Megkérdeztük...Ex-Helloween - Michael Kiske

írta admin | 2005.10.29.

Kivonulásod a metáltól egy új kor eljövetelét jelezte neked?

Ez inkább felnyitotta a szemem. A metál általában tele van negatí­v hatásokkal, melyek ugyanolyan romboló hatásúak a zenészekre, mint a művészekre. Számos metálzenész az antiszociális viselkedést kultiválja, és úgy tesz, mintha a tiszteletlenség más emberek iránt menő dolog lenne. A szí­vtelenséget keménységnek, erőnek tudja be. Ez azonban embertelen és kegyetlen dolog. Én pedig egy olyan, pozití­v személyiségű ember vagyok, aki megpróbál az emberekhez tisztelettel közeledni. Ezt a viselkedést pedig elég nehéz összeegyeztetni a metál szí­ntér számos szereplőjének elvárásaival. Az elmúlt években szemtanúi lehettünk a black metál megerősödésének, egy olyan stí­lusnak, ahol az emberek többségének a fejében káosz és zűrzavar van. A legtöbb sátánista azonban egyszerűen csak idióta, kinek hiányoznak az emberi érzései, ami borzasztó. A metál szí­ntér ezenkí­vül igen naiv, már több, mint 20 éve.


Most te általánosí­tottál, de az Edguy és az Aina nem tartoznak a leí­rtak közé.

Pontosabban az Edguy nem illik az életembe. Az igaz, hogy ezek a fiúk nem gonoszak, de naí­vak, ugynazokat a hibákat követik el, mint a Helloween egykor. Az ok, amiért énekeltem az albumon, a Tobias által í­rt dal szövege volt, amely tetszett nekem, és amely azok ellen az újságí­rók ellen irányult, akik beskatulyázzák a művészeket. Maga a szám nem tetszett az elejétől a végéig, ám van benne egy Queen-es rész, ami felkeltette az érdeklődésemet. Az Aina egy teljesen más történet. Semmi köze nincs a metálhoz, talán csak annyi, hogy olyan emberek közreműködtek itt, akiknek közük van a metál szí­ntérhez. Egyébként megértem, hogy ezek a dolgok sok mindenkit összezavarnak.

Miért veszel akkor részt különböző rock és metal projectekben, ha tudod, hogy ez megtéveszti a hallgatóságot?

Tudom, hogy zavaró, sőt, engem is megkavar. De én egy eléggé összetett személyiség vagyok, akit nehéz megérteni. Éreztem, hogy muszáj visszafelé tekinteni kicsit, de most, hogy megcsináltam ezt az Edguy dalt, végleg befejezem a metált.

Három évvel ezelőtt is ezt mondtad, és mégis, itt van az Edguy és a Tribuzy

Valóban? Ehh. Igen, valószí­nűleg ezt mondtam. Azok a zenészek, akik keresik az igaz utat, gyakran találkoznak a múltjuk miatt csavarokkal. Szakí­tottam a metállal, csak néha lépek kicsit vissza. Úgy gondolom, ha csinálok valamit, mindig ?metálszagú? lesz, egyszerűen azért, mert még mindig kötődöm ehhez a közönséghez. Olyan művész, mint én, gyakran ingadozik érzések és ötletek között, hogy megtalálja saját magát a művészetében. Nem könnyű kitalálni, hogy hol viselkedsz művészként, és ha csinálsz valamit, látod, mi lesz belőle egy fél év múlva. Természetesen nem tagadom meg a múltamat, csupán nem akarok olyat csinálni, ami erőszakos, vagy brutális.