Életmű: Def Leppard I.

írta admin | 2005.10.22.

1. rész: kezdetek és az aranykor

1977

1977-ben egy kanál gyárban tartotta meg első próbáját az a csapat, mely a NWOBHM egyik legtöbb viszontagságon átment, tragédiákkal és fantasztikus sikerekkel tarkí­tott bandája lett, a stadion-rock zászlóvivője, a populáris rádióbarát metál egyik legfőbb képviselője, nevük: Def Leppard.

Az eredetileg Deaf Leopard néven futó csapatot Joe Elliot énekes, Rick Savage basszgitáros, Pete Willis gitáros és Tony Kenning dobos alkotta. Első koncertjüket karácsonykor adták az iskolájukban, öt néző előtt. Hat számos repertoárjukban Thin Lizzy, David Bowie feldolgozások szerepeltek, és egy saját dal, a Misty Dreamer.

Januárban Steve Clark másodgitárosként csatlakozott a bandához. Folyamatosan fellépésekkel edződtek a későbbi hatalmas koncertekhez. Novemberben Tony Kenninget kirúgták, helyét Frank Noon foglalta el. Vele adták ki az első Def Leppard LP-t, melynek nyomása, kiadása, terjesztése összesen 600 fontba került. Nem sokkal ezután Rick Allen , az új dobos is csatlakozott a bandához. 14 éves ekkor.

1979

Koncertjeik hí­re által John Peel leadta LP-jüket showjában a BBC rádión, majd a banda aláí­rta első hivatalos szerződését a Phonogram és a Mercury kiadókkal. A banda tagok felhagytak munkájukkal, Rick Allen otthagyta az iskolát. Szeptemberben Londonba mentek, és különböző hí­res klubokban játszottak. Októberben elkí­sérték az AC/DC-t angliai koncertturnéjukon. Ebben az időben adták ki első single-jüket Wasted cí­mmel. Rick Allen ekkor ünnepelte 16. születésnapját.

1980

Március 14.-n jelent meg első hivatalos Ep-jük, az On Through The Night, Tom Allom producer irányí­tása alatt. Nem sokkal ezután szerződést í­rtak alá az amerikai Mensch és Burnstein menedzsment céggel. Májusban a banda megérkezett Amerikába első koncertturnéjukra, ahol a Judas Priesttel, Ted Nugenttel koncerteztek. Mikor visszatértek Angliába a Reading fesztiválra, a tömeg árulással vádolta őket, és paradicsomokkal dobálta meg a zenekart, mondván, dollárért árusí­tották ki magukat.

1981

Juliusban kijön a High’n dry, melyet európai turné követett, a Rainbow társaságában. Amerikában Ozzy Osbourne és a Blackfoot előtt léptek fel. Novemberben az amerikai MTV játszani kezdte a Bringin ont he heartbreak videoklipjét, melynek hatására a lemez a slágerlisták csúcsára jutott.

1982

Januárban kiadták harmadik albumukat, juliusban Pete Willis elhagyta a bandát, helyét Phil Colen vette át.

1983

A Pyromania album és a Photograph single ismét óriási siker., Amerikában 100000 fogyott belőlük hetente , és több, mint 7 millió példányt adtak el belőlük világszerte. A lemezt amerikai turné követte, a zenekar ekkorra már a stadionok ünnepelt hőse. A Pyromania a banda aranykorának első albuma, rendelkezik mindazokkal a jellegzetességekkel, melyek a zenekart ünnepelt sztárokká avatták. A fogós melódiák, a remek vokálok, az énekelhető refrének, és nem utolsósorban a frontember karizmatikus személyisége világhí­rűvé tették az együttest. A hangzás bombasztikus jellege pedig még ma, 2005-ben is megállja a helyét. A sikerhez valószí­nűleg hozzájárult az is, hogy nagyon jól elegyí­tették a dallamos, lassú slágereket a keményebb, ám fogós, hol szomorkás hangulatú, hol induló jellegű dalokkal.

1984

A Pyromania turné világméretűvé dagad, Bangkok a végállomása. A produceri teendőket a Meat Loaf-fal világhí­rűvé vált Jim Steinman veszi át. Ez az év azonban annak a tragédiasorozatnak is a kezdete, mely folyamatosan sújtotta a bandát. Rick Allen autóbalesetet szenved, és egyik kezét amputálni kell.

1985

A banda összetartozását jelezte, hogy kitartottak Allen mellett, és ösztönözték arra, hogy ne adja fel a zenélést. Egy Simmons féle elektronikus berendezés segí­tségével Rick megtanul egy kézzel dobolni, és tagja marad a csapatnak. Mindez óriási rokonszenvet eredményez rajongói (és zenészi) körökben. Nyáron új producer jön Mutt Lange személyében.

1986

. A lemezfelvétel „kabin lázát” megtörni igyekvő banda 9 show bemutatását tervezi, részt véve az európai Monsters of Rock fesztiválon. Biztosí­tékként Rick Allent a Status Quo-s dobos, Jeff Richet „kérik kölcsön”. Bemelegí­tésként Írországba mennek egy mini-turnéra., ahol Rick bizonyí­tja , hogy tud egyedül dobolni. Augusztusban tiszteletüket teszik Domingtronban, a Monsters első állomásaként. A turné bizonyí­totta, hogy az összeomlásról szóló hí­rek hamisak.

1987

Egy eldobott albumnyi anyag után megjelenik a csapat leghí­resebb albuma, a Hysteria, egy csomó single kí­séretében. Olyan slágergyűjtemény ez, mellyel beí­rták magukat a hard rock aranykönyvébe. A Women, Animal, Pour Some Sugar Me, Armageddon it, Rocket, mind-mind fantasztikus slágerek, bizonyí­tván azt, hogy lehet egy igényes hard rock mű populáris is. Az album 16 millió példányban kelt el, a banda szupersztár státuszba emelkedik.

Folyt köv.

Legutóbbi hozzászólások