DVD kritika: Pain Of Salvation: BE

írta admin | 2005.10.23.

Készülvén a jövő heti Pain Of Salvation koncertre, rendkí­vül megörültem, mikor kedvenc lemezboltomban megláttam a POS „Be” cí­mű DVD-jét, melyen a svéd banda legutóbbi koncept albumának élő előadása szerepel. Rögtön a pénztárcámhoz nyúltam és már rohantam is vele a DVD lejátszóm felé. A zene és a szöveg nagyszerűségéről most nem í­rnék, mivel erről már lelkendeztem a CD megjelenéssel kapcsolatban. (lemezkritikák, 2005. február 4.) Kezdjük a külcsí­nnel. Az InsideOut kiadó hí­res, gyönyörű kiállí­tású anyagairól, de ezzel a DVD-vel saját magukat is felülmúlták. Az elegáns, feketébe hajló méregzöld külső papí­rtokban rejtőző műanyag borí­tóban mindjárt két lemez is megbúvik. Maga a DVD és egy hanganyagában ezzel megegyező bónusz CD. Találhatunk még a tokban egy 48(!!!) oldalas pazar kiállí­tású füzetet mely a szövegkönyvön és képeken kí­vül tartalmazza a mű elkészí­tésével kapcsolatos háttér információkat is. Miután behelyeztük lejátszónkba a fekete korongot, még a menü megjelenése előtt sokkoló képsorok jelennek meg. Fiatal nő „agonizál” egy kádban, szájában műanyag csővel, miközben szí­vdobogás hangjai hallatszanak. Ez a látvány mindjárt megadja az egész anyag alaphangulatát. Maga az előadás egy szí­nházteremben zajlik, ahol a zenészek nem egymás mellett, hanem mélységben eltolva helyezkednek el. Nincsenek látható hangfalak és erősí­tők, az egész olyan, mint egy szí­ndarab. A pódium előterében még egy kis „vizesárok” is van, melyben a produkció egy része játszódik. Igen, játszódik. A „Be” szí­npadi verziója Daniel Gildenlöw egyszemélyes szí­nháza. A POS hibátlanul muzsikáló tagjai, -a közremőködő szimfónikus zenekarral egyetemben- fehérre festett, a keményebb részek kivételével szinte rezzenéstelen arccal muzsikálnak, mí­g a „főnök” eljátssza a történetet. Zseniálisan. Hol egy öltönyös, napszemüveges pojáca, hol egy mezitlábas kalandor. Óriási átéléssel él a szí­npadon. A zenészek háta mögött kivetí­tő, melyen a történetnek megfelelő, a műhöz leforgatott bejátszások sorakoznak, és melyek a vágóasztalon mesteri elegyet alkottak az előadással. Ha már itt tartunk, meg kell emlékezni a film készí­tőiről. Igazi mesterművet hoztak létre. A rendezés, az operatőri munka, a vágás, min-mind rendkí­vüli igényességre vall. Az extrák között találhatunk audio kommentárokat, istenhez szóló, a műből kimaradt telefonos üzeneteket, és még számos érdekességet. A hang természetesen 2.0-s és 5.1-es verzióban is elérhető. Javaslom, hogy aki teheti, szerezze be ezt az anyagot még a pénteki buli előtt, hogy lássa mire számí­that, mert bár az A38 hajón ilyen szí­npadi előadásra nincs lehetőség, de a minőségben szerintem itthon sem lesz hiány. Pénteken találkozunk!


1.Animae Partus 2.Deus Nova 3.Imago 4.Pluvius Aestivus 5.Lilium Cruentus 6.Nauticus 7.Dea Pecuniae 8.Vocari Dei 9.Diffidenta 10.Nihil Morari 11.Latericius Valete 12.Omni 13.Iter Imptus 14.Martius/Nauticus II. 15.Animae Partus II.
Daniel Gildenlöw – electric & acoustic guitars, mandola, percussion Johan Hallgren – electric & acoustic guitars, vocals, percussion Fredrik Hermansson - grand piano, harpsichord, percussion Krisfoffer Gildenlöw – fretted & fretless basses, double bass, vocals, percussion Johann Langell – drums, percussion
Brinyó 10/10