"Mindig a dallamokra koncentrálok": Interjú Magnus Karlssonnal

írta Hard Rock Magazin | 2013.07.03.

A csöpp Magnusnak már biztos egy dallam vagy egy kotta volt a jele már az oviban, ugyanis váltig esküszik: az ő védjegye a melódia. S ha végigtekintünk pályafutásán, ez így is van: akár gitárosként, akár dalszerzőként jegyzett albumai mind azzal játszották be magukat a rock és metal zene élmezőnyébe, hogy túlcsordultak a fogós melódiáktól. Karlsson előbb különböző hard rock és melodikus metal bandák (Last Tribe, The Codex, Planet Alliance) élén hívta fel magára a figyelmet, majd az ’Allen/Lande’, ill. a ’Kiske/Somerville’ énekeslemezek dalszerzőjeként vált igazán híressé, hogy 2008-ban a Primal Fear soraiban is felbukkanjon. A gitáros most látta elérkezettnek az időt az első szólólemez megjelentetéséhez, amelyre természetesen az első ligában játszó énekes haverjait is meghívta Ralf Scheepers-től Russell Allenen keresztül Mark Boals-ig – de a ’Free Fall’ különlegességei közé tartozik, hogy három dalban maga Magnus is énekel.

Hard Rock Magazin: Sok projektben és zenekarban játszol, ahol a legtöbb dalt te írod. Miért döntöttél úgy, hogy most szólóalbumot készítesz?

Magnus Karlsson: Úgy gondoltam, itt az ideje valami olyasmit csinálni, ami az én nevemet viseli. Egy ideje voltak már terveim, de nem voltam biztos benne, hogyan valósítsam meg őket. Egy éve eldöntöttem, hogy nem tervezek, csak csinálom.

HRM: Személyesebb lett a ‘Free Fall’, mint a többi albumod?

M.K.: Ezen a lemezen nem kért fel lemezcég vagy más művész arra, hogy egy meghatározott stílusban írjak. Teljesen rám volt bízva, hogy mit akarok írni.

HRM: Mit tartasz a védjegyednek dalszerzőként és gitárosként?

M.K.: Mindig a dallamokra koncentrálok. Dallamos fickó vagyok. (nevet) Szeretek zúzni és gyorsan játszani is, de nálam mindig az ének és a dallam az első.

HRM: Mikor dalt írsz, törekedsz arra, hogy az eredeti legyen? Mik a fő vezérelveid dalszerzéskor?

M.K.: Nem gondolkozom rajta, csak megírom, amit hallgatni is szeretnék, és próbálok olyan dalt írni, ami illik az énekesekhez.

HRM: A ‘Free Fall’ olyan, mintha a zenéd és karriered esszenciája lenne, dallamos metal himnuszokkal és egyenesvonalú hard rock/AOR dalokkal. Miben különbözött a dalírás menete a korábbi albumaidhoz és projektjeidhez képest?

M.K.: Az alapötletek nagyon gyorsan megszülettek ez alkalommal. Körülbelül egy hétbe telt, de aztán sok időt fordítottam a részletek és a dalszövegek kidolgozására. Normál esetben olyan jó dalt csinálok, amilyet csak lehet, majd elküldöm a lemezcégnek vagy az adott zenésznek. De most olyan jó dalokat csináltam, amilyeneket csak tudtam, aztán két hét múlva megváltoztattam azokat. (nevet)

HRM: A dalokat már a születésükkor is egy-egy énekesnek szántad? Mennyiben működtek közre az énekesek a dallamok megformálásában?

M.K.: Igen, mindig szem előtt tartom a leendő énekest, mikor megírom a dalt, és gondolok a stílusára és a hangterjedelmére is. Én demózom fel a dalokat, az énekesek pedig csak eléneklik a dallamokat, amit a demón kaptak.

HRM: A ’Free Fall’-on szerepel egy Last Tribe című dal is, amit Rickard Bengtsson énekel a Last Tribe-ból. Hogyan született ez a dal?

M.K.: Sokat beszéltünk arról, hogy csináljunk valamit a Last Tribe-bal, de mindenki nagyon elfoglalt volt. Én pedig úgy gondoltam, hogy ez egy remek lehetőség Rickardnak, hogy újra énekelhessen. Imádom a hangját.

HRM: A Last Tribe nagyon alulértékelt együttes. Várható új lemez tőletek az elkövetkezőkben?

M.K.: Egyelőre nincsenek tervek, de sose lehet tudni. (mosolyog)

HRM: Milyen érzés volt elénekelni a saját számaidat?

M.K.: Egészen félelmetes! Főleg, hogy a világ legjobb énekesei közül néhány szerepel is az albumon. De az én hangom más stílusú, szóval remélem az emberek nem fognak Ralf-hoz vagy Russell-hez hasonlítani. (nevet)

HRM: Még ma is szoktál gyakorolni a gitárodon?

M.K.: Sokat gyakoroltam a húszas éveimben, de ma már nem. Viszont írok, lemezt rögzítek, és sokat turnézok, tehát szerencsére így is sokat gyakorlok.

HRM: A dallamos rockzenén belül kik a kedvenc dalszerzőid? Melyik dalokat/lemezt tekinted etalonnak ebben a műfajban?

M.K.: Ha nem vesszük bele a metalt, a ’Pyromania’-t és a ’Hysteria’-t mondanám kedvencnek. Nem hallgatok túl sok rockzenét, inkább metalt.

HRM: Hogyan jellemeznéd az alábbi énekesek teljesítményét a ‘Free Fall’-on, illetve a velük való személyes kapcsolatodat?

Ralf Scheepers

A zenésztársam a Primal Fearben, és a legjobb power metal énekes a világon! Tinédzser korom óta rajongója vagyok.

Russell Allen

A progresszív metal legjobb hangja. És más stílusokban is nagyon ütős. Még mindig nem találkoztunk a való életben. (nevet)

Mark Boals

Csodálatos énekes, és nem kell a hangterjedelmen gondolkoznom, amikor neki írok. Akármit elénekel.

Tony Harnell

Sokat szórakoztunk, amikor a Starbreaker albumokat készítettük. Nem csak fantasztikus énekes, de mindig belerak egy kis varázslatot is a dalokba.

David Readman

Először dolgoztunk együtt, de követtem a karrierjét és szuper! Meglepett, hogy Yngwie Malmsteen nem könyörgött térden állva David előtt, hogy énekelje el a dalait… vagy talán mégis! (nevet)

HRM: Az új Primal Fear albumon is dolgozol jelenleg. Mesélj róla, mire számíthatnak a rajongók?

M.K.: Most vagyunk a lemezfelvétel felénél, és azt kell mondjam, nagyon király lesz! Headbangeléshez íródott, erős metal himnuszok sorakoznak a lemezen. Nagyon büszke vagyok rá!

HRM: Van valami hír az ’Allen/Lande 4’ háza tájáról?

M.K.: Azt hallottam, valaki átveszi a projektet. Én nem fogom megcsinálni.

Készítette: Tomka

Fordította: Boggie, Tomka