"Igyekszünk mi is felnőni a nemzetközi szí­ntérhez": Interjú Szabó Mártonnal, a Thornwill gitárosával

írta Tomka | 2013.03.07.

Mivel nem vagyunk elárasztva magyar power metallal, még jobban esik, ha egy honi zenekar nem csak lemezzel, de erős power metal lemezzel jelentkezik. A 'Requiem For A Fool'-lal egy újabb szintre lépett a Thornwill: a hangzás, a zene és a szövegek mind olyan kidolgozottak, hogy akár külföldön is eséllyel indulhatnak a győri srácok. A ’Requiem For A Fool’ kapcsán Szabó Márton gitárost kérdeztük ki.

Hard Rock Magazin: Hogyan mutatnád be a ’Requiem For A Fool’-t azoknak, akik nem megrögzött power metalosok?

Szabó Márton: Nehéz szavakkal elmondani, a zene magáért beszél, de leginkább a húzós, feszes riffek, és a változatos énektémák jellemzik a lemezt. A dalszövegek szerintem közel állnak az emberekhez, egyszerű, hétköznapi dolgokról van szó: érzelmekről, csalódásról, egyedüllétről, emberek közti kapcsolatokról, néha pedig zombikról. (nevet)

HRM: Szerintem még erősebb lett az új lemez, mint anno az ’Implosion’, pedig az se volt rossz éppenséggel. Te hogy érzed, milyen téren fejlődtetek a legtöbbet?

Márton: Minden téren rengeteget fejlődtünk, az előző lemez felvételekor sokat tanultunk, rengeteg hibát elkövettünk, de a legtöbbet talán az tette hozzá a végleges anyaghoz, hogy kialakult végre egy stílus, amit mi képviselünk, és ezek a dalok maguktól jönnek belőlünk, nem kellett küzdeni a megírásukkal.

HRM: A riffek és a basszustémák még kidolgozottabbak lettek. Mivel töltöttétek a legtöbb időt a dalszerzés során?

Márton: Az apró részletekkel pepecseltünk a legtöbbet, az alapok gyorsan összeálltak. Gitárszólókkal, valamint a többszólamú vokálokkal pepecseltünk rengeteget, mire olyan lett, amit szerettünk volna hallani.

HRM: Régebben szerepelt a koncertprogramotokban pár feldolgozás, pl. a Savatage-től, a Rage-től és a Megadeth-től. Hogyan hatottak ezek a zenekarok a stílusotokra?

Márton: Ezek a bandák nagy kedvenceink, biztosan sokat hatottak a stílusunkra, de én úgy érzem, mára már kialakult egy stílus, amit képviselünk, és próbáljuk tovább vinni, amit másoktól örököltünk, talán kicsit másképp.

HRM: A hangzás megállja a helyét külföldi viszonylatban is. Hogyan alakult ki a végleges sound?

Márton: A gitárhangzásunk régóta ilyen, de ahhoz, hogy ez egy lemezen is megszólaljon, nagy szükség volt Töfire és a stúdiójára. A gitárokat ott vettük fel véglegesre, és a dobot is élőben rögzítettük teljes egészében, ezért tud ilyen jól szólni az egész. Rengeteg változat készült a lemezből, próbáltunk referenciaként találni egy másik bandát, amit szeretünk, hogy olyasmi legyen, de akármerre mentünk, valahogy sehogy nem akart stimmelni. Végül találtunk egy jó beállítást, ami tetszett, de azt már nem nagyon tudjuk, mire is hasonlít. Ezt még finomítottuk, és így született meg a végleges Thornwill hangzás.

HRM: A szikárabb power metal stílusotok, az angol nyelvű szövegek és az általánosan magas színvonal miatt nyugodtan próbálkozhatnátok külföldön is. Mik a terveitek ezen a téren?

Márton: Nagyon komoly tervek vannak, és szerencsére kiadónk is adatott ehhez a feladathoz. Folyamatosan építünk kapcsolatokat Németországban, és a környező országokban, koncertszervezőkkel beszélünk, partnercégekkel, akik a terjesztésben tudnának segíteni, és igyekszünk minél többször eljutni külföldre. Rengetegen írnak már most, hogy CD kellene, póló, mikor jövünk játszani, így megvan a megfelelő motiváció is. (nevet) Tervben van több külföldi koncert is, de még nem konkretizálódott semmi, egyelőre a külföldi lemezmegjelenést próbáljuk a lehető legjobban összehozni.

HRM: A többé-kevésbé hasonló stílusban mozgó Wisdom sikere mennyire inspiráló számotokra?

Márton: Nagyon is inspiráló, de akármelyik magyar zenekar, aki sikereket ér el külföldön, vagy akár otthon is, inspirál minket. A Wisdom nagyon profi produkció, és igyekszünk mi is felnőni a nemzetközi színtérhez. Most úgy érezzük, a helyes úton vagyunk, a céljaink elérhetőek, ha a megfelelő mennyiségű munkát beletesszük. Nincs lehetetlen.

HRM: Mi a véleményed a hazai power metal színtérről?

Márton: Nagyon sokan szeretik ezt a fajta zenét, de nem sok zenekar van, vagy csak mi ismerünk keveset, akik ebben a műfajban játszanak mostanában, és angol szöveggel próbálkoznak.

HRM: Az ’Implosion’-t anno le lehetett tölteni ingyen a honlapotokról, a ’Requiem For A Fool’ pedig újságmellékletként jelent meg. Melyik terjesztési mód jött be jobban?

Márton: A mellékletes megjelenés nagyon erős terjesztési forma, rengeteg emberhez eljut, ráadásul kézzelfogható a dolog, egy gyönyörű CD-t kaphat, aki beszerzi az újságot, így talán még kap egy kis motivációt, hogy betegye a lejátszóba. Még nagyon friss a dolog, de már most látszik, hogy megérte így kiadni az albumot. Az ingyenes megjelenésnek az az előnye, hogy sokan ráakadnak emiatt, és továbbadják, de önmagában egy letölthető lemez nem működik, csak ha nyilvánosságot is kap, különben nem jut el elég emberhez. Ezért most azt mondom, hogy a melléklet sokkal jobb. 

HRM: Mindkét lemezetek játékideje egy óra körül mozog. Nem tartotok attól, hogy a mai gyorsfogyasztói zenei szokásoknak nem kedvez túlságosan ez a hossz?

Márton: Az első lemez esetén nem gondoltunk erre, a másodiknál pedig annyira hittünk a számokban, hogy már egyáltalán nem féltünk. A ’Requiem For A Fool’ egyébként rövidebb is az elődjénél. 

HRM: Zombis videó készül az új lemezhez, a Struck By Lightning c. számhoz. Mesélnél a sztoriról, a klipről?

Márton: A klipet egy jóbarátunk csinálja, teljesen profi tudással, felszereléssel, és egetrengető lelkesedéssel. A klip történetét nem szeretném lelőni, de nem fogjuk túlságosan komolyra venni, az biztos. (nevet) A szövegből pedig annyi derül ki, hogy főhősünk autókázás közben villámcsapás áldozata lesz, majd látomások kezdik gyötörni, amit valóságként él át, de hogy ez élete utolsó pillanata, vagy csak egy rossz rémálom komában, az sajnos nem derül ki. (nevet)

HRM: Részt vettetek/vesztek a Metal.hu turnén is. Hogyan sikerült ez a körút, hogyan értékeled a már lezajlott koncerteket?

Márton: Az eddigi állomások nagyon jók voltak, egyre jobbak, ahogy haladtunk állomásról állomásra. Sajnos nagyon későn játszottunk mindig, de kitartó közönségünk volt, és végül mindig nagyon jól éreztük magunkat, megérte nagyon is. Még lesz egy állomás, ráadásul Budapesten, nagy reményekkel nézünk elébe.

HRM: Miben látod az ilyen össznépi, nagyszabású turnék előnyeit és hátrányait?

Márton: Szerintem sok hat zenekar egy klub turnéra mindenképpen. A legviccesebb az, hogy a Scerrával eddig egyetlen egyszer találkoztunk, pedig egy turnén játszunk, mire mi megérkezünk, ők már rég elmentek. (nevet) Viszont nagy előny, hogy hat zenekar több embert vonz, ezért szinte mindenhol teltházas bulik vannak. Mi szívesen csinálnánk ezt tovább.

HRM: Hogyan látod a vidéki koncertezés lehetőségeit?

Márton: Egyre több klub zár be, de azért van sok lehetőség játszani, és az igazság az, hogy a Metal.hu turné keretei között első osztályú helyeken játszottunk vidéken, és nagyon segítőkész szakmai gárda fogadott minket mindenhol. Sopronban és Debrecenben például olyan hangzást varászoltak nekünk, hogy magam is meglepődtem.

HRM: Ha most állnátok neki, milyen irányba mozdulnátok el a harmadik lemezeteken?

Márton: Ez nem tudatos dolog nálunk. Egyszerűen azt csináljuk, ami kijön belőlünk, nem végzünk piackutatást, hogy mi a menő, nem próbálunk alkalmazkodni, de kísérletezni egyre jobban szeretünk, ez látszik a lemezen fellelhető countrys számból is. A következő lemezzel kapcsolatban csak egy dolgot tudok megjósolni, mégpedig azt, hogy megcsináljuk. (nevet)

Készítette: Tomka