10 Kiss dal, amit sosem hallottál és nem is fogsz Kiss koncerten! (Vol.10)

írta Hard Rock Magazin | 2013.09.08.

Kerek 25 éve járom a világot a kedvenc zenekarom, a Kiss után. Kerek 40 koncertet láttam és jó pár Kiss dalt hallottam élőben. Körülbelül 2000 tájékán kezdtem el „unni” némely számot a setlistből. Azóta folyamatosan vannak problémáim a dalok kiválasztásával. Egyszer személyesen is sikerült ez ügyben megkérdeznem a főnököt, de csak a szokásos sablonválasz jött: mindenki a slágereket akarja hallani. Ami részben igaz is. De a három generációs rajongótáborból nem szabadna elfeledkezni a hardcore rajongókról sem. Az öregekről, akik biztos bebrunyálnának mondjuk egy élőben előadott Reason To Live-től. De azt hiszem, erre már nem fog sor kerülni. Ettől függetlenül vettem a fáradságot és kerestem tíz olyan nótát, ami szerintem simán beférne akár holnap is egy Kiss koncert setlistjébe.

10. ALL AMERICAN MAN

Ez a szám kicsit kilóg a sorból, de a története mégis különleges. 2008-ban csinált a zenekar egy szavazást rajongói körökben, hogy melyik az a dal, amit szeretnének élőben hallani. Nagy örömömre az All American Man lett a kiválasztott. Az öt állomást érintő, 2008-as villámturnén ötször játszották el ezt a nótát, amit egy olyan kaliberű Kiss rajongó, mint én, nem hagyhatott ki. Be a kocsiba és egy laza 14 órás vezetés után már hallhattam én is ezt a nagyszerű dalt élőben. Azóta se játszották és valószínűleg nem is fogják, pedig ez a dal is simán beférne néha a setlistbe mondjuk a Goin’ Blind helyett. Hogy a kedves olvasók se maradjanak le erről az élményről, álljon itt az a videó, amit anno még én készítettem, hogy egy kellemes emlék maradjon erről a ritka eseményről.


9. WHEN LIGHTNING STRIKES

Nagyon régi vesszőparipám, hogy az agyonjátszott Shock Me helyett valami mást is lehetett volna tolni. Hatalmas volt az örömöm, amikor ez ragyogó dal feltűnt a ’Sonic Boom’ albumon, de amikor láttam, hogy nem kerül elő a koncerteken, az értetlenség uralkodott el rajtam. Nem túl fifikás, cserébe viszont egy nagyon szerethető dal, nagyon klassz kis gitárszólóval. Érthetetlen, miért nem került terítékre.


8. YOU WANTED THE BEST

A mai napig az értetlenség lesz úrra rajtam, ha ezt a számot hallom. Tipikus koncertnóta, ahol mind a négy tag énekel, ezzel egy kis pluszt adva az amúgy is jó kis partiszámnak. Oké, nem egy bonyolult dal, de akkor is a szinte védjegyükkel ellátott számcímmel kihagyni egy ilyen buli feelinget árasztó dalt több mint vétek. A végét mondjuk átvariálnám egy kicsit!


7. THOU SHALT NOT

Feszes, tökös nóta a ’Revenge’-ről, ami gond nélkül megállná a helyét a ’Sonic Boom’ vagy a ’Monster’ albumon is. Lüktet és húz, mint az örvény. Briliáns gitárszólójával és hatalmas refrénjével bőven helyet követelhetne magának bármelyik koncerten. Igazi csemege lenne.


6. THE OATH

A sokak által – de nem általam – gyűlölt ’The Elder’ lemezről egy tempós dal, amit akár nyitószámnak is el tudnék képzelni. Mondjuk a magasaknál lejjebb kéne mennie Paulnak, de attól csak még dögösebb lenne a The Oath. Hihetetlen az a mellőzöttség, ami ezt a lemezt körülveszi a zenekar részéről. Van két tévés felvétel és kész. Igazi nagy álom lenne – nem csak ezt – a nótát élőben hallani Gene-éktől – de azt hiszem, ez álom is marad.


5. A MILLION TO ONE

Az egyik nagy kedvencem a ’Lick It Up’ albumról. Ez a kicsit himnikus jellegű dal mindent felvonultat, ami a Kiss-re oly jellemző. Dallamok, feszes ritmusok és nem mellesleg Paul leénekli a csillagokat az égről. Ami elismerem, most egyből problémát jelentene, de ez akkor is egy ragyogó koncertnóta lehetne.


4. ALL FOR THE GLORY

A ’Sonic Boom’ bombasztikus „slágere”, aminek olyan, de olyan hatalmas, magával ragadó feelinget ad az együtténeklés a refrénben, hogy az ember önkéntelenül becsatlakozik Paulék mellé. Tommy is odateszi magát és pöpec szólót illeszt az amúgy is remek dalba, aminek igazán régi, 70-es évekbeli zamata van. Legszívesebben megráznám a két főkolompost, Gene-t és Paul-t, hogy „normálisak vagytok, hogy ezt nem játsszátok”? Amúgy szent meggyőződésem, hogy ha ezt Paul énekli, akkor klasszikus magasságokig nőhette volna ki magát ez a szuper szerzemény.


3. ROCK AND ROLL HELL

Most mondja meg nekem valaki, hogy hová való ez a fantasztikus nóta? Igen! Oda! A színpadra! Ennél tökéletesebb koncertdalt alig tudok elképzelni, szinte látom a lelki szemeim előtt, ahogy a fények villódznak és esetleg pirók is robbanhatnak, sőt még a basszusszólót is bele lehetne szőni a vérköpéssel együtt. Gene egyik zseniálisan sikerült nótája, amit nem játszani több mint vétek.


2. CHARISMA

A Kiss „diszkós” lemezéről sajnos a világsláger nem gyengén nyomta el ezt a kiváló dalt. Bizton állíthatom, hogy kisebb kutakodás alapján, azaz a Kiss rajongói/baráti köreimben mindenkinél szerepelt ez a nóta a kívánságlistán. Rém egyszerű dal, de mégis beeszi magát a zsigerekbe. Talán féktelen ritmusossága miatt talál mindenkinél utat a CD-játszókba. A mai időkhöz igazítva, egy kicsit rockosítva igazi csemege lehetne élőben ez a – valljuk be – enyhén popos szám.


1. RISE TO IT

Az abszolút kedvenc „sosem játszott” nótám a ’Hot In The Shade’ albumról a Rise To It. A mai napig nem hiszem el, hogy ez a kiváló partidal nem tud bekerülni a setlistbe. Nem tud olyan rossz kedvem lenni, hogy ne énekeljem azonnal a refrént Stanley papával, aki amúgy remekel ebben a dalban. Most írás közben is pattanok fel az asztaltól és indul a boogie… Igazi beindulós nóta, rafinált dallamvezetéssel, kiváló refrénnel és energiával. Maga a zenekar is látott potenciált ebben a dalban, mert egy ragyogó videoklipet forgattak anno hozzá, de a legnagyobb bánatomra végül mégsem került a színpad közelébe ez a szám.

Szerző: Redneck Imi

TI MELYIK ÉLŐBEN SOHA NEM JÁTSZOTT KISS DALT HALLGATNÁTOK MEG SZÍVESEN KONCERTEN?

Legutóbbi hozzászólások