"Nézz rám, ha ordí­tok!": Mátyás Attila 50. születésnapi koncert (F.O. System, Sex Action, Agnus Dei, M.A.B.) - A38, 2013.11.15.

írta nagybandi | 2013.11.16.

1991 decembere – Fekete Lyuk. Kedves barátommal ácsorgunk a nyomasztóan feketére festett falak között egy dohos pincerendszerben Józsefváros peremén. Lassan összegyűlünk, bár nagy tömegtől nem kell tartani, sörrel a kezünkben szellősen szobrozunk a minimális méretű alacsony színpad előtt. Kint repkednek a mínuszok, friss a levegő, bent 17 fokos pincehőmérséklet, izzadtságszagú, dohányfüstös kocsmaszag, de bírjuk. Tőlünk alig három méterre épp egy részeg srácot rugdos véresre néhány bakancsos menő gyerek, de senki nem törődik a dologgal, ez itt megszokott történet. Ő is tudja jól, ez a mai nem az ő estéje, betört orral és vérző szájjal andalog el mellettünk a lepukkadt mosdó felé, miközben a színpadon már valamelyik Gary Moore dal szólóját nyomja a 28 éves gitáros. A még underground Sex Action javarészben feldolgozásokkal tarkított Fekete Lyuk-béli különleges koncertje felejthetetlen élmény, mely 22 év elmúltával is mélyen bennünk él.

2013 novembere – A38. Ugyanazzal a kedves barátommal és a rockzenén felcseperedett két fiammal ácsorgunk a feketére festett falak között a Dunán ringatózva egy ukrán hajó gyomrában. Lassan összegyűlünk, egyre szorosabban állunk, tuti a teltház. Sörrel a kezünkben várjuk azt az 50. életévébe lépett gitárost, aki annak idején a Fekete Lyuk mélyének sötét bugyraiból elindulva építette fel karrierjét kis hazánk legmocskosabb rock ’n’ roll bandáján keresztül a durva gangmetal terrorjáig, majd onnan jócskán lehiggadva nyugodtabb vizekre evezvén érkezett meg a félszáz esztendőhöz. Változnak az idők, változik a zene, változik a közönség, ám mindannyian újra és újra át akarjuk élni azokat az éveket, érzéseket, hallani azokat a hangokat, érezni azokat a szagokat-illatokat, melyeket az ünnepelt gitárossal mi is magunk mögött hagytunk az elmúlt évtizedekben. Néhány perc és lekapcsolódnak a fények, sűrű sejtelmes ködbe borul a színpad, majd egy alak lép a dobogóra nyakában az arany Hagströmmel. Belecsap a húrokba és megkezdjük különleges utazásunkat visszafelé az időben…

A porondon a M.A.B. A gitáros mellett a mai Sex Action basszerosa Bense Sanyi, a doboknál Gerő Balázs, valamint kisegítő bárdistaként Farkas Töpi áll a színpadon. Iszonyú lendülettel kezdenek, a ’Mélyen’ albumról a Sohasem késő és a Túl közel adja meg az alaphangot, majd ezt követően érkeznek az ’Újra kezded’ című lemez húzódalai. A hangzás az A38-on megszokott kiváló minőség, minden rendben, tökéletes indítás az ünnepléshez. Öt számot nyomnak az elmúlt évek diszkográfiájából, a gitáros öt kedvence a saját neve által fémjelzett zenekarának repertoárjából. Lehetne több is, ezt ő is érzi, de egyelőre vége. Kis ugrás vissza az időben, ássuk bele magunkat még mélyebbre a régmúltba!

A színen zökkenőmentesen, szinte észrevétlenül követik egymást az események, az Agnus Dei spirituális, az F.O. Systemre emlékeztető, ám annál jócskán pozitívabb erőt sugárzó dalai csendülnek fel a gitáros és társai keze alól. A M.A.B. ritmusszekciója mellett az egyetlen lemezt megért zenekar másik oszlopos tagja, Juhász Rob segít felidézni a múltat. A ’Minden’ című album néhány dala most erőteljesebb formát ölt, mint amit a ’98-ban már posztumusz lemezként megjelent korongon hallhatunk. Remek átvezetés egy mocskosabb világba, mely ma ugyan létezik, de az a felállás, amit ezt követően a színpadon láthatunk, mégis a régi idők ködébe vész.

Isten Báránya után felcsendül Morricone filmzenéje, majd western szerkóban berobban a nagy négyes. A deszkákon minden idők legmocskosabb, legszutykosabb magyar rock ’n’ roll brigádja, a Sex Action! Nincs gatyázás, nincs lacafaca, a gitáros legsikeresebb zenekara eredeti felállásában nyomja arcunkba a rockot és a rollt kegyetlenül, feelingesen, lúdbőrzetűen. Rázzuk a fejünket, együtt énekeljük a dalokat, Szaszának még most is elhisszük, hogy így kell csajozni, ez kell a csajoknak és nekik CSAK ez kell. Miksa és Zana Zoli hozza a biztos alapokat, pillanatra lehunyom a szemem, és mellettük most egy másik gitárost látok. Szanaszét kopott szűk fekete farmerben, háta közepét verdeső rőzsével tépi a húrokat a Pecsa szabadtéri színpadának jobb oldalán a több ezres teltház előtt. Igen, 1992-t írunk. Ismét együtt zuhanunk a mélybe, ördögien, a szerelem démonává változva csavarjuk ujjaink köré a csajokat, hogy aztán önfeledten, ünnepélyesen énekelhessük el a Nemzeti Szexuális Himnuszt, de aztán ennek is vége. Visszakanyarodunk a mába, ám érezzük, hogy még valami vár ránk ott mélyen lenn, a feneketlen múltban. Jól tudjuk, leszállt az éjszaka és az utolsó üvöltés még hátra van. 22:45-kor a gitáros visszarepít minket a Fekete Lyuk komor falai közé.

Egy legenda lép a színpadra, egy olyan legenda, mely sokunk arcára kellemes mosolyt fakaszt. Ha tehetnénk, most sírva gondolnánk a múltra, ám inkább a gitárossal együtt nosztalgikusan mosolygunk rajta, melynek már-már elfeledett pillanatai ismét utat törnek hideg agyunk mögé, talán még erőteljesebben, mint eddig. A gitáros mellett ott találjuk az F.O. System örökös tagjait, Jerabek Csabát és Zana Zolit, de itt van Földi Tamás is, aki már annyiszor kisegítette a zenekart gitár- és szintijátékával. A gitáros egymás után konferálja be a ’80-as évek végén megjelent egyetlen albumuk legjelentősebb dalait, a közönség egy emberként énekli vele a sorokat. Minden különös ezen az éjszakán, szinte halljuk, hogy a sötét gondolatok utat törnek a kihalt város kísérteties házai között az üresség felé, miközben ránk tör a félelem… a félelem, hogy vége. Magunkhoz térünk újra és valóban vége. Szép lassan elmúlik felettünk minden, és ahogy jöttünk, csendesen eltűnünk a semmiben…

Egy évtizedeket átívelő munkásság remek dalait hallhattuk ezen az estén kitűnő zenészek tolmácsolásában, méltóképp ünnepelve meg a magyar rockzene egyik legtehetségesebb, bár sajnos manapság csak underground körökben elismert gitárosának 50. születésnapját. Annak a gitárosnak a félszázadik jubileumát, akit Mátyás Attilának hívnak, és aki szerényen mindössze annyit kért erre az év(tized)fordulóra, hogy jöjjenek el vele együtt minél többen ünnepelni, és felhőtlenül élvezzék a koncertet. Kívánsága beteljesült, abszolút teltház fogadta, ő pedig személyiségéből fakadó derűs kisugárzásával hihetetlen erőt és pozitív energiát nyújtott át a jelenlévőknek. Köszönet mindezekért, köszönet az  eddigi dalokért és még egyszer boldog születésnapot kívánunk!

Az elhangzott dalok:

Mátyás Attila Band: Sohasem késő / Túl közel / Csak ennyi volt / Úgy, mint régen / Mindig újra kezded

Agnus Dei: A tűz / A csend / Az eső / A fény / Hordom a jelet

Sex Action: Zuhansz velem / Már nem érdekel / Hallod a hangom / Valami vár / A szerelem démona / Vörös a szád

F.O. System: Még / Nézz rám / Hold / Lebegés / Ne félj / Ne gondolj rám

Szöveg és fotók: nagybandi

Köszönet az A38-nak!

Legutóbbi hozzászólások