Maradványérték - 2010. december

írta Kotta | 2010.12.25.

December az ünnepek hónapja, amikor jó esetben minden rocker térdig érő hóban ballag a koncerttermek felé. Persze lehet, hogy az a térdig érő hó inkább bokáig érő latyak, de ez ne rontsa el a kedvünket, a karácsony az karácsony! A Maradványértékben is igyekszünk fenntartani az ünnepi hangulatot, í­gy itt van néhány potenciális ajándék zenekedvelő rokonságunknak, szeretteinknek, vagy saját magunknak az összegyűjtött pénzmagból: Queen: Singles Collection Vol. 4 Fair Warning: Talking Ain't Enough - Live In Tokyo The Who: Greatest Hits & More Gotthard: Heaven - The Best of Ballads Part 2 Bruce Springsteen & The E Street Band: Greatest Hits Poison: Nothin' But a Good Time: The Poison Collection Triumph: Diamond Collection Joan Jett and the Blackhearts: Greatest Hits
Queen: Singles Collection Vol. 4 (2010, Queen) Queen rajongónak lenni a mai világban egyszerre hálás és hálátlan dolog. Hálátlan abból a szempontból, hogy bár elég sok kiadvány lát napvilágot a csapattal kapcsolatban, azok legfeljebb már korábban is látott/hallott koncertfelvételek, vagy tökéletesen felesleges válogatások. Pedig a banda tarsolyában van olyan anyag, amit érdemes lenne közzétenni (a hetvenes évekből maradt koncertfelvételek, kislemezek b-oldalas dalai, esetleg egy újabb lemez a 'Made in Heaven' stí­lusában). A karácsonyra való tekintettel most egy különleges, és egészen nagy volumenű, potenciális ajándék kerül a terí­tékre, a kislemezes gyűjtemény utolsó része, melyen a 'The Miracle' albumtól elindulva helyezték el az eredeti kislemezeknek megfelelő formátumú CD-ket. Szép, de nagyon pazarló anyag ez, melynek 13 korongja mindösszesen 30, eddig is hallott és jól ismert dalt tartalmaz - meglepetést talán csak a Stone Cold Crazy 1974-es felvétele okozhat, bár bootleg formában az is régóta elérhető volt, valamint a Rock in Rio Blues is egy afféle különlegesség, bár szintén nem újdonság. A doboz és a CD-k viszont nagyon szépek, igényesek, és a limitált példányszám miatt maga az anyag is igazi ritkaságszámba fog menni néhány év múlva. Nem állí­tom, hogy éppenséggel olcsó mulatság, viszont ha az embernek van miből kifizetnie a mintegy 15 000 forintot, és éppenséggel még rajongója is a zenekarnak, akkor tessék gyorsan lecsapni rá! (TShaw)
Fair Warning: Talking Ain't Enough - Live In Tokyo (2010, Hard Rock) A tavalyi 'Aura' cí­mű korong után a Van Halen egyik lemezének a nevét kölcsönző zenekar turnéra indult, melynek során idén januárban Japánba is eljutottak. Szerencsére nem voltak restek kamerákat is vinni magukkal, í­gy november végén már kézbe vehettük a 'Live in Tokyo' cí­mre keresztelt, egészen fantasztikus kis csomagot. A digipack kiadás 3 CD-je tartalmazza a Tokióban adott teljes koncertet, mely két korongra fért fel, a harmadikon pedig egy rövidebb, 12 dalos műsor kapott helyet, melyet még 2009-ben rögzí­tettek a Loud Parkban, szintén a japán fővárosban. Persze a két setlist között elég nagy az átfedés, de ez ne ijesszen meg senkit, a csomag ettől válik valódi zenei dokumentummá. A kiadványnak van ezenkí­vül egy DVD verziója is, melyen tökéletes képi és hangi minőség mellett kerül bemutatásra a kissé talán ismeretlen zenekar munkássága. A DVD esetében érdemes kiemelni Tommy Heart szí­npadi munkáját és karizmatikus megjelenését, ami fokozottan izgalmassá teszi az anyagot. Rajongóknak és a melodikus rockzene kedvelőinek erősen ajánlom a csomag beszerzését, de ilyetén beállí­tottságú ismerősnek is tökéletes karácsonyi ajándék, én legalábbis örülnék, ha ez lenne a fa alatt! (TShaw)
The Who: Greatest Hits & More (2009, Rock) A hatvanas években induló, majd szép lassan legendává érő angol alapbanda 2010 első heteiben adta ki ezt a kétlemezes válogatást, melyen pályafutások néhány relatí­ve legjobb dala, valamint ezek élő felvételei kaptak helyet, változó minőségben. A kétkorongos kiadvány első részére kár lenne fecsérelni a szót, rajta van a My Generation, a Behind Blue Eyes, a Baba O'Riley, a Who Are You és az összes többi kulcsnóta, amikből kiindulva szép lassan megismerhetjük a banda életútját és zenei világát. A folytatás érdekesebb, mivel a második CD-re különböző élő felvételeket válogattak össze. A hatvanas évek derekán felvett, meglehetősen antik hangzású, de jó minőségű anyagoktól kezdve a 2007-es koncertekig minden van itt, bár én magam kifejezetten hiányolom a Woodstock fesztiválos My Generationt, ami lemaradt a kollekcióról - cserébe viszont a dalból kétféle felvételt is kapunk. Az egyetlen gond csak az, hogy 2009-ben és 2010-ben a két CD-t már kiadták külön-külön is, az élő anyagokat kibőví­tett, dupla lemezes csomagban, 'Greatest Hits Live' cí­mmel - aki ezt már birtokolja, annak nem feltétlenül fogja megérni újra kifizetni ezt a kis packot. Általában véve az élő felvételek minősége kielégí­tő és élvezhető, ezúttal nem egy kizárólag rajongóknak való fél-bootlegről van szó. A stúdiónóták is rendben vannak, bár a korai szerzemények mono hangzásán azért lehetett volna változtatni egy kicsit. Minden zenekedvelőnek melegen ajánlott válogatás ez, melyet viszont a Who rajongók is élvezni fognak. (TShaw)
Gotthard: Heaven - The Best of Ballads Part 2 (2010, Hard Rock) Ahogyan nem úsztuk meg a Dio halála utáni kapkodós, szalagsoron készült emléklemezeket, úgy feltehetően a szintén tragikus sorsú, nem olyan rég balesetben elhunyt Steve Lee esetében sem fog másképp alakulni a történet. December elején jelent meg hivatalosan a csapat harmadik válogatása, mellyel feltehetően a lehető legszebb módon emlékeztek meg énekesükről, bár ha egy kicsit még dolgoznak az ügyön, talán többre is futotta volna tőlük... Mindenesetre a 17 dalos, kifejezetten szép kis digipack - mely stí­lusosan a Merry X-Mas-szal végződik - egyáltalán nem egy tucat kiadvány, bár a zenekar rajongóinak feltehetően nem fog sok újdonságot nyújtani, hacsak nem a Falling akusztikus verziója miatt. Karácsonyra ez is egy tökéletes ajándék lehet, aminek a megjelenését épp a legjobb időpontra időzí­tette a Nuclear Blast. A korongért elkért 16 euró sem tragikus ár, szóval mind a zenekar, mind a stí­lus rajongóinak merem ajánlani a lemezt. (TShaw)
Bruce Springsteen & The E Street Band: Greatest Hits (2009, Rock) Egy hónappal ezelőtt egy speciális, antik felvételekből álló Springsteen anyag volt terí­téken, aki viszont nem szereti in medias res kezdeni a dolgokat, vagy egyszerűen csak a legtutibb nótákat akarja hallani a Főnöktől, annak itt van egy majd egy éves, különleges válogatás, melynek az amerikai verziója ugyan kicsit szerény a maga 12 számos hosszával, ám a limitált európai változatra még hat további dalt zsúfoltak fel, köztük két élő felvételt, í­gy varázsolva valódi csodává a CD-t. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ez a legötletesebb válogatás, ami napvilágot látott az amerikai legendától, ám mivel a bőví­tett kiadásból még lehet találni használt példányokat az országban, méghozzá meglehetősen jó árakon (1500-2000 forint), mindenképpen megéri próbálkozni vele. Csalódni aligha fog benne bárki is, hisz a számlistát összeállí­tó csapat semmit sem bí­zott a véletlenre - az anyag javát a méltán hí­res 'Born to the USA', a 'Magic', a 'Born to Run', a 'The Rising' valamint a 'Darkness on the Edge of Town' lemezek dalai teszik ki. Igaz ugyan, hogy komplett albumok maradnak í­gy ki a szórásból, de valamit valamiért - í­gy garantált, hogy az átlagos zenehallgatót nem fogja csalódás érni. Rock-orientált, fejlődésben lévő családtagoknak, ismerősöknek kitűnő ajándék, ahogyan a Főnök rajongóinak is, ha éppen hiányzik a polcukról valami összefoglaló és ritkaságszámba menő anyag, azon felül mindenkinek, aki szereti a minőségi muzsikát. (TShaw)
Poison: Nothin' But a Good Time: The Poison Collection (2010, Glam Metal) Azt hiszem, a Poisont már senkinek sem kell bemutatni, hí­res-hí­rhedt banda ez, mely a nyolcvanas években eljátszotta a Mötley Crüe Light szerepet, énekesük pedig a mai napig aktí­v szereplője az amerikai médiának, de hát a zene attól még zene... A Poison pedig abban kiváló, úgyhogy lássuk, ezúttal mivel rukkoltak elő. A kétlemezes box set tartalma igazából semmi újat nem mutat, kapunk egy korrekt válogatást, újrakevert klasszikusokkal, meg egy élő korongot, rajta a legendás 'Swallow This Live' koncertlemez lebutí­tott, de újrakevert és igazán dögös változatával. Ritkaságokkal nem fogunk találkozni a két korongon, viszont a digitális felújí­tás nagyon sokat dobott az amúgy is kifejezetten jó dalokon. A megszólalás már megért egy misét, továbbá a koncertanyag minősége is javult, ami jó dolog, mert az eredeti lemezeken a közönség talán túlságosan is hangos volt, a gitársávok pedig mintha kissé vékonykák lettek volna. Ezen a gondon sajnos csak részben tudtak változtatni, a megszólalás még most sem az igazi, de attól függetlenül jólesik az embernek í­gy hallgatni ezt a felvételt. Újdonság hí­ján ezt a korongot ajándékként, valamint a zenekar azon rajongóinak ajánlanám, akik eddig nem rendelkeztek az 1991-es koncertfelvétellel, mivel annak tényleg javult a hangzása - és bár hiányzik róla a dob- és a gitárszóló, azért mégiscsak jót tett neki ez a kis rövidí­tés. (TShaw)
Triumph: Diamond Collection (2010, Hard Rock) A Frontiers Records újra remek érzékkel csapott le egy potenciálisan sikeres témára: egy legendás, ámbár kicsit underground í­zű együttes életművét kezdték el darabokban, és egyben kiadni. A 'Diamond Collection' nyilván a teljes életművet foglalja magába, mely az 1976-os 'In The Beginning' albummal indí­t, majd az 1987-es 'Surveillance' cí­mű koronggal ér véget, figyelmen kí­vül hagyva a kilencvenes évek közepén megjelent utolsó lemezt, de ez legyen a legnagyobb gond. A gyönyörű gyűjteményben 10 darab újrakevert, az eredeti vinyl korongokat megidéző CD kapott helyet, melyeken extrák nélkül szerepelnek a klasszikus dalok. Nagy öröm látni egy ilyen kollekció megjelenését, hisz jó fél évvel ezelőtt már elsí­rtam egy imát valami hasonlóért, miután megjelent a 'Greatest Hits Remixed' cí­mű válogatásuk. Külön öröm, hogy a fentebb emlí­tett módon ezek az albumok külön-külön is megvásárolhatóak, í­gy a kispénzes zenekedvelőknek is szereztek némi örömöt - bár, akárhogy nézzük, a darabonkénti 12 eurós ár messze nem olyan költségkí­mélő, mint az egész gyűjtemény 72 eurós értéke. A december elején megjelenő pakk nem olcsó, ez tény, ám a tartalma miatt rendkí­vül vonzó. Egyetlen nagyobb beruházás után egy olyan csomagot fogunk kapni, aminek a feldolgozása jó esetben hónapokig is eltarthat. Megéri megfontolni a vételt! (TShaw)
Joan Jett and the Blackhearts: Greatest Hits (2010, Rock/Punk Rock) A rock szí­ntér egyik női főistene, Joan Jett 2010-ben sem hagyta magára a rajongóit, és a 2006-os 'Sinner' után zenekara ezúttal egy válogatásalbummal rukkolt elő. Aki az énekesnőt elsősorban a rádióból, és az I Love Rock and Roll cí­mű dalról ismerné (ami bizony már nála is feldolgozás volt csupán), annak érdemes kicsit figyelmet fordí­tani erre a duplakorongos gyűjteményre, mert Miss Jett életműve messzemenően túlszárnyalja a mára elcsépelté vált nótát. Bár huszonegy dal került fel a kiadványra, a hatvanhat perces hossz (hiába, ez nem progressive rock) nem igazán indokolná a kétlemezes megjelenést, ez nyilvánvalóan hibája a kiadványnak, cserébe viszont egy könnyebben áttekinthető és valamivel szebb, összetettebbnek tetsző csomagot kapunk kézhez. A tartalomba belekötni kár, tényleg egy tipikus best of anyaggal van dolgunk, bár én azért hiányolok egy-két nótát a listáról. A márciusban megjelent pakkot tehát megéri beszerezni, de elsősorban talán azoknak, akik nem birtokolják a sorlemezeket, esetleg még csak érdeklődnek a hölgy zeneisége iránt. Végső soron azonban gyakorlatilag bárki jó vételt csinálhat vele, hisz a dalokat újrakeverve kapjuk meg, az ötezer forint körüli ár pedig meglehetősen hallgatóbarátnak tekinthető egy két CD-s csomag esetében... még ha felesleges is az a második korong. (TShaw) A Maradványérték korábbi részei