Megkérdeztük...Tankcsapda - Lukács László

írta admin | 2005.10.29.

Az ötödik jubileumát ünneplő Rockmaraton Fesztivál idén is a Pécs melletti Malomvölgyi parkerdőben került megrendezésre, július 4-9. között. A buli harmadik napján több ezer rock-rajongó várta a töretlen népszerűségnek örvendő Tankcsapda koncertjét. A debreceni banda nem okozott csalódást, feldübörögtek az ismerős akkordok, s a rajongótábor együtt üvöltötte a „Mennyország Tourist, vagy a „Mikor a Clinton beül a Lincolnba” jól ismert strófáit. Lukács Lászlóval, az együttes énekes-basszusgitárosával a koncert után beszélgettem.

- Mire gondoltál a koncert elején, amikor azt mondtad, hogy a tavalyi Rockmaratonon kicsit elcsúsztatok?
Szó szerint, mert a tavalyi buli alkalmával kicsit szétszórtak, ittasak voltunk, egyáltalán nem hoztuk a formánkat, s ez érződött a koncertünkön is. Ezt persze tudtuk mind a hárman, ezért is gondoltuk azt, hogy idén oda kell tennünk magunkat, és igyekeztünk a mostani koncerten a lehető legjobbat kihozni magunkból, mert ezzel tartoztunk a pécsi közönségnek. S azt remélem, sikerült!

- Szí­vesen jöttök Pécsre játszani?
A pécsi egyetemi klubbokban sokszor játszottunk már, saját koncerteken is, és valóban szeretünk Pécsen játszani, mert a pécsi, illetve baranyai közönség -az átlagos, egyébként valóban az országban jó Tankcsapda közönséghez képest is- pluszt ad. Egészen egyszerűen, jó itt a közönség, és ez doppingol bennünket.

- Nagyobb tömegek előtt szerettek fellépni, vagy a klubhangulatú bulikon?
A kis kluboknak éppúgy megvan a maga varázsa, a maga speciális „feelingje”, mint a nagyobb szabású fesztivál buliknak. Igazság szerint a dolog nem attól függ, hogy hányan néznek meg bennünket, hanem attól, hogy milyen az alap hangulat. Mert ha jó, -legyen az kis klub, vagy a Petőfi Csarnok- az minket is felpörget, de a rossz alaphangulat megöli a bulit.

- Az elmúlt években, mennyiben változtattatok a stí­lusotokon?
Minden egyes albumunkon igyekszünk az előzőekhez képest jobbak lenni, minőségibb hangzással, jobb dalokkal előállni, -nem mintha a korábbi lemezeinken nem erre törekedtünk volna-, és azt remélem, hogy sikerült. Egyébként alapvetően a Tankcsapda stí­lus, és amiről az egész zenekar szól lényegében, -a külsőségeket leszámí­tva- az alakulástól kezdve ugyanaz. Annak ellenére, hogy az elmúlt években voltak tagcserék, mégis hiszek abban, hogy a zenekar lényege nem változott.

- A legutolsó lemezeteknek, a "Legjobb mérgek" cí­mű albumnak milyen volt a fogadtatása?
Ez egy válogatás lemez volt, amit úgy gondolom, hogy 15 évente egy zenekar megteheti, hogy egy ilyen albummal is előrukkoljon. Nagyon bí­zom abban, hogy a rajongóink -akik ezt a lemezt megvették-, nem azt gondolták, hogy ez sima pénzlehúzás -"adjuk el ugyanazt"-, sőt ebben egészen biztos vagyok, mert nagyon sok pozití­v visszajelzést is kaptunk.

- Tudtok épí­tkezni a közönségtől kapott visszajelzésekből?
Abszolút! Természetesen! Mindig is jellemző volt az, hogy igyekszünk a rajongóinkkal -a lehetőségeinkhez képest- a lehető legszorosabb kapcsolatot is fenntartani az internet útján, és a személyes találkozások alkalmával, hiszen nagyon fontos számunkra a rajongók véleménye. Elsősorban mi hárman vagyunk a mérce, magunknak zenélünk ilyen szempontból, de emellett a közönség véleménye is nagyon sokat számí­t. Ez gyakorlatilag, nem abban nyilvánul meg, hogy a közönség véleménye alapján í­rnánk a dalokat, mert egyrészt nem tudnánk, másrészt pedig eszünkbe sincs! De bármit is csinálunk, akár egy pólót, plakátot, turnét, vagy egy lemezt, nagyon fontos az, hogy akiknek szól, azok szeressék! Erre törekszünk a dalok komponálásakor is. Persze ez nem mindig sikerül, mert vannak koncertjeink, amelyek nem nyerik el a közönség tetszését, de azt gondolom, hogy ez minden zenekar életében előfordul. Igazság szerint egy ilyen válogatás lemez arra mindenképpen jó, -hogy a zenekar adott esetben lezárjon, vagy legalábbis összegezzen egy bizonyos időszakot. Úgy gondolom, hogy a tavalyi elég kerek évforduló volt ahhoz, hogy ezt megtegyük. De nem akartunk leragadni az eddigi elért sikereink mellett, és nem dőlhetünk hátra a székben. Éppen a napokban is a jövő tavasszal megjelenő új lemezünkkel vagyunk elfoglalva a turnék mellett. Bí­zom abban, hogy a Tankcsapda-rajongók jól fogadják majd.

- Az új dalok megí­rása előtt már eldöntitek, hogy milyen lesz a következő album?
Az albumok jellegét az határozza meg, hogy milyen dalok születnek. Ez utóbbi, pedig attól függ, hogy éppen az adott időszakban hogyan gondolkozunk a világról, magunkról, egyáltalán bármiről. Amennyiben ezzel a rajongóink közül sokan egyetértenek, akkor ez egy sikeres lemez lesz.

- Mit kezdtek a megmaradt ötletekkel, amik kimaradnak egy-egy albumból?
Általában azok a dalok, amelyek nem férnek rá az adott lemezre, a kukába kerülnek. Ez alól van néhány kivétel, amely a fiókban végzi, ezek közül előveszünk néhányat, de jellemző módon azokat a dalokat dolgozzuk ki és rögzí­tjük lemezre, amelyeket valóban jónak tartunk.

- Alkotói válságot ezek szerint még nem éltetek meg?
Előfordult olyan időszak, amikor nem jutott eszembe semmi, néhány évvel ezelőtt talán megélhettem alkotói válságként, de a közelemben lévő emberektől újból megerősí­tést kaptam. Alapvetően azért nem jellemző ránk, mert működik bennünk egy csap, amit 15 évvel ezelőtt kinyitottunk, azóta ömlik belőlünk a zene, és eszünkbe se jut elzárni.

- Mi a legjobb és a legrosszabb oldala annak, hogy főállású zenészek vagytok?
A legjobb dolog az, hogy azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk, és ez nagyon fontos. A rossz oldala pedig az, hogy sokszor vagyunk távol a szeretteinktől, családunktól, vagy az utazás fáradságát emlí­thetném. De mivel a zenélésnek rendelünk alá minden mást, í­gy az ezzel járó kellemetlenségeket kompenzálja a sok pozití­v dolog, amit kapunk.

- Mi a véleményed az internetes kalózkodásról?
Azt gondolom, hogy meg lehet közelí­teni ezt a kérdést ezerféle szempontból: a zenészek, a rajongók, vagy az amatőr, kezdő zenészek, de a profi zenészek szempontjából is. A helyzet az, hogy annak ellenére, hogy a világban jellemző módon, -í­gy Magyarországon is-, az internetes letöltések miatt a lemezeladás csökken, a Tankcsapda e tekintetben a szerencsés kivételek egyike. A Tankcsapda lemezek másolása, a lemezek eladásának példányszámát gyakorlatilag nem befolyásolja. Viszont sokkal több emberhez jut el a zenénk, ami jó dolog. Éppen ezért én emiatt nem aggódom.

Halász Csilla

Legutóbbi hozzászólások