"A Barba Negra nem csak egy klub, amelyik beáll a sorba a többi közé": Interjú Pál Ildikóval, Barba Negra Kapitány Első Tisztjével.

írta szakáts tibor | 2011.07.06.

Hetek, sőt hónapok óta terjed a hír a városban, hogy hamarosan egy új klub nyitja meg kapuit. Sok mende-monda kering már a helyről, ami talán nem is csoda, hiszen Barba Negra Kapitány, addig nem fedi fel titkait, amíg annak nincs itt az ideje. Viszont örömmel jelenthetjük, hogy magazinunk volt az első sajtóorgánum, akinek képviselőjét egy rövid időre vendégül látta a Kapitány első tisztje, aki a gyengébbik nem képviselője…

Hard Rock Magazin: Először is köszönöm, hogy magazinunk lehet az első sajtóorgánum, amelynek nyilatkozol az új klubbal kapcsolatban. Nem is húzom tovább az időt, vágjunk bele! Hogy jutott eszetekbe a mai gazdasági válságtól megtépázott, igen nehéz anyagi helyzetben lévő kicsiny hazánkban egy újabb zenei klubot nyitni? Mert ugye itt nem egy ember üzleti vállalkozásáról van szó, hanem egy jól felépített csoport összmunkája áll a háttérben?

Pál Ildikó: Bármennyire is hihetetlen, de ez az egész, egy kis ötlet alapján indult el.  Őrületes, nehéz időszakon vagyunk túl, amire senki sem készült fel, sokszor improvizálva kellett lépnünk, de megvalósult egy vad álom. Szenzációs és nagyon elszánt, az értékeket becsülő emberek építették a Clubot.

HRM: Milyen szempontokat vettetek figyelembe a klub alapkoncepciójának kialakításakor?

P.I.: A csapatunk több tagja is rendelkezik szakmai tapasztalatokkal, így a látványvilág kialakításában határozottak voltunk. A vendéglátás területén hosszú vitákkal győztük meg egymást. Minden esetben azonban az volt az alapcélunk, hogy olyan légkört teremtsünk, mely egyszerre egyedi és barátságos, ugyanakkor a modern zenei kihívásoknak megfelelve, a szórakoztatásnak is magas színvonalat adhatunk.

HRM: Ha közelebbit egyelőre nem, de annyit tudhatunk, hogy a klub a XI. kerületben van. Miért döntöttetek Újbuda mellett?

P.I.: A keresés nem volt egyszerű, kezdetben több kerület is szóba jött. Újbudán sok ipari ingatlanos terület található, így meglátva a jelenlegi helyünk adottságait (jó közlekedés és megközelíthetőség, saját belső védett parkoló, nagy alapterület és belmagasság), eldőlt a kérdés.

HRM: Talán nem árulok el nagy titkot, de volt szerencsém látni a helyet és minden túlzás nélkül mondhatom, leesett az álam. Alapvetően is az volt az elképzelésetek, hogy ekkora méretű helyet nyittok, vagy ez egy adottság volt, amihez igazodtatok?

P.I.: Természetesen alkalmazkodtunk a hely adottságaihoz, de az eredeti elképzeléseinkben is az állt, hogy mindenképp egy egyedülálló, lenyűgöző helyet hozzunk létre. Itt nem csak a méretekre gondolok, hanem a belső tér kialakítására, valamint a designra is.  Szerintem sikerült.

HRM: Mesélnél a terem és a kiszolgáló helyiségek méreteiről? Hány fő befogadására képes a Barba Negra?

P.I.: Közel 1200m2 az alapterületünk. A pultok összmérete 100-110 m2. Színpad 110 m2. Egészen precízen fogalmazva 1045 főre vagyunk „hitelesítve”. Továbbá belső őrzött parkoló is várja a kocsival érkezőket.

HRM: Az is szembetűnő volt, hogy komoly belmagassággal és impozáns színpadmérettel rendelkeztek, aminek bizonyára örülni fognak a zenészek.

P.I.: Az egyik ötletgazda véleménye az volt, hogy a zenészek egyik álma az, hogy legyen végre igazán nagy színpad egy klubban. Remélem ezt megvalósítottuk.

HRM: Tudom, hogy egy nőtől a korát és a vállalkozásához tartozó technikai berendezések paramétereit nem szoktuk kérdezni, de örülnék neki, ha mégis tudnál válaszolni arra, milyen és mekkora berendezéssel van felszerelve a színpad?

P.I.: A színpad fény- és hangtechnikája referencia kialakítású, de természetesen ezeket a paramétereket (ridereket) a honlapunkon is meg fogjuk jeleníteni. Csak a korom titkos. 🙂

HRM: Tudjuk, hogy a tragikus kimenetelű West Balkán eset óta megszigorodtak az előírások és a biztonsági szabályok a hasonló helyekkel kapcsolatban. Sok akadályba ütköztetek az engedélyeztetések során?

P.I.: A tulajdonosok, a vezetőség tagjai és jómagam is úgy gondoljuk, hogy bizonyos intézkedéseket igen is szigorúan kell venni, hisz a legfontosabb az élet és a biztonság! Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a törvénynek való megfelelés megvalósítása időigényes és komoly munka volt.

HRM: Mi az, ami vagy mik azok, amik véleményed szerint jobbá teszik a Barba Negrát más kluboknál?

P.I.: Van Valaki, aki azt hangsúlyozta végig, hogy azt szeretné, ha a Barba Negra ne csak egy klub legyen, „aki” beáll a sorba a többi közé, hanem egyedi! Az lett és mindenben megpróbáljuk az egyediségünket megtartani.

HRM: Tényleg, miért lett a klub neve Barba Negra?

P.I.: Legenda, mítosz vagy valóság, egyediség, egyéniség.  Vadság, kaland, gazdagság, izgalom. Neve fennmaradt, nyomot hagyott. Kell ennél több?

HRM: Mikor veheti birtokba a közönség Barba Negra Kapitány hajóját?

P.I.: 2011. szeptember elején nyitunk.

HRM: Lehet már tudni, hogy ki lesz az a szerencsés előadó, aki felavathatja a klubot, vagy ez egyelőre maradjon titok?

P.I.: Jelenleg erről még nem beszélhetek. Sőt, lehet, hogy ezt az utolsó pillanatig meglepetésként fogjuk kezelni.

HRM: Ahogy az már magazinunk hasábjain is megjelent, nem sokkal a nyitás után igen illusztris vendégeket fogadtok a Uriah Heep zenekar személyében, de ha jól tudom, nem ez lesz az egyetlen külföldi koncert idén.

P.I.: Igen!  Jó kapcsolatban vagyunk a LiveSounddal és remélem, hogy nagyon sok koncertet fogunk együtt lebonyolítani 2011-ben és még sok éven keresztül.

HRM: Első látogatásom során igen kedvező árakról beszéltetek, ami biztosan szimpatikus lesz a közönség számára. Most is az a véleményed, hogy egy ilyen színvonalas szórakozóhelyen tartani lehet majd ezeket az összegeket, melyek jóval alacsonyabbnak tűnnek, mint más hasonló klubban, vagy koncertteremben.

P.I.: Szeretnélek figyelmeztetni egy mondatodra: az elején azt mondtad, „válság van” és ez sajnos a kikapcsolódni vágyó embereket is érinti. Mi viszont azt szeretnénk, hogy az emberek eljöjjenek, szórakozzanak, élőzenés koncerteket hallgassanak elérhető áron, egy szenzációs helyszínen, ahol csodálatos és változatos programokkal várjuk Őket.

HRM: Mi van még hátra ahhoz, hogy nyugodtan hátra dőlhess és végignézz a küzdőtéren, mondván, jöhet a publikum?

P.I.: Úgy gondolom, hogy még jó darabig nem fogok hátradőlni, de ahogy jeleztem már, szenzációs stáb van mellettem és a tulajdonosok is a lehető legtámogatóbb elképzelésekkel irányítják ezt a projektet. 

HRM: Azt hiszem, minden zenét szerető ember és a Hard Rock Magazin olvasóinak nevében is sok sikert kívánhatok és várjuk a további híreket a Barba Negra Music Clubbal kapcsolatban.

P.I.: Köszönjük szépen!

Szakáts Tibor, Szöcske

További információk ezeken az oldalakon találhatók:
http://www.facebook.com/profile.php?id=100002147397469