"Várakozáson felüli siker volt" - Villáminterjú Rudán Joe-val

írta szakáts tibor | 2011.08.24.

Ahogy arról korábban hírt adtunk, az ünnepi hétvégén mutatták be G. Nagy István Ilián, ’Csaba királyfi’ című rockoperáját a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban, ahol teltház várta a művészeket. Az előadás után hazatért Rudán Joe-t kaptuk el telefonon egy rövid interjúra…

Rudán Joe: ”Hatalmas élmény volt, még most a hatása alatt vagyok” – kezdte az énekes. „Várakozáson felüli érdeklődés volt a bemutató iránt. Olyan sokan jöttek, amire még a rendezők sem voltak felkészülve.”

HRM: Valóban?

Rudán Joe: „Igen! A színpadot a Lázár-kastély udvarán állították fel, így a hely befogadóképessége véges volt, ráadásul voltak olyan jelenetek, melyek a közönség közvetlen közelében játszódtak így ott helyet kellett biztosítani a mozgásnak.”

HRM: Milyen volt a társulat?

Rudán Joe: „Mindenki tudta a dolgát, fantasztikus művészekkel játszhattam együtt és kimondottan jó zenészekkel. Ez egy igazi rockopera volt, valódi rock és metal zenészekkel.”

HRM: Lesz folytatása a megkezdett munkának?

Rudán Joe: „Szerintem igen. Jobb lett volna előbb felvenni az anyagot és CD kiadni, de ami késik, nem múlik. Szerintem Erdélyben több helyen színpadra lesz még állítva a Csaba Királyfi és remélem Magyarországon is lesz rá lehetőség.”

HRM: A közönség hogyan fogadta ez előadást?

„Ha lehet, erre egy hétfő bejegyzést szeretnék idézni a honlapom vendégkönyvéből, talán a legjobban összefoglalja a közönség reakcióját: < Üdv. Minenkinek! Szerencsés embernek mondhatom magam, hogy részt vehettem a Csaba Királyfi ősbemutatóján aug. 20.-án Gyergyószárhegyen. Ez a darab sokkal többet nyújtott, mint amiről valaha is álmodtunk. Maga a tény, hogy mekkora ember áradat özönlött be a kastély parkjába, már az libabőr, hát még végighallgatni, végignézni a rockoperát igencsak felemelő érzés volt. A nyitányban és a fináléban felcsendült a már ismerős dallam és Rudán Joe fantasztikus előadása, ami igencsak különös és borzongató, de minden szereplő kimagaslót alakított. Különösen tetszett és nagyon jó ötletnek tartottam, hogy díszletként maga a kastély és környezete is szerepet kapott. A csodás csillagfényes nyáreste még tetőzte a látvány nagyszerűségét. A nagyérdemű áhítattal, feszült figyelemmel, fegyelemmel szívta magába a végig a mozgalmas, tartalmas darab szövegét zenéjét, minden mozdulatát. Zárásként a Székely Himnusz közös eléneklése hangzott el több hullámban is. Ezt látni, érezni kell, ez az a boldog büszke érzés, az összetartozás ereje ami átjött ezen az estén. Úgy tudom a legnagyobb kritikus a közönség, márpedig az a több ezer ember hatalmas vastapssal, szeretettel jutalmazta a szabadtéri ősbemutatót. Ünnepi érzés költözött a szívekbe nagyon szép előadás volt! A darab szerzőjének, rendezőjének, zenészeknek a remek hangszerelésért, énekeseknek, a remek hangokért, táncosoknak a remek koreográfiáért és mindenkinek aki részt vett az előadáson, hatalmas gratuláció!!! Remélem lesz még Csaba Királyfi bemutató, mert már most indulnék! >”

HRM: Hogy érezted magad Erdélyben?

Rudán Joe: „A próbákkal együtt egy hetet tölthettem kint, ami felejthetetlen élmény. Nem is tudok többet mondani róla. Talán csak annyit, hogy mindent köszönök”

Íme a Csiki TV rövid bemutatója az előadásról:

A rockopera bemutatójáról több cikk is megjelent, melyek többek között ITT, ITT és ITT olvashatók.

Szakáts Tibor

Legutóbbi hozzászólások