Arkhē: Λ

írta P.A. | 2016.05.17.

Megjelenés: 2016

Kiadó: Nail Records, Plastic Head

Weblap: https://www.facebook.com/arkhehungary/

Stílus: experimentális metal

Származás: Magyarország

 

Zenészek
Nagy András – gitárok, ének Scheer Viktor – gitárok Scheer Milán – basszusgitár, szintetizátor Ziskó Olivér – dobok Vendégzenészek: Korponay Zsófia – ének
Dalcímek
01. Rianás 02. Meditation In The Woods 03. Fergeteg Hava 04. Lélekölők 05. Space Derelict 06. Scum (Napalm Death-feldolgozás) 07. Eredet 08. Álom Hava 09. Esthajnal
Értékelés

Mikor 2014-ben híre ment, hogy a Sear Bliss főnöke, Nagy András végre nekilátott régóta tervezett szólólemezének megvalósításához, rögtön sejthető volt, hogy valami különlegességgel fog előrukkolni, hiszen a Sear Blissben aligha kell visszafognia kreativitását, ugyanis a black metal színtér egyik igazán előremutató és kísérletező zenekara a szombathelyi gárda.

Noha az Arkhét egykori és jelenlegi Sear Bliss-es zenészek alkotják, ez nem hallatszik a dalokon, hiszen black metalnak vagy extrém zenei megoldásoknak némi hörgésen kívül nyoma sincs. A kilenc tétel valójában igen széles zenei skálát ölel fel egy közös ponttal, ami nem más, mint a rideg atmoszféra. Ez a fagyos, indusztriális hangulat rengeteg elektronika és effekt ízléses használatának köszönhető. Olyan zenekarok hatásait ismerhetjük fel, mint a Nine Inch Nails vagy a Rammstein, sőt esetenként a 2000-es évek elején megjelent Amorphis-lemezek varázslatos hangulatával találjuk szemben magunkat, de ennél is jobban mutatja, hogy mennyire is sokszínű koronggal van dolgunk, hogy például a tökéletesen lecsupaszított Álmok Hava épp azt a döbbenetes hangulatot árasztja, mint az Ulver The Leg Cutting Piece című száma. Ne tévesszen meg senkit, hogy ennyi zenekart megemlítek, a 'Λ' (Lambda) egyértelmű hatásai ellenére is igen egyedi mű, csak így egyszerűbb szemléltetni azt a zenei skálát, amit felölel.

András szinte az egész lemezen tisztán énekel, csak néhány esetben hallat durvább hangokat, és mivel nem a rockszakma legnagyobb pacsirtája, így – nagyon okosan – saját korlátain belül alkot remek melódiákat. De ez a muzsika nem is az egyedi technikai tudásról szól, sokkal inkább egy jellegzetes atmoszféra megteremtéséről, amit tökéletesen megvalósít. Még a Napalm Death örökzöld slágerének, a Scumnak az átirata is annyira erősen magán viseli ezt a sajátos hangulatot, hogy szinte tökéletesen beleolvad az album többi dala közé. Egyetlen negatívum: a szövegek angol nyelven íródtak, ugyanakkor a számcímek kettő kivételével magyar nyelvűek, ezért talán szerencsésebb lett volna az egészet egy nyelven megírni.

Pontszám: 8