"A pozití­v gondolkodás most nagyon fontos": Interjú a Uriah Heeppel

írta Bigfoot | 2013.06.23.

A szombati Uriah Heep koncert előtt lehetőséget kaptunk egy rövid beszélgetésre a backstage-ben. Nagy örömömre az egész zenekar odaült az asztalhoz, de sajnos a diskurzus akadozott, mert a színpad mellett felállított VIP sátorba igen erőteljesen beszűrődtek a deszkákon történtek, és Mező Misi bandájával, a Magna Cum Laudével többször győzedelmeskedett hangerőben.

Hard Rock Magazin: Te vagy az egyedüli alapító tag a bandában. Nagy meló volt negyvennégy éven keresztül működtetni a Uriah Heep-et?

Mick Box: Ez nagy idő, de néha csak pillanatoknak tűnik. Fantasztikus élet van mögöttem, nagyszerű dalokat írtunk, erről szól a zenekar.

HRM: A múltkor, amikor Bernie betegszabadságon volt, John Lawton segített ki benneteket pár koncert erejéig. Ő a hetvenes évek végén énekelt a bandában. Nem voltak nosztalgikus érzéseid a vele lenyomott bulikon?

MB: Nem, ez csak a zenéről szólt. Megkértük, hogy énekelje el a dalokat, és ő így tett. John a barátunk, de mostanra továbbléptünk, és Bernie visszatért. Ez ilyen egyszerű dolog.

HRM: Milyen a hangulat most a zenekarban, hogy Trevor Bolder nincs többé?

MB: Dolgozunk tovább, Trevor szellemét továbbvisszük. Muszáj pozitívnak lennünk, ez most nagyon fontos.

HRM: Bernie, melyik a kedvenc dalod a klasszikus Uriah Heep érából?

Bernie Shaw: Ma a July Morning, holnap már lehet, hogy valami más. Ikrek a csillagjegyem, a dolgok állandóan változnak körülöttem.

HRM: Huszonhét éve énekelsz a zenekarban, te vagy a leghosszabb időt eltöltött énekes a Heep-ben, fontos része vagy a banda történetének. Hogyan látod ezt?

BS: Inkább azt mondanám, hogy része vagyok egy rocktörténeti bandának. Igen, ennyi időt még senki nem töltött el ezen a poszton. Az a különleges dolog, hogy öt fickó között ilyen jól működnek a dolgok. Az emberek még mindig veszik a jegyeket a koncertekre, és mi is élvezzük, amit csinálunk.

HRM: A veled megjelent első stúdióalbum, a ’Raging Silence’ nem igazán viselte magán a hard rock jegyeket. Aztán a további albumok, mint a ’Different World’, aztán a ’Sea of Light’ már a keményebb zenékről szólt, nem beszélve az elmúlt évek alkotásaitokról. Mi a véleményed erről?

BS: A producerek akarták így. Aztán amikor a ’Sea of Light’-ot vettük fel, visszanyúltunk a gyökerekhez.

HRM: Phil, mennyire nehéz Ken Hensley öröksége?

Phil Lanzon: Nagyon nehéz (nevet), de nem ez a fontos, hanem az, hogy én vagyok a zenekar billentyűse és egyik zeneszerzője. Ez az én szerepem, nem foglalkozom a múlttal.

HRM: Russell, van még időd tanítani?

Russell Gilbrook: Néha igen, amikor nem turnézunk, szeretek visszatérni a tanításhoz. Ez egy nagyon jó élmény.

HRM: Hogyan születnek a dalok a próbateremben?

MB: Nincs különösebb módszerünk, Phil vagy én előjövünk egy riffel, aztán együtt összerakjuk.

PL: Először a zene készül el, lehet az heavy metal vagy ballada, aztán jönnek a szövegek. Zene nélkül nincs szöveg. Általában Mickkel ketten írjuk őket.

Készítette: Bigfoot

Képek: Bodnár Balázs & Márki Csongor