"Csajok, csajok és még több csaj": Interjú Rhinóval (ex-Manowar, Death Dealer, Angels of Babylon)

írta MMarton88 | 2013.08.17.

Az idei év egyik power metal szenzációja a Death Dealer, melyben egykori Manowar tagok (Rhino, Ross The Boss), Stu Marshall (Empires of Eden), illetve a Cage énekese, Sean Peck működnek közre. Noha a nyáron a Master Of Rock-os fellépésük végül elmaradt, a remek debütalbum kapcsán muszáj volt kifaggatnunk a fiúkat a zenekar dolgairól, s mivel nem túl rég már volt alkalmunk beszélni Stuval, illetve Seannal, úgy gondoltuk, hogy ezúttal a dobos Rhinóhoz fogjuk intézni kérdéseinket.

Hard Rock Magazin: Honnan jött ennek a szupergroup megalakításának az ötlete, hogyan találtatok egymásra?

Rhino: A Death Dealer azért ált össze, hogy megmutassa a világnak: még létezik az igazi heavy metal. A Death Dealer olyan srácokból áll, akik eltökéltek abban, hogy olyan nagyszerű zenét alkossanak, aminek van integritása, tartalma és ereje. Mind az öten élvezzük egymás zenei műveltségét. Ebben a zenekarban gyakorlatilag olyan srácok működnek együtt, akiket az hajt, hogy gyilkoljanak azzal a zenével, amit a metalos tömegekhez eljuttatunk.

HRM: Stu Marshall, a gitárosotok Ausztráliában él. Hogyan tudjátok kezelni a távolságból eredő problémákat?

Rhino: Manapság az internet és a cserélhető zenei file-ok segítségével ez könnyű feladat.  Mindegyikünknek összejönnek a gondolatai, elképzelései, majd ezeket elküldjük egymásnak a neten és kész is van. Amikor pedig összejövünk próbálni, már mindegyikünk ismeri annyira az anyagot, hogy feszesebbre vehessük a dalokat, ahol kell, és zúzhassunk. 

HRM: Mindegyikőtök játszik más bandákban, projektekben is. Hogyan tudjátok beilleszteni a Death Dealert az időtökbe?

Rhino: Manapság egyáltalán nem újdonság, hogy egy zenész több bandában is játszik egyszerre. Az igazság az, hogy már senki nem turnézik egész évben, hacsak nem ti vagytok a Metallica, vagy valami hasonló zenekar. Ez már nem egy minden idődet kitöltő munka, ami alatt azt értem, hogy nem kell egy egész év ahhoz, hogy történjen valami. Ha történik, akkor pedig dolgozunk.

HRM: Mit gondolsz, mi a fő különbség a Death Dealer és az egyéb bandáitok (Manowar, Cage, Ross The Boss, Holyhell, Empire of Eden stb.) között?

Rhino: Nos, bár mindegyik banda heavy metalt tol, úgy gondolom, a Death Dealer jóval intenzívebb hozzájuk képest: sokkal több a tűz és a kénkő a seggedbe!

HRM: Hogyan jött létre az album zenei anyaga? Ki írta, mennyire volt ez csapatmunkának az eredménye?

Rhino: Stu és Sean [Peck énekes] írta a dalok többségét, míg én, lévén, hogy dobos vagyok, a dobtémákat írtam. Nagy tévedés, hogy a dobosok nem tesznek hozzá túl sokat a zenéhez. Ez hülyeség, éppen annyira részesei vagyunk a zeneírás folyamatának, mint bárki más.

HRM: Az amerikai power metalt a tradicionális heavy metallal keveritek, és ahogy említetted is, sokkal intenzívebb a zene, mint például a Holyhell vagy az Angels of Babylon albumain. Kihívás volt számodra megint bonyolultabb dobtémákat játszani?  

Rhino: Igen! Teljesen visszavitt engem a Manowar ‘Triumph Of Steel’ lemezének idejébe…. öregem, minden egyes dal arról szólt akkoriban, hogy milyen gyorsan tudtam nyomni a duplázót. Hogy őszinte legyek, évek óta nem doboltam már így… újra formába kellett hozzam ezt a készségemet.    

HRM: Tervezitek, hogy az eredeti bandáitoktól is elnyomtok néhány nótát a koncerteken, vagy csak Death Dealer számokat akartok zúzni? 

Rhino: Csak Death Dealer számokat fogunk játszani. Az Angels of Babylon nóták például egyáltalán nem is illenének oda, mert túl dallamosak és nőiesek egy Death Dealer show-hoz. (nevet)

HRM: Ismertétek egymást a projekt összehozása előtt? Hogyan jöttök ki egymással a zenekaron kívül?

Rhino: Természetesen, Roost már egy ideje ismerem. Együtt szoktunk lógni a meleg bárokban. Ő a motoros fiúkat szereti. Sean pedig az élet minden olyan akadályánál jó barátomnak bizonyult, melyeket együtt próbáltunk leküzdeni.

HRM: Annak ellenére, hogy egy csomó bandában játszottál már, a világ nagy része még mindig a Manowar korábbi dobosaként ismer. Hogyan emlékszel vissza arra az időszakra, amit 1990-től a Manowarban töltöttél?

Rhino: Nagyszerű idők voltak azok… csajok, csajok és még több csaj. Ja, és néha egy koncert. Emlékszem, hogy volt egy turnébuszunk kizárólag a hölgyrajongók számára. Egyszerűen utáltam… (nevet)

HRM: Végül miért hagytad ott a bandát?

Rhino: Túl sok volt már a tesztoszteron bombákból. Kezdtem már melleket növeszteni, öregem. De komolyra fordítva a szót, több akartam lenni, mint csak egy dobos, szerettem volna zenét szerezni és összehozni egy saját bandát. Eljött a megfelelő idő, mivel Scott [Columbus] éppen vissza akart jönni, így természetes volt számomra, hogy félreállok.

HRM: Milyen a kapcsolatod Eric-kel és Joey-val?

Rhino: Nem beszélek velük, de bárcsak beszélnék. Sok mindenre megtanítottak, amiket még mindig nagyra értékelek. Hiányoznak, rengeteg nagyszerű emlék köt ehhez az időszakhoz, például ekkoriban találkoztam gyönyörű feleségemmel, Rusty-val is.

HRM: Milyen volt a kapcsolatod Scott-tal? Együtt léptetek fel az Absolute Power show-ban annak ellenére, bár amikor beléptél a Manowarba, felgyújtottad a dobfelszerelését.  Kijöttetek végül egymással?

Rhino: Nagyon jó barátok voltunk, kurva jó időket töltöttünk együtt. Mind a ketten ugyanúgy láttuk a metalvilágot.

HRM: Gondolod, hogy újra részese leszel valaha a Manowarnak?

Rhino: Kétlem. De soha ne mondd, hogy soha; sokszor megtanultam már ezt a leckét. Egyáltalán nem gondoltam volna korábban, hogy valaha is újra egy színpadon fogok állni velük, erre mi történt, 2008-ban együtt játszottam a Manowarral a Magic Circle Fesztiválon és Csehországban. Új lehetőség volt ez számomra, de jól éreztem magam a Holyhellben.

HRM: Kik a kedvenc dobosaid? Mennyit gyakorolsz manapság, hogy formában tartsd magad?

Rhino: Tommy Aldridge, John Bonham és Steve Smith voltak hatással rám. Ritkán szoktam gyakorolni… rosszul hangzik ez? Iszonyat sokat gyakoroltam a húszas éveimben, gyakorlatilag teljesen bediliztem tőle. Tudom, hogy ez a baj velem, egy igazi elfuserált fickó vagyok. Éveken át órákig hallgatni naponta a dob pergését egy ici-pici szobában… Volt egy barátnőm, aki kifizette az összes számlát, úgyhogy nem csináltam semmit, csak gyakoroltam. Mivel a csaj eléggé ronda volt, inkább egy raktárhelyiségben gyakoroltam, hogy addig se kelljen a házban lennem.

HRM: Mit jelent számodra a „true metal”?

Rhino: Olyan heavy metal, amit a szív ír és nincs túlgondolva azért, hogy ahhoz alkalmazkodj, amit szerinted a rajongók várnak tőled. Egyszerűen írd meg, amit érzel. Soha ne engedd senkinek, hogy megszabja a szívednek és a lelkednek, hogy mit írjál vagy ne írjál.

Készítette: MMarton88

Fordította: Szöcske

Legutóbbi hozzászólások