a többieké és Nahié is eltérhet ettől. A Crossholder zenekar énekese és alapító tagja Szaládi „Devil” Károly volt, akivel nagyon szépen haladt a zenekar, viszont eljött az a pillanat, amikor elhatároztuk, hogy angol dalokat is kell írni, ugyanis a Crossholderre külföldről is felfigyeltek. 2010-ben meghívást kaptunk egy thaiföldi turnéra, ám Szaládi Karcsinak minden próbálkozása ellenére sem mentek igazán az angol szövegek, ezért az ő javaslatára bevettünk egy angolul jól éneklő embert. Első körben Kiss Zoli énekelt a zenekarban, de sajnos ő nem tudta bevállalni a hosszabb külföldi turnékat, hiszen több zenekarban is játszott abban az időben. (Ezen a videón Zoli énekel, de csak a hangja hallatszódik, a videón Devil látható.) Zoli ajánlotta nekünk Nachladal Istvánt, azaz Nahit, aki 2010. december közepén örömmel lépett be a Crossholderbe.

HRM: Hogyan alakult a közreműködés?

Güzü: Nagyon rendben volt minden, ugyanis abban egyeztünk meg, hogy Magyarországon Devil énekel többet, Nahi pedig pár angol nyelvű saját dalt, illetve Iron Maiden számokat énekel – külföldön pedig Nahi a fő énekes, de Devil is vokálozik, illetve egy-két magyar nyelvű számot is előad a külföldiek számára, egzotikumként. Innentől fogva beindult a gépezet és egészen szép sikereket értünk el.

HRM: Merre jártatok?

Güzü: Első körben Thaiföldre utaztunk egy háromhetes turnéra, ahol főzenekarként öt koncertet adtunk, melyekből kettő Pattayán volt, három pedig a 12 millió lakosú Bangkokban. Annyit tudni kell, hogy mi voltunk az első magyar zenekar Thaiföldön és egy olyan klubban (The Rock Pub Bangkok’s House of Rock) is játszottunk, ahol előtte és utána is olyan főzenekarok léptek fel, mint a Doro, a Dragonforce, a Napalm Death, az Exodus, a The Haunted, Tankard stb.

Miután hazajöttünk, újabb külföldi felkéréseket kaptunk, így többek között eljutottunk Svájcba, Romániába, Horvátországba, Ukrajnába, de az írországi Dublinban is felléptünk, a Fibber Magees klubban, és a hab a tortán, hogy az Észak-Írországban rendezett Blazefest III fesztivál főzenekara voltunk Belfastban, a híres Empire Hallban, ahol anno Gary Moore és a Thin Lizzy is rendszeres fellépő volt.

HRM: Ha a koncertek sikeresek voltak, akkor mi volt a probléma?

Güzü: Ekkor még nem volt semmilyen probléma, viszont mégis elkezdődött valami, ugyanis egy változás történt a zenekar életében. Devil a munkahelye miatt nem tudta vállalni a külföldi fellépéseket és azt is nehezményezte, hogy Magyarországon két énekessel lép fel a Crossholder. Nahi nem fogadta el Devil ajánlatát, miszerint Magyarországon Devil, külföldön pedig Nahi énekeljen. Ő is ragaszkodott a hazai fellépésekhez, hiszen, mint mondta, ő is tagja a bandának, tehát legalább három-négy dal erejéig ő is igényt tart a fellépésekre. Mi, a zenekar tagjai, kutyaszorítóban voltunk. Nem tudtunk mit tenni, emiatt várakoztunk. Aztán Devil megoldotta a dilemmát, kilépett a bandából és belekezdett saját projektjébe, a Rebelbe. Később a Words of Blood zenekarba került az ajánlásomra, aminek nagyon jó vége lett, hiszen egészen jól halad a Füge barátom által vezetett banda.

Nos, innentől Nahira nagy feladat hárult: ő lett a zenekar egyetlen énekese, majd később még zenekarvezető is volt egy ideig. Szerintem itt következtek a problémák. Történt egy változás a zenekar életében, amikor egy Tim Ripper Owens előtti fellépés után Tim felkért bennünket, hogy mi, a Crossholder zenészei legyünk a kísérőzenekara az európai turnéin. 2013. szeptember 28. és november 3. között egy hosszabb turnéra mentünk (Magyarország, Románia, Ukrajna) Ripperrel, ahol a Crossholder volt az előzenekar, de a bandából ketten (Unkas és én) Tim bandájában is zenéltünk az előző Crossholder gitárossal, Dzsanda Misivel együtt, illetve a jelenlegi dobosunkkal, Viktorral. A turné alatt Nahi elnyomva érezte a Crossholdert, mondván, hogy mi nagyobb hangsúlyt fektetünk a Ripper-produkcióra, mint a saját bandánkra. Ez valahol igaz volt, amihez még az is hozzájött, hogy Gery nem tudott eljönni a turnéra, így csak egy gitárossal, Unkasszal toltuk végig a turnét, nem azt a minőséget nyújtva a közönségnek, ami tőlünk várható lett volna. A szervező pedig a turné két utolsó, legfontosabb állomásain (Vinicja, Odessa) törölte a Crossholder fellépését, annak ellenére, hogy a zenekar neve ott virított az óriásplakátokon. Bár már nagyon elégedetlen volt, Nahi még velünk maradt a turné végéig, de folyamatosan a fentiek miatt problémázott, nem igazán lehetett őt megnyugtatni. Ettől a pillanattól Nahi már nem volt a régi.

HRM: Miben nyilvánult ez meg?

Güzü: A próbákra már nem nagyon jött el, Kaposvárra költözött, ahol munkát vállalt és a koncerteken sem viselkedett úgy, mint előtte. November 30-án volt egy koncertünk a budapesti SOTE klubban (Beatrice, Alcohol, Crossholder), ahol még teljesen jó volt a hangulat, de ezután egyre hidegebb lett a kapcsolat. A december 30-i évzáró koncerten, a Barba Negrában már érezni lehetett rajta, hogy csak letolja a bulit, de nem úgy, ahogyan ő szokta. Később egy Alcohol & Crossholder turnét, illetve a MetalWar Tour 2014-et kezdtük el szervezni Tóth Sanyival (Csöves, Alcohol). A dátumok egyeztetése közben már jelezte, hogy neki lekötött bulijai vannak a saját projektjével, az Unplugged Faces-zel. Ezt tiszteletben is tartottam, tehát az általa megjelölt időpontokat áttettem, illetve lemondtam. Később, miután elküldtem a végleges időpontokat, Nahi jelezte, hogy az egyik bulira mégsem tud eljönni, mert egy másik zenekar énekesét helyettesíti. Erre mondtam neki, hogy oldja meg, mert a koncertek már le vannak kötve, kétezer plakát van kinyomtatva, és ha ezt nem tudjuk bavállalni, akkor az egész turnét lemondom. A válasz az volt, hogy megpróbálja megoldani, de ha nem sikerül, akkor sajnos nem tehet semmit, ő mégis elmegy helyettesíteni az énekes barátját. Ez a téma függőben maradt, majd minden ment a maga útján. Én azt hittem, hogy minden oké. A turnét elkezdtük reklámozni, melynek első állomása április 4-én volt Érden. Két nappal a koncert előtt, április másodikán este jött egy e-mail, melyben Nahi lemondta a negyediki koncertet arra hivatkozva, hogy egy harmadik személytől tudta meg, hogy nincs gázsi (fellépési díj) és az útiköltségét sem akarom kifizetni. A harmadik személy infója természetesen nem volt igaz, mert volt gázsi és pont előtte egy nappal beszéltük meg a zenekarral, hogy a gázsiból a tagok útiköltségét levonjuk, a maradékot pedig testvériesen szétosztjuk. Sajnálatos módon Nahi inkább neki hitt és még esélyt sem adott nekünk arra, hogy ezt megbeszéljük.

HRM: Azóta nem is beszéltetek?

Güzü: Személyesen és levélben sem… Még két sms jött, majd a Facebookon láttam azt, hogy hivatalosan is kilép a zenekarból. Még írtam neki egy sms-t április 3-án, miszerint nem igaz a harmadik személy állítása és van gázsi, ill. az útját is kifizetem, de erre azt írta, hogy az első bulira már úgysem jön el és a pénzt is visszaküldi, ha már átutaltam. Továbbá még azt is írta, hogy oldjuk meg egy helyettessel a bulit, vagy egy másik énekest is felvehetünk, nincs harag, ő így döntött.

HRM: Most hogyan tovább?

Güzü: Semmilyen tüske nincs bennem, a fentieket sem haragból mondtam, hanem puszta információként. Én Nahit továbbra is a barátomnak tekintem, és teljes mellszélességgel állítom, hogy ő Magyarország egyik legjobb énekese! Nagyon sok és szép időt töltöttünk együtt, sikerekkel, bulikkal teli időszakot, amit már senki nem vehet el tőlünk, hiszen bejártuk a fél világot, veszekedtünk, sokat áztunk-fáztunk együtt, de többségében inkább jó időket, koncerteket, sikereket éltünk át. Kérdésedre visszatérve azt tudom mondani, hogy a banda a kijelölt úton megy tovább, méghozzá az új énekessel, Nahival. (nevet) Igen, KisNahival, aki Nahi öccse, Nachladal Gábor Tamás. Még mielőtt bárki bármit mondana, azt is tudni kell, hogy Nahi beszélt már Tomival, és áldását adta erre a közreműködésre, sok sikert kívánva neki a jövőt illetően.

HRM: Mikor mutatkozik be KisNahi?

Güzü: Tomi 2014. április 20-án mutatkozik be a Crossholder színeiben, méghozzá egy nagy koncerten, a Tatabányai Sportcsarnokban, a MetalWar Tour 2014 első állomásán, a Pokolgép, illetve az Irigy Hónaljmirígy előtt.

HRM: További tervek, bulik?

Güzü: Abból van elég. (nevet) Ott van például a jelenlegi, országos turnénk, melyről az interneten tudtok meg többet, de van egy meglepetés is.

HRM: Netán felléptek a Wackenen?

Güzü: (nevet) Nem, de nem vagy távol a témától. Valamikor 2009-ben, egy kiskunhalasi fellépésünk előtt a srácok feltettek egy kérdést, hogy mik a terveim a jövőt illetően. Én azt válaszoltam nekik, hogy pár nagy hazai és nemzetközi fesztivál mindenképpen a terv része. Három nagy fesztivált említettem akkor: a Wackent, a Sonisphere-t vagy a Manowar tábort, a Metalcampet. Nos, 2010. május 21-én meghívást kaptunk az első a magyarországi Metalfestre, méghozzá a nagyszínpadra, és a Sonata Arctica, a Nevermore és a Lamb of God zenekarokkal játszottunk egy színpadon. Majd jött a thaiföldi turné, ahol a Sonisphere egyik szervezője beszervezte a bandát a 2012-es angliai Knebworth fesztiválra. Sajnos ez a fesztivál elmaradt, nem a mi hibánkból. Később jött a KKKTF Festivál, a Blazefest III, és egy héttel ezelőtt bejött a nagy felkérés. Ez a fesztivál a Metalcamp utódja, jelenlegi nevén Metaldays 2014. Igen, végre bejutottunk, méghozzá nem is akárhogyan, hiszen cateringet, gázsit is kapunk, és egy nagyon kedvező időpontot ajánlottak fel a Crossholder részére: július 22-én lépünk fel a rendezvényen este fél 7-kor. Előttünk négy zenekar lesz, utánunk pedig már a nagyok jönnek, mint az Obituary, a My Dying Bride stb. A hír még nincs kint a fesztivál oldalán, ugyanis pár nappal ezelőtt küldtem el a zenekari fotót.

HRM: Köszönjük az interjút, sok sikert kívánunk a továbbiakhoz. Egy üzenetet küldesz a rajongóknak?

Güzü: Igen, a mottónk legyen az üzenet: „Merj álmodni, mert egy napon az valóra válik!” És természetesen: Rock On!

Legutóbbi hozzászólások