A Veszprémi Rapszódia: Omega - Veszprém Aréna, 2012.12.29.

írta Bigfoot | 2013.01.04.

Jó évet zárt Magyarország egyik nemzeti intézménye, hiszen félévszázados fennállásukat ünnepelő koncertsorozatra nem kevés ember volt kíváncsi határon innen és túl. Bár eredeti terv szerint az októberi budapesti bulival zárult volna a jubileumi turné, az év végére még két ráadást beiktattak. Így Veszprémben (Nyugat) és Debrecenben (Kelet) is tombolhattak a rajongók Meckynek, Lacinak, Elefántnak, Misinek és Cikinek.

Megtelt Veszprém arénája, de ez ott nem tűnt meglepetésnek, hiszen hetekkel előtte jöttek a hírek az erős jegyfogyásról. Azért jó érzés volt szétnézni a csarnokban és konstatálni, hogy a karéjt és a küzdőteret is elfoglalta az embertömeg. Talán nem tűnik kockázatosnak a kijelentés, hogy az Aréna páréves fennállása alatt ez a rendezvény vonzotta a legtöbb embert. A koncert előtt nem sokkal összefutottunk Balog Józsival, az Omega Fan Club vezetőjével, akitől megtudtuk, hogy egy házaspár Moszkvában repülőre ült, hogy eljöjjenek ide Veszprémbe az Omegáért. Úgy tűnik a rajongásnak tényleg nincsenek határai, noha tény, hogy Laciék nem kis táborral rendelkeznek Oroszföldön. Meg máshol is szerte Európában.

Szerintem nem én voltam az egyetlen a tömegben, aki már egészen kissrác korában találkozott az Omega zenéjével. Persze, akkor nem tudtam, hogy ez rockzene, de a konyhánkban levő néprádióból felhangzó Régi Csibészek vagy a Naplemente korai muzikális élményeim közé tartozott. Biztos játszottak mást is, de ez a két dal maradt meg bennem leginkább.

A bulinak megadták a módját, persze, hogy nem egy szimpla rockkoncertet láttunk. Régi fényképekkel emlékeztek a múltra, természetesen a lézerfények nem maradhattak el a lángcsóvákkal egyetemben. Zeneileg is sokkal teltebbnek hangzott az egész az állandóan színpadon levő vonósokkal – ha már megjelent a ’Rhapsody’ album 2011-ben –, és háttérvokalistákkal, valamint Szekeres Tamás és Gömöry Zsolt visszatértével. Mindjárt az elején, ahogy Tamás és Elefánt a húrok közé csaptak, a fülemnek egy kicsit szokatlan volt a gitárok metálos hangzása, de belefért az Omega zenéjébe: jól húztak az Őrültek órájában és a hitvallásnak is beillő Életfogytig rock and rollban.

A komoly hangszeres felkészültséget határozottan ellenpontozta a tagok végtelenül laza viselkedése. Egymásnak adták a mikrofont, még Ciki is szólt hozzánk, Meckynél az is belefért, hogy cinkelje a nagy vetélytársat, az Illést. Apropó Mecky: a koncert közepe táján egy jót zakózott a színpadon (talán Szekeres pedálsorában akadt el), de ezt is poénnak fogta fel, a koncert lendületéből semmit nem vettek vissza ezután sem. Ciki teljesítményéről annyit, hogy ő volt az egyetlen, aki a koncert mind a százhatvan percét a színpadon töltötte, és hallatlanul precíz, technikás dobjátékával óriási mértékben hozzájárult a koncert sikeréhez.

Talán nem is érdemes hangsúlyozni, hogy a közönség minden mozzanatra vevő volt: amikor vonós betétekkel operáltak – persze instrumentális formában – énekelték a szöveget, legyen az a Fekete pillangó vagy a Nem tudom a neved, de a többi szerzeményt is kívülről tudta szinte mindenki. Misi két szám erejéig átadta posztját egy fiatal lánynak, Szőllőssy Katának, aki egész ügyesen pengette a négy húrt az Éjféli koncertben. Kata a Sid zenekarban pengette a brummogó négy húrt, ha visszaemlékszünk, néhány évvel ezelőtt ez a banda melegítette a hangulatot az Omega koncertjei előtt, szóval innen a kapcsolat. Még annyit róla, hogy játszott Misi 2011-es ’Last Minute’ szólóalbumán, két éve Londonban él és alkot Katy Zee néven.

Igaz, egy nagyon-nagyon kerek évfordulót ünnepelt az Omega, a hírek szerint nincs tervben, hogy végleg visszavonulnak. Idén jön az ’X bolygó’ album, szóval egy promóciós turné nem kizárt. Így a vége felé szeretnék eltekinteni a dalok sematikus felsorolásától – ugyanazok voltak,  mint Pesten –, mert az Aréna hangulata, a feltörő élmények személyesebbé tették az egész fellépést. Az Omega mára több mint egy rockzenekar, Magyarország része, hozzátartozik hazánk kulturális arculatához (ezért nem tartottam túlzásnak a koncert végén felcsendülő Szózat és Himnusz egyes elemeit, a háttérben a nemzeti színű trikolorral). Az Omega a miénk, nélkülük talán nem is lenne magyar rockzene. Elsőként vitték el hírünket a nyugati trendi rockzenei berkekbe, a mai napig az egyetlen magyar banda, mely jelentős nemzetközi eredményekkel büszkélkedhet. Az Omega mérce, de korszak is, nem egy hangszernyüvő generáció számára mutattak utat, nevük immár kitörölhetetlenül ott van a magyar művelődéstörténet zenéről szóló fejezetében.

Szerző: Bigfoot

Képek: nagybandi

Külön köszönet Balog Józsinak!

Legutóbbi hozzászólások