"A Kamelot soha nem fog csalódást okozni": Interjú Tommy Karevikkel, a Kamelot énekesével

írta Hard Rock Magazin | 2012.09.17.

Egy énekesváltás sosem könnyű egy zenekar életében. Kiváltképp igaz ez akkor, ha az adott frontember egy igazi egyéniség, a metal színtér egyedi alakja. Tommy Karevik, a Kamelot új pacsirtája nincs könnnyű helyzetben... de a srác nem ijed meg a nagy feladattól. A rendkívül kedves, barátságos, és szimpatikus arcot nemcsak arról faggattuk, hogy milyen is a prog-power színtér egyik legmarkánsabb csapatának élére állni, hanem arról is, hogy mivel szeret foglalkozni az éneklés mellett, és hogy miként vélekedik másik zenekaráról, a Seventh Wonderről.

HRM: Szia Tommy! Üdvözöllek a Hard Rock Magazin olvasóinak nevében! Először is hadd gratuláljak, mint a Kamelot új énekesének. Mik az első benyomásaid, milyen érzés eddig a Kamelot tagjának lenni?

Tommy Karevik: Köszönöm! Eddig tényleg nagyon jó érzés! Mindig van az elején egy periódus, amikor még csak kezdesz megismerni mindenkit, tanulod a dalokat, mielőtt még kényelmesen éreznéd magad új emberek társaságában. Egy zenekar olyan, mint egy család, és úgy is kell azt kezelni, már attól fogva, hogy ilyen sok időt töltötök el egymással. Szerencsére ezekre odafigyeltünk az első közös turnénk során, 2011-ben, ezért időközben úgy érzem, hogy többé-kevésbé jól mennek a dolgok. A rajongók visszajelzései is hihetetlenül pozitívak, amit nem vehettem biztosra! Nagyon örülök annak, hogy a dolgok úgy történnek és működnek, ahogy jelenleg is.

HRM: Milyen a hangulat a zenekarban? Könnyű volt megtalálni a közös nevezőt a többiekkel?

TK: Barátságos a zenekar atmoszférája, hiszen mindegyik srác két lábbal jár a földön, szerény emberek. Ez volt egyik legfőbb kritériuma a csatlakozásnak, a remek zene mellett, természetesen. (nevet) Nagyon fontos, hogy ki tudj jönni és jól tudd érezni magad azokkal az emberekkel, akikkel a nap 24 órájában együtt leszel hónapokon keresztül. Mindegyikünknek vannak szokásai, szabadidős kedvtelései, amiket szeretünk csinálni. A közelgő amerikai turné kapcsán úgy döntöttünk, hogy hetente néhány alkalommal elmegyünk egy edzőterembe, hogy formában maradjunk. Ez azért is fontos, mert egy turné során általában nem tudsz odafigyelni arra, hogy tökéletes fizikai kondícióban legyél. Hasonló a humorunk is, ami szintén nagyon sokat segít.

HRM: Kérlek, meséld el, miként találtatok egymásra a Kamelottal, hogyan kötöttél ki a zenekarban!

TK: Thomas [Youngblood] felhívott a 2011-es ProgPower USA előtt, és megkérdezte, hogy ki tudnám-e segíteni őket azzal, hogy eléneklek néhány dalt a koncertjükön. Headlinerek voltak és a progpoweres fellépéssel kezdték meg az amerikai turnéjukat. Roy [Khan] nem akart elmenni a turnéra a Kamelottal, így énekes nélkül maradtak, s már csak 1-2 hét volt vissza a kezdetéig. Jómagam így is, úgy is felléptem a fesztiválon a másik zenekarommal, a Seventh Wonderrel, így örömmel igent mondtam Thomas kérésére. Felléptem velük, elénekeltem az Edenechót, ami egy nagyon jó tapasztalat volt. Utána kapcsolatban maradtunk, majd csatlakoztam a 2011-es turné európai állomásaihoz, ahol főként háttérénekeltem Fabio [Lione] mellett, míg fellépésenként 1-2 dalban én voltam a fő énekes. Amikor eljött számukra a stúdiózás ideje, küldtem nekik néhány felvételt, és néhány hónap elteltével most itt vagyunk. (nevet)

HRM: Már játszottál a zenekarral olyan nagy fesztiválokon is, mint a Masters of Rock vagy a Wacken Open Air. Milyen érzés volt ilyen nagy közönség előtt játszani?

TK: Nagyszerű élmény volt ezeken a fesztiválokon játszani. Zenészként az egyik legjobb dolog, amikor ezernyi ember előtt állsz, akik éneklik a dalaidat. Nagyon jó érzés előadni a régi Kamelot dalokat, de már nagyon várom, hogy néhány újat is eljátszunk a ’Silverthorn’ albumról. Más érzés, amikor részese vagy a dalírásnak. Bárhová mentünk eddig, mindenhol nagy volt a támogatottság. De természetesen mindig lesznek rajongók, akiknek nehézséget okoz a régi idők hátrahagyása, hiszen emocionálisan is kötődnek Royhoz. S ezért nem ítélhetem el őket. Talán én is ezt érezném, ha a kedvenc zenekarom énekest cserélne, de szerintem nagyon fontos, hogy a jövőbe tekintsünk, s lássuk, hogy ez egy új korszak, néhány új, meghódítandó területtel!

HRM: Hogyan gyakoroltad a dalokat? Megpróbálod visszaadni őket eredetiben, vagy inkább felruházod őket a saját személyiségeddel, ötleteiddel?

TK: Nagyon sokat próbálok, amikor éppen otthon vagyok. Természetes, hogy a zenekari próbák a távolságok miatt ritkák. Fontos számomra, hogy tiszteletben tartsam a régi dalok nagyszerű dallamait és eredeti feelingjét, de ugyanakkor próbálok beléjük tenni valami személyeset, anélkül, hogy túl nagy lenne a változtatás. Az új dalok esetében ez már más tészta.

HRM: Az új Kamelot album, a ’Silverthorn’ október végén jelenik meg. Részt vettél a dal-, ill. szövegírásban?

TK: Igen, teljes mértékben részt vettem a dalírásban. A legtöbb szöveget/koncepciót Saschával [Sascha Paeth] és Thomassal írtuk, a dallamokon pedig Saschával dolgoztam. Jó érzés volt, hogy megbíztak bennem már a leges legelejétől fogva, és szerintem minden nagyon jól sült el!

HRM: Mit szabad tudnunk az új albumról? Hogyan jellemeznéd a ’Silverthorn’-t?

TK: A ’Silverthorn’ egy igaz történeten alapuló konceptalbum. Egy családi tragédia és az azt követő események köré fonódik. Igazi érzelmi hullámvasút, s amit nagyszerű zenének tartok minden szempontból, rajta lesz az albumon. Nagyon különleges érzés az új Kamelot részese lenni, és azt is tudom, hogy október végén egy különleges dolgot tarthatsz majd a kezedben. (nevet)

HRM: Hová helyeznéd el a ’Silverthorn’-t a Kamelot diszkográfiájában – stílust és kapcsolódási pontokat is figyelembe véve?

TK: A ’Silverthorn’ egy nagyon fontos album kell, hogy legyen a zenekar számára, főleg azok után, amin az elmúlt két évben keresztülmentünk. Remélem, hogy ez az album meg fogja mutatni, hogy a Kamelot soha nem fog csalódást okozni, és továbbra is nagyszerű zenéket ír a rajongók számára, egészen addig, amíg a zenekar létezik. Ha az album stílusáról beszélünk, ha össze kellene hasonlítanom a diszkográfiával, azt mondanám, hogy mindegyik lemezünkből került bele egy kicsi. De talán leginkább a ’Karma’-ból, a ’The Black Halo’-ból és a ’Poetry for the Poisoned’-ből.

HRM: Mik a zenekar tervei a lemez megjelenése után?

TK: Közvetlenül a megjelenés után indul az európai turné Hollandiában. A 2013-as turnéállomások többé-kevésbé a beszélgetésünk pillanatában körvonalazódnak. Remélem, hogy néhány olyan hely is lesz a turné során, ahol a Kamelot még soha nem járt korábban. (nevet)

HRM: Jelenleg egy amerikai turnén vagytok a Nightwish speciális vendégeként. Milyen a turné? Mit gondolsz, képes a Kamelot egy nagyobb amerikai rajongói bázist kiépíteni azzal, hogy az egyik legnépszerűbb európai metal zenekar előtt játszik?

TK: Úgy gondolom, igen. A Nightwish egy igencsak elismert zenekar az Egyesült Államokban, széles rajongói bázissal, és a zenéjük nincs is messze azoktól az elemektől, amelyekből felépül a Kamelot zenéje. Eddig még csak két bulit csináltunk az ország középső részén a Symphony X-szel, és nagyszerűek voltak! Most játszottam ott először, és találkoztunk néhány nagyszerű rajongóval. Az első fellépésünk a Nightwish-sel Atlantában lesz, két buli egymás után, közvetlenül a ProgPower USA fesztivál előtt, és már tényleg nagyon várom.

HRM: Beszéljünk egy kicsit rólad is! Mit csinálsz a privát életben? Van hobbid, esetleg másik állásod?

TK: Otthon tűzoltóként dolgozom. Sok minden érdekel, a kikapcsolódás, az utazás, a finom ételek, a jó éttermek, lógás a családdal és a haverokkal. De továbbra is a zenét tartom a legnagyobb hobbimnak. (nevet)

HRM: Kik a kedvenc énekeseid? Kik inspiráltak téged a leginkább?

TK: Michael Jackson, Freddie Mercury, Jorn Lande és Russell Allen befolyásoltak leginkább, mind énekesként, mind dalszövegíróként. Volt idő, amikor nagyon sokat tanultam az éneklésről és a saját hangomról azzal, hogy ezen nagyszerű előadók dalait énekeltem, és ezen út során megtaláltam a saját stílusomat.

HRM: Mit gondolsz a dal-, valamint a szövegírásról?

TK: Mindkettő nagyon fontos része a zenei pályámnak. Alkotni valamit a semmiből a legjobb érzés. Valaki házat épít, valaki tanít, valaki pedig zenét szerez, de igazából mindegyik ugyanazt jelenti, ha az úton előre haladva egy ponton visszanézel: „Igen, megcsináltam!” Számomra ez az érzelmek levezetésének, valamint az emberekkel történő kommunikáció útja. Semmi más nem lehet jobb a világon, mint hallani azt, hogy segítettem valakinek a zenémmel.

HRM: Egy másik zenekarban, a Seventh Wonderben is érdekelt vagy. Képes vagy mindkét zenekarban helyt állni?

TK: Igen! Máskülönben soha nem csatlakoztam volna a Kamelothoz. A szívem-lelkem beletettem a Seventh Wonderbe 2004 óta, és minden eddigi sikeremért a zenekar tagjainak és a nagyszerű rajongóknak tartozom. Tehát az egész a tervezésről és az odaadásról szól. Természetesen mindig ott van az a bizonyos időrend, de igazából ez csak azt jelenti, hogy kicsivel tovább tart megjelentetni egy új albumot.

HRM: Jelenleg mik a terveitek a Seventh Wonderrel?

TK: Most éppen a preprodukciós, dalírási folyamatnál tartunk, ötleteket gyűjtünk, és az előkészületeket végezzük. Jól állnak a dolgok, és már van néhány gyilkos anyagunk! 2013-ra tervezzük a lemez megjelentetését, de jelen pillanatban még korai bármit is mondani. Éppen egy új lemezszerződésre vadászunk, így a Seventh Wonder izgalmas időket él meg. Remélhetőleg tudunk csinálni néhány bulit, miután kijött a CD.

HRM: Milyen volt a legutóbbi album, a ’The Great Escape’ fogadtatása?

TK: A ’The Great Escape’ megerősítette a pozíciónkat Európa vezető progresszív zenekarai között. A ’Mercy Falls’ óta nagyon sok követőnk van, ez egy olyasvalami, amit meg kell tartanunk. Minden albummal valami újat akarunk csinálni, és a prog.metal kedvelők egy igen befogadó közönség, így például a ’The Great Escape’-en van egy harminc perces dal is, amelyet a svéd, Nobel-díjas Harry Martinsson könyve, az ’Aniara’ ihletett. Egy speciális ajándék mindazoknak, akik a nagyszerű dallamok szerelmesei, valamint akik képesek értékelni azt, ha valaki az érzelmeit, és a gondolatait a zene eszközével fejezi ki.

HRM: Idén felbukkantál PelleK ’Bag of Tricks’ című albumán is. Erről mit kell tudnunk?

TK: Ritkán vállalok vendégszerepléseket. Legfőképpen azért, mert hű akarok maradni ahhoz a zenekarhoz, ahol játszom, teljes szívvel és odafigyeléssel, de azért is, mert egyszerre nem jut mindenre idő. PelleK felvette velem a kapcsolatot, azt mondta, hogy már régóta rajongóm és megkért, hogy szerepeljek vendégként az első stúdióalbumán. Nagyon elfoglalt időszakom volt akkor, de mindössze néhány sorról volt szó egy dalban, nem vett el olyan sok időt, így megtettem érte.

HRM: Végül, de nem utolsósorban: mit üzensz a magyar Kamelot rajongóknak?

TK: Egy alkalommal voltam nálatok, tavaly, amikor még a Kamelot háttérénekese voltam. A közönség mindent beleadott! A buli másnapján bementem Budapest belvárosába, és teljesen elvarázsolt a szépsége. Már alig várom, hogy visszatérjek!

Készítette: MMarton88

Fordította: Jocke