"Mindent megér, hogy itt legyél!": Interjú a Wisdom zenekarral (II. rész)

írta Hard Rock Magazin | 2012.10.15.

A Wisdom zenekar tagjaival készült interjú első részében szó volt a turné indulásáról és a zenekart kisegítő gitárosról. A második részben választ kapunk olyan kérdésekre, mint hogy mi ment tönkre a bécsi koncerten, mitől lehet legendás a Z7, ki szokott elvonulni a többiektől, melyik nemzetközi sztár szervezett fotópartnereket a zenekarnak, ki lehet az új fix tag a bandában, és megtudjuk miért lesz érdemes elmenni a „szokásos" évzáró Wisdom koncertre."

Hard Rock Magazin: Térjünk rá a mai bulira. Mondtam a Máténak, hogy több olyan Wisdom-bulit nem fogok megnézni, ahol a Csabi is fellép, mert a Fezenen ott voltam és elment az áram, utólag a Csabi nem is tudott visszatérni, most pedig megint kiszúrt veletek a technika ördöge. Mi történt ma?

Balu: A pergőnek van egy sodrony része az alján, amit egy műanyag tartó fog össze a két oldalán. Na, ez a műanyag cucc eltört. A szám végén leszaladtam és mondtam közben a srácoknak, hogy valami akusztikust nyomjanak addig. Még szerencse, hogy a Heaven and Hell következett éppen, így egy kis módosítással megoldották a srácok és a közönség egy kuriózumot hallhatott. Én ezalatt gyorsan megjavítottam a pergőt és a következő számra már vissza is értem. Ha később történt volna a gebasz, akkor neccesebb, mert két akusztikus szám nem túl jó egy ilyen rövid műsorban, de szerencsére nem így alakult.

Csabi: Nekem húrszakadásom volt az utolsó számnál, nálam is van másik gitár és rengeteg húr, de most nem volt kéznél a másik szett, és így már nem tudtam visszajönni arra a pár másodpercre.

HRM: Láttam pár képet a Facebook oldalatokon, hogy azért sikerül jól eltölteni a szabadnapokat. Vannak közös programok a többi zenekarral vagy mindenki megy a saját feje után?

Balu: Mindenki azt csinál nagyjából, amit akar. Mi öten általában a nyakunkba vesszük a várost. A koncertek utáni bulizásokon kívül még nem volt közös program a Sabatonékkal és az Eluval sem, de mivel nagyon jóban vagyunk, elképzelhető, hogy hamarosan erre is sor kerül. (nevet)

Csabi: A közös programok kimerülnek a koncertek utáni beszélgetésekben, sörözésekben, a szabad napokon ők általában máshol állnak meg, mint mi.

HRM: Az utóbbi napokban többször is ránéztem a hivatalos videóitokra és a Facebook oldalatokra, és nagyon sok pozitív hozzászólást olvastam. Ti ebből érzékeltek valamit?

Máté: Azok mind mi vagyunk álnéven. (nevet)

Balu: Egyre többen éneklik a dalokat például. Egyre több Wisdom-pólós srác jön, egyre többen ismerik a dalainkat. Egyre nagyobb ováció fogad minket, amikor elkezdjük a koncertet.

Csabi: Igazából a következő turnén lehetne ezt lemérni, mert akkor már visszajönnek ugyanezek az emberek. Jelenleg azok írnak, akiket már elhagytunk az előző koncerteken.

Balu: Igaz, viszont az emberek megnézik, kire mennek el és egyre többen látják ezeket a beírásokat és dicsérő szavakat. És ez önmagát gerjeszti, így lesznek egyre többen kíváncsiak ránk.

HRM: A turné előtt beszéltünk még itthon, hogy biztosan sok pozitív és persze sok negatív élménnyel is gazdagabbak lesztek. A negatívak közt említettétek a honvágyat. A koncert előtt találkoztam Kovács Gáborral, aki elmondta: tudta, hogy létezik honvágy, de nem gondolta, hogy ennyire érezhetően jelen lesz a turnén. Ti hogy álltok ezzel?

Balu: Szerintem mindenkinél volt már, hogy azt érezte, hogy inkább otthon lenne. De aztán a koncert teljesen elfeledteti veled az egészet, mert akkora élmény, hogy mindent megér, hogy itt legyél!

HRM: Túl vagytok a turné egyharmadán. Hogy érzitek, estéről estére egyre jobbak vagytok, jobban összeér a társaság?

Balu: Én a magam nevében mondom, hogy egyre jobb vagyok, egyre pontosabbnak érzem a játékomat. Estéről estére ugyanazokat a dalokat játsszuk, itt nem lehet visszafelé fejlődni. Szerintem bármelyik zenekar kerül hasonló helyzetbe, mindegyik fejlődik.

HRM: A magyar zenekarok jobb esetben egy év alatt adnak annyi koncertet, mint Ti két hónap alatt. Mekkora előnyötök származhat ebből?

Balu: A zenekar akkor lesz jó, ha sok koncertet ad, a próba is fontos, de a koncertek adják meg azt a lehetőséget, hogy fejlődjön egy zenekar. Ott jön elő minden, a hibák, a pontatlanság, a technikai zűrök. Oké, hogy csak 35 perc, mégis nagyon sokat számít, hogy minden nap koncert van, hogy minden nap dobolok. A próbák arra jók, hogy beprogramozzam magamnak azokat a mozgásokat, amiket majd élesben kell hoznom a koncerteken. De a koncerteken van drukk, feszültség, ami nagyon sok százalékot levesz, ezért jó a sok koncert, mert akkor ez a százalék egyre kisebb mértékű.

HRM: A turné alatt kaptatok valami új inspirációt a következő lemezhez?

Nagy Gábor (NG): Hogy fogunk-e Sabaton dalokat írni a lemezre? Nem! (nevet)

Balu: A friss album anyaga nagyjából készen van, talán az utána következő albumon lesz érezhető ennek a turnénak a hatása. Biztos, hogy valamennyire hatással lesz ránk, minden nap halljuk ezeket a dalokat, és ez a feszes, katonás lüktetés lehet, hogy rajta lesz az albumon. (nevet) Tudat alatt talán belecsempészünk majd valamit a dalokba. Amikor negyvenhétszer hallod ugyanazt a dalt, és kívülről tudod, akkor valami megmarad benned.

HRM: Tudtok valamit arról, hogyan fogy a ’Judas’ újrakiadása?

Balu: Hivatalos számadatokat nem tudunk, de ha minden igaz, akkor az amazon.com-on a heti CD-eladási listán a Top100-ban benne voltunk. A kiadók féléves és éves számokat adnak ki, de úgy tudjuk, hogy nagyon elégedettek! És az, hogy a kiadónk és a közönség is nagyon elégedett, nekünk nagyon nagy öröm!

HRM: NG, Te hogy bírod a távollétet a turné során?

NG: Nem túlzás, ha azt mondom, hogy a zenekarban én bírom a legkevésbé a távollétet. Azt hiszem, én vagyok a leginkább ilyen agyalós, zárkózott, a többiek is mondták már.

Balu: Ezzel nincs is semmi baj, a turné előtt azért kaptunk kioktatást! Az egyik legfontosabb dolog volt, hogy olyan emberhez ne menjünk oda, aki látványosan külön van. Szinte mindenkivel megesik, hogy magányra van szüksége, és nem jó ötlet ilyenkor zavarni!

HRM: Hogy bírja a hangod a kiképzést? Tudom, hogy most beteg vagy.

NG: Jól bírom, nem kell sokat játszani esténként, egy fél órás programunk van csak, így ezzel nincs baj. Most tényleg összeszedtem egy influenzát és lázas voltam az elmúlt napokban. Életemben most először álltam neki úgy egy koncertnek, hogy „Te Úristen, hogy fogom ezt végigvinni?”, aztán, ahogy tudtam, megoldottam, a közönség pedig úgy láttam, jól vette a lapot.

HRM: Trenírozod a hangodat a turné alatt?

NG: Nem, egyszerűen nincs rá idő. Inkább pihentetem, meg nincs is rá szükség, mert annyiszor énekled ezeket a dalokat, hogy egy skálázásnak is fel lehet fogni egy koncertet. (nevet)

HRM: Jártatok Prattelnben „A” legendás Z7-ben.

Balu: Na, ha a mai buli volt a legproblémásabb, akkor az volt a második legproblémásabb koncertünk. (nevet) Ott a Máténak szakadt el a húrja, és a Csabinak a hangfalkábele ment tönkre.

HRM: Érezni valamit, hogy mitől ennyire felkapott hely, és mitől az, ami? Nagyon sok koncert DVD-t vesznek fel ott, illetve szinte egy európai turné sem hagyja ki ezt a helyet.

Balu: Rohadt nagy hely volt, és a backstage nagyon jó volt. A helyi személyzet nagyon profikból állt. Volt mosó- és szárítógép is, szóval egy igazi zenészbarát hely, nem csoda, hogy ilyen híres, szívesen jönnek ide a zenekarok. Nagyon fontos egy zenekarnak, hogy milyen a háttér.

NG: Teltház volt, 1800 ember volt bent, és kint maradtak még vagy százan.

Balu: A hangulat nagyon jó volt! Nagyon jól meg van csinálva maga a hely is, hatalmas csillárok lógnak a teremben, a színpad is nagyon nagy, még dobemelvényt is kaptam.

NG: A hátsó nagy területen két nagy konténer volt lerakva nekünk öltöző gyanánt. Ott az Eluveitie nem lépett fel, csak mi a Sabatonnal, és semmiféle megkülönböztetés nem volt a két zenekar közt. Ugyanazt a kiszolgálást kapta mind a két zenekar. Megadják a módját, minőségi kiszolgálást nyújtottak.

HRM: Máté mondta, hogy volt olyan hely, ahol a Sabaton nem lépett fel, és volt olyan, ahol az Eluveitie. Ti mindig biztos pontnak számítottatok. Hogy is van ez, kivel turnéztok?

Balu: Három svájci buli volt, abból kettőn az Eluveitie nem lépett föl, és volt egy olyan, ahol a Sabaton hiányzott. Az az Eluveitie félévente megrendezett nagy, svájci bulija volt, ahol csak mi voltunk a vendégzenekar.

NG: Ez egy érdekes történet volt, mert amikor szóltak, hogy fel fogunk ott lépni, akkor mi csak pislogtunk, mert se a kiadótól, se senkitől nem kaptunk erre vonatkozó infót. Először azt hittük, hülyéskednek, kérdezgettük, hogy tényleg fellépünk-e? Csak mert mi a Sabaton turnén vagyunk, akkor mit keresnénk egy önálló Eluveitie bulin, Svájcban? Teljesen másfajta stílus, kiállunk ott „lovagmetalkodni” a folkrockerek közé, és aggódtunk, hogy mit fognak szólni, mit keresünk mi itt tulajdonképpen.

Balu: Úgy tudtuk meg, hogy szóltak, hogy holnapután játszunk velük valamilyen városban. Mi néztük a „menetrendünket” és láttuk, hogy szabadnapunk van aznap: mondtuk, hogy mi úgy tudjuk, nem játszunk. Erre aztán mondták, hogy hónapok óta ott van a honlapon, hogy az előzenekar a Wisdom lesz ezen a koncerten. Nem kötözködtünk tovább, gyorsan elfogadtuk a meghívást. (nevet) De meglepő módon nagyon jól vette a közönség a zenénket.

HRM: Vendégként voltatok a német Metal Hammer díjkiosztó rendezvényén. Milyen volt a buli?

NG: Én aludtam a buszban. (nevet)

Balu: Ott ültünk a backstageben, éppen kajáltunk, AC/DC sört ittunk, ami 565 cl, vagy valami ilyesmi. Mindenesetre nem fél literes. Egyszer csak megjelent Robb Flynn a Machine Headből, mondom, mit keres itt? Nem tudtuk, milyen rendezvény lesz, aztán azt vettük észre, hogy egy nagy parti kezdett kialakulni a backstageben. Ott volt Vinnie Paul (Pantera), de megjött Angela Gossow, az Arch Enemy énekesnője is.

NG: Szóltam a többieknek, hogy ha Tobias Sammetet meglátják, akkor rugdossanak ki az ágyból, de Angelára nem indultam be. (nevet)

Balu: Jött Corey Taylor, a Slipknot énekese, és azon viccelődtünk, hogy ki lesz a következő, netán Bruce Dickinson? Persze mindenkivel fotózkodni „kellett”, és Corey Taylor volt a legjobb srác. Mondta is nekünk, hogy ’98-ban kihagyott egy lehetőséget Iggy Poppal, merthogy félénk volt, és nem merte megkérdezni. Így nem fotózkodott vele, és azóta is bánja, úgyhogy azt tanácsolta, hogy akivel csak lehet, fotózkodjunk, nehogy később mi is megbánjuk, hogy elszalasztottuk a lehetőséget. Aztán megkértük, hogy szedje még össze Rob Flynnt és Vinnie Pault, és együtt csináljunk pár fotót. És Ő fogta magát és elment összeszedni őket. Hihetetlenül közvetlen volt.

Máté: Ezekről a nagy sztároktól egy rossz szót nem tudunk mondani, mindenki nagyon kedves volt velünk, és nem csak annyi, hogy megkéred, hogy lefotózkodhass vele, és kelletlenül odaáll, hanem beszélgetést kezdeményezett, hogy kik vagyunk, honnan jöttünk. Ez nagyon kellemes meglepetés volt. Otthon, ha odamész egy „sztárhoz” közös fotóra, az még belefér, de utána elhajt, nem érdekli ki is vagy. Corey Taylor azt mesélte, hogy szinte minden koncertre emlékszik, és mikor kiderült, hogy Magyarországról jöttünk, már mondta is, hogy anno játszottak a Sportszigeten nálunk. Úgy beszélgetett velünk, mintha ezer éve ismernénk egymást.

HRM: Igen, emlékszem, azon a bulin én is ott voltam, és több mint 30 000 ember volt kint a Slipknot koncerten.

Balu: Azt mondta Ő is, hogy azért emlékszik ilyen jól, mert nagyon sok ember volt kint, ami még őket is meglepte.

HRM: Mi lesz a turné után?

Máté: Újabb turné. Mire gondolsz?

HRM: Lemez, koncertek?

Balu: December 8-án lesz a Keep Wiseman Alive koncert a Club 202-ben, akkortájt kerül a dob is rögzítésre a stúdióban, és a kiadó jelenlegi tervei szerint valamikor késő tavasszal fog megjelenni az új Wisdom lemez.

Máté: Gitár és ének már megvan, decemberben jön a basszus meg a dobok és a kórusok. Aztán a keverés, tehát most nem kell hat évet várni az újabb lemezünkre.

HRM: A tavaszi Sabaton turnéra már kijön?

Máté: Arra biztosan nem, az még a ’Judas’ bemutató turnéjának második fele lesz. Mi úgy tippeljük, hogy lesz késő tavasszal a két hetes Metalfest turné, és arra fogják megjelentetni. Egyelőre még mi sem kaptunk pontosabb infókat, csak azt, hogy mikor kell leadni a lemezanyagot.

HRM: Ez azt jelentené, hogy a 2013-as Metalfest turnén felléptek?

Máté: Nem tudjuk még, de bízunk benne!

HRM: Tudtok valami konkrétumot a jövő évet illetően?

Máté: A tavaszi turné is biztos nagyon jó lesz, márciusban egy hónapig úton leszünk, elsősorban Európa keleti felén. Illetve Európa egyik legnagyobb koncertszervező irodájánál vagyunk, akiknek nagyon jó kapcsolataik vannak a nagy fesztiválokkal. Nyilván még nem a Wackenre megyünk jövőre, de egy Masters of Rockon vagy egy Graspopon elképzelhető, hogy fellépünk.

HRM: Várhatunk valami különlegességet a decemberi Club 202-es bulin?

NG: Aki az új dalokra kíváncsi, annak érdemes lesz eljönni az évzáró bulinkra, mert a koncerten – kizárólag ott – egy új dalt biztosan eljátszunk, de elképzelhető, hogy kettő is benne lesz a repertoárban. Ezeket a dalokat addig sem, és utána sem fogjuk hónapokig játszani, ez csakis erre az egy alkalomra szól.

HRM: Terveztek valami szokásos látványosságot?

Máté: Más show lesz, mert a koncertnek most igazából nincs akkora aktualitása. Nem lemezbemutató vagy szülinapi buli, ettől függetlenül a színvonal megmarad, abból nem engedünk. Aki eddig ott volt ezeken a bulikon és tetszett neki, amit látott, az nem fog csalódni idén sem. És lesz egy meglepetés is, de azt nem árulhatom el, még neked sem. (nevetnek) Bár mondjuk addigra már nem lesz meglepetés. A Royal Vodka fog még kiosztani kb. 300 db kötött Wisdom-sapkát, de ezzel kapcsolatban majd a Facebook oldalunkon úgyis jelentkezünk pontosabb infókkal.

HRM: Több helyen is megemlítettétek, hogy a Csabi a turné első szakaszában fog csak kisegíteni. A teljes őszi turnét tekintsük első szakasznak, vagy ez is két részből áll?

Balu: Mi kettéosztottuk ezt a turnét, az angol rész a második fele, a „szárazföldi” részen lesz velünk a tesóm. Az angol bulikon már egy másik gitárossal próbáljuk meg az együttműködést.

HRM: Lehet tudni róla valamit, vagy titokban tartjátok, mint anno NG kilétét is, és majd csak a decemberi bulin hull le róla is a maszk?

NG: Annyit lehet róla tudni, hogy egy nagyon jó gitáros.

HRM: Akit érdekel, hogy ki lesz az esetleges fix Wisdom tag, az menjen el Angliába, és nézze meg az egyik bulin?

NG: Például. (nevet) De kell még egy végleges döntés részünkről, hogy tényleg úgy beleillik-e a srác a Wisdomba, ahogy jelenleg gondoljuk. Meg persze az ő részéről is, hogy bírja-e hosszú távon a képünket. (nevet)

Máté: Bízunk benne, hogy eljutottunk már oda a zenekarral, hogy jobban megválogathatjuk, kit választunk zenekartagnak, ha már úgy alakult, hogy új gitárost kellett keresnünk. Ez nem azt jelenti, hogy a Csabival bármi gond lenne, sőt, azt hiszem nyugodtan mondhatom, hogy nagyon jól kijövünk egymással, de teljesen mások az elképzeléseink a jövőt illetően. Ezt korrektül megbeszéltük, semmi probléma nincs ezzel kapcsolatban. Nekünk olyan emberre van szükségünk, akivel hosszú távon tudunk gondolkodni és jól tudunk együtt dolgozni.

HRM: Egyből a mélyvízbe dobjátok Angliában?

Balu: Nincs túl sok más lehetőség. (nevet)

Máté: Talán mélyebb víz lesz majd a Keep Wiseman Alive, mert ott otthon leszünk, ahol már ismernek minket. Az lesz az igazi próbatétel. (nevet)

Szöveg: Savafan

Fotók: Wisdom zenekar hivatalos Facebook oldala. További képek a turné hátteréről itt tekinthetők meg.

Az interjú első része itt olvasható.