Paródia, komédia, tragédia, chlamydia: Steel Panther - Fleda, Brno, 2014.02.27.

írta baumann | 2014.03.20.

Háttal a tükörnek, tekergetem a nyakamat, ugrálok. A kád szélére állok, de onnan sem látom jobban. Amikor egy haverom pár hete kitette a Facebookra státusznak, hogy „elő a leopárdmintás sztreccsgatyával, közeleg a Steel Panther”, rögtön tudtam, hogy a próféta szólt belőle: megmozdult bennem is az alvó vad, követelte a jussát. Hajtott az ösztön, nem volt választásom: elindultam állatmintás leggingre vadászni. Az előző hullámról sajnos lemaradtam, akkoriban keveset foglalkoztam az öltözködéssel, kivéve olyankor, amikor nem sikerült elérnem a biliig. 10 éve már biztos várom, hogy visszatérjenek a 80-as évek viseletei. (Talán a tupírozott hajaktól eltekintve.) Így most rajtam a piros-fekete gepárd-naci, és méregetem a csajt a tükörben. Jó lesz ez, nem ciki, fő a pozitív gondolkodás! Sajnos mihelyt sikerülne kellőképpen agymosnom magam, a fejemben rögtön felcsendül egyik vagy másik extrém rosszindulattal átszőtt Steel Panther dal. Azt hiszem, a mai palettán nincs is a Los Angeles-i párducoknal figyelmesebb banda, már ami a női test tökéletlenségeit illeti: nincs, amit ne vennének észre, gondoljunk akár a Fat Girl, Turn Out the Lights, vagy a Girl from Oklahoma szövegeire... A helyzet egyre rosszabbodik, veszélyesen közel kerülök a ponthoz, ahol hisztérikus mozdulatokkal letépném magamról a kérdéses darabot, miközben remegő szájjal szidnám mindeki kollektív anyukáját. Utolsó lélekerőmet összeszedve gyorsan kilépek a lakásból és bevágom az ajtót, mielőtt visszafordulhatnék.

A cicanaci dilemmának hála, mire beesem a klubba, az első szám akkordjai már javában szövik befele a kicsi előteret is. Gyorsan bemutatkozom a szervezőknek, akkredhez jár a korrekt, Steel Panther emblémás photo pass, amit rögtön a mellemre ragasztok, láttam ám én minden rock’n’roll filmet, nem kell félteni. Rohamtempóban letépek magamról minden nem abszolút szükséges ruhadarabot, mégsem valami kolostorba jöttem... ez egy autentikus glam buli, itt mindennek forgatókönyve van. Fotózni csak az első három szám alatt lesz szabad, így amikor meghallom az Asian Hooker első riffjét, úthengert megszégyenítve verekszem magam előre, és fejest vetődöm be a fotósárokba. Nem elég, hogy a kedvenc Steel Panther dalomról beszélünk, közvetlenül a fiúk előtt (alatt) állhatok, mi tagadás, voltam már szarabb helyzetben... A szigorú turnémenedzser Lexi Foxx elé pozicionál engem, ami nem feltétlenül rossz, itt bőven akad fotómotívum, Lexxinek saját kicsi budoárja van a színpad szélén, és így 5 perc játék után már úgy érzi, ideje újralakkozni kamuloboncát. Ezt majd még kb. ötvenszer fogja eljátszani a két óra alatt, én meg már Youtube videónézegetés közben meguntam, de semmi gond: egy másik sráccal helyet cserélve átverekszem magam Satchel oldalára. Mielőtt átérnék, két fickó az első sorból magához integet, mutogatnak a földre. Hupsz, Satchel-pengető az árokban! A két srác összetett kézzel könyörgi túl egymást, nekem, nekem, légyszi. Nem érteni cseszki, csak beszélni dzsipó. Mit hisztek, én miért vagyok itt, nézek rájuk kérdő tekintettel. Nyelv kiölt, pengető a fogaim közt, tovább fotózok.

Akarjátok hallani a teóriámat a Steel Panterről? Tök mindegy, elmondom úgyis. Lexxi nyilván totál beteg, a fejében. Stix homlokán 40 méterről veri vissza a fényt a gigászi L betű. Satchel túl szép, hogy heteró legyen. Michael Starr, nos ő meg igen vén, ahogy erdélyi haverom mondaná. És persze mind a négyen családapák és hűséges férjek. Ergó, a csajozós imázs nagy kamu. Amikor azt állítják, hogy ők kapják a legtöbb csajt a világon, valójában úgy értik: mi csináljuk a legnagyobb paródiát abból, hogy a Mötley Crüe kapja a legtöbb csajt a világon. Groteszk nagyítótükröt tartunk a hajmetál korabeli valósága elé, a legkisebb indiszkréció sem marad rejtve: múltidézve megvilágítjuk nektek a „titkot”, a hajmetál szexre inspiráló mivolta és az oklahomai  szőrös hónaljú kisleányok közötti kozmikus összefüggést, ami annyi banda karrierjét elvitte a hátán éveken át. Hátha nem értitek, hogy a glamrock és az alpári erotika ugyanannak a szentimentumnak két különböző vetülete, sok átfedéssel.  Előzetesen csak annyit mondok, hogy a teóriám, higgyek volt benne bármilyen híven is, megdöntetett ezen az estén. Részletek a reklám után.

Eközben a fotósárokban... Michael Star épp észrevett, és barátkozni próbál velem. Jó, nincs sok nő az árokban, meg hát mégsem hiába van rajtam a cicanaci. Miközben Satchel épp a Tiger Woods bridzsét effektálja gitárján, Starr belehajol az aurámba, és nemzetközi kombinált kéz- és nyelvjelzéssel adja tudtomra, nagylelkűségében hogyan képzelné el az első randinkat. Egymáséba fúrjuk a szemünket, ő adja az alteregóját, én meg vidáman fotózom, és mondanom sem kell, végtelenül élvezem a szituációt. 10 éve azt hiszem izgalmasnak találtam volna a dolgot (és nem csak azért, mert tíz éve Starr is 10 évvel fiatalabb lett volna), most nem bírom abbahagyni a röhögést. Az egész tényleg olyan, ahogy azt a filmekben látni. Hell yeah, nem erre vágytam mindig is?!

Vége a 15 másodperc hírnévnek, vissza a tömegbe. Két csajszi mellé kerülök, balról meg három erősen spicces rocker, barátságos fickók, seperc alatt kiderül, hogy magyarok. Meg sem lepődöm, mi tényleg mindenhol, de mindenhol ott vagyunk. Mire az első új számra (Party Like Tomorrow is the End Of the World) sor kerül, „Satchel on lead guitar” háromszor került bemutatásra. Lexxi páváskodása mellett egy másik kissé túl repetitív mozzanat, iróniából is megárt a sok, pláne, ha a dalmennyiség rovására megy. Sok a duma, igaz, vicces is... az egésznek stand-up comedy jellege van, tök friss, csak zenélnének is néha! A tömeg a Fat Girl-t követeli kitartóan, és amikor Starr rákérdez, hogy a teremben lévők közül kinek jön be Lexxi Foxx, egy pillanatra azt hiszem, teljesül a kívánságuk. Én tartózkodom, de jó pár kéz a levegőbe repül. Starr és Satchel kórusban: „Yeah, I knew it. The fat girls”. Csúnya kis trükk, és ez még csak a kezdet... De aztán nincs Fat Girl, van helyette Let Me Cum In, amit Satchel szólója követ. Satchel kiválóan replikálja a klasszikus éra öncélú, technikás, exhibicionalista virgáit, a képzettsége nyilván megvan hozzá, és a shownak folytatódnia kell, a forgatókönyv adott. Kicsit sajnálom azért, valahogy úgy képzelem, hogy ha nem szorítanák maguk közé a műfaj határai, Satchel keze alól nagyon értékes dolgok is jöhetnének.

Jön a Turn Out the Lights, Starr minden koitusz közben használatos mozdulatát bemutatja, Satchel és Foxx csókot vált, megőrülünk. A szexuális hangulat lassan, de biztosan egyre tapinthatóbb. Így érzik ezt körülöttem is, tapintják is, amit érnek, nincs nagyon mit tenni. Összenézünk a mellettem álló csajjal, bajtársias szemforgatás. Ugrálunk, a pengetők repülnek a tömegbe, az arcok ölik egymást értük, egy nagyobb felbuzdulás alkalmával a combom hátulján hirtelen valami folyékonyat érzek. Megfordulok, a lány a jobbomon hasonlóan járt. „Nagyon remélem, hogy csak sör volt” – próbálja túlkiabálni a zenét, fintorogva röhögünk. Újabb sztorik következnek, megismerhetjük Satchelt szólógitáron, Lexxi újrasminkeli magát, etcetera, lemegy a Glory Hole és a Burden of Being Wonderful, amit egy szem gitár kíséretében éneklünk nagyrészt mi, Starr minimális közreműködésével. Hatalmas feeling, az egész teremben árad a pozitív energia (meg miegymás). Most Starr önkénteseket keres a színpadra. Megtalál a szemével, de azonnal lebukom az előttem álló srác feje mögé, és ha eddig azon igyekeztem, hogy lássam a színpadot, most próbálok észrevétlen maradni. Ilyen helyzetekben nem szerencsés dolog a 180 centis magasság. A többi lány is hasonlóan viszonyul a dologhoz. A piszkos húzások folytatódnak, Satchel most a kövér csajokat invitálja, a tömeg meg megpróbálja egyiküket kiemelni. A próbálkozás még akkor is tiszteletre méltó, ha nem jár sikerrel. Nem elég, hogy megvolna egy mázsa, kézzel-lábbal kapálódzik is, feladják. Megy helyette más: kislány fenn terem a színpadon, Starr elé áll, és elkezd ritmusra mozogni, a tánca a félénkből átmenet nélkül vált szuggesztívvé. Starr játszik, bátorítja, a lány már közvetlenül alatta vonaglik. Starr leharcolt arcán egy pillanatra elterül a kéj, látszik, hogy beleélné magát. Nem tudok elég gyorsan a nadrágjára nézni, itt az igazság pillanata! Ki tudja, hogy az önkontroll vagy előrehaladott kora az ok, a nadrág mindenesetre nem mozdul. Mármint, magától nem: jön a kövér csaj, megjött a bátorsága, bevállalja, felmászik a színpadra, egyenesen Starrhoz vonul, és jól megmarkolja, mielőtt úgy megrázza, hogy kishíján felborul. A példáján felbuzdult csajok másodpercek alatt elözönlik a színpadot. She’s a gold digging whore, éneklik most már kórusban, és táncolnak, vetkőznek, körbeveszik a párducfiúkat. Az arcomon még ott a mosoly, nemrég még nevettem, most ráfagy a számra a kacaj. Ártatlan, retro viccből a női nem tökéletes degradációja, ezt hogy is csináltuk?

Tumultus a színpad előtt, egy srác próbál felmászni. Furán mozog, miért nem áll már fel? Most már Michael Starr is a kezét nyújtja, segít neki. Hopsz, fenn van, a tolószék lent maradt. Kerül egy szék, leültetik, szép gesztus, közben a feromonok rekordsebességgel ülnek le a teremben. Nincs is jobb afrodiziákum, mint egy szellemileg visszamaradt, mozgássérült srác, aki durva, görcsös maszturbáló mozdulatokkal illusztrálja az időközben felcsendült It Won’t Suck Itself szövegét. Meg kell hagyni a Steel Panthernek, vérprofin kezelik a szituációt. Kicsit jópofiznak a sráccal, majd Satchel zavartalanul belekezd a „boobies” hadműveletbe, a tömeg kántál, a levegő megint besűrűsödik. Az akciót végül siker koronázza: először a tök véletlen egybeesésből ma épp „Starfucker” feliratú pólót viselő csaj villant egyet, melltartóban; gyenge, ha engem kérdeztek, persze mondom ezt az előttem álló srác háta mögül, miközben 200 objektívet élesítenek a közönség soraiban. Most a hátsó sorból kerül egy lány, egyértelmű, hogy belső ügynök, túl jól tudja a szerepét. Először a sérült srácnak flashel egyet, majd felénk is, ne essék igazságtalanság. Michael Starr: „Király! Lányok, legyen ma este egy kis ingyen szex Jakubnak!”, azt hiszem, mindjárt elnyel a föld. Hivatalosan is átléptük a jóízlés legszélső határát. Egy dolog hiányzik: most kéne elnyomni a Handicapped Slut-ot, de erre még a hírhedten polgárpukkasztó Steel Panther sem vállalkozik.

A banda levonul a színpadról, a lányokat visszaterelik a tömegbe, miközben néhányuk VIP-passzokkal felcímkézve diszkréten eltűnik a backstage irányába. Egy technikus igazgatja a mikrofonokat, egyértelmű, hogy nincs még vége. A kötelező visszázás után újra a színpadon a fiúk, négy klasszikussal oldják fel a keserű szájízemet. A Community Property alatt már minden újra oké, a Steel Panther világnézetében nők és férfiak egyaránt kurvák, ami tök megnyugtató. Megpróbálom elfelejteni, hogy ma este eltöröltük 100 év női emancipációs munkáját. Holnap elvégre új nap virrad. Már a 17 Girls in a Row sem tudja elrontani a kedvemet, aztán a Party All Night-tal szépen hagyom lecsengeni az estét. Ahogy oszlik a tömeg, előrefurakodom, hogy megpróbáljam rávenni a menedzsert, adjon má’ egy szetlisztet, csak a munkám megkönnyítése végett, a szemem bemér egy Lexxi-pengetőt a földön. Rárepülök, precíziós célzás, elmarom a szekundummal lassabb szerencsétlen elől. Ki meri mondani, hogy öregszem?

Kicsit még szállingózom a színpad előtt, próbálkozom nyélbe ütni a villáminterjút, amiről eddig nem nyilatkoztak, hiába kérdeztük előre. A manager barátságosan elhajt a sunyiba. Meg is értem amúgy, zuhanyozni is kell valamikor a srácoknak, ha mindenkinek igent mondanak, nem marad semmi idejük inspiráció-gyűjtésre a következő dalhoz, amiben random szőrőslábú, narancsbőrös keleteurópai lányokkal folytatott vad szexről lesz majd szó. Nem venném a lelkemre, ha ettől megfosztanám a világot holmi vacak kis interjú kedvéért. 22 óra sincs, de már kint állunk a klub előtt, a cicanacim és én, elégedetten, megvolt a mai adag sleaze is. Vetek egy utolsó pillantást a turnébuszra... itt ma nagy parti lesz, nem kétséges. Letűnhettek a ködben a dicsőséges 80-as évek, de a rock ’n’ roll gépezet és a Spreading The Disease turné zavartalanul szedi tovább áldozatait a cseh éjszakában...

Setlist:

Eyes of a Panther / Tomorrow Night / Asian Hooker / Just Like Tiger Woods / Party Like Tomorrow Is the End of the World / Let Me Cum In / Gitárszóló / Turn Out the Lights / Hair Solo / Gloryhole / The Burden of Being Wonderful / Gold Digging Whore / It Won't Suck Itself / Death to All but Metal /// Community Property / 17 Girls in a Row / Party All Day (Fuck All Night) 

Szerző: baumann
Fotók: Savafan 
(A képek a poszonyi bulin készültek.)

Legutóbbi hozzászólások