Ivar Bjørnson & Einar Selvik’s Skuggsjá: A Piece For Mind & Mirror

írta P.A. | 2016.03.29.

Megjelenés: 2016

Kiadó: Season of Mist

Weblap: http://www.skuggsja.no/

Stílus: Folk Metal

Származás: Norvégia

 

Zenészek
Ivar Bjørnson – ének, gitár, basszusgitár, billentyűk Einar Selvik – ének, népi hangszerek, elektronika Vendégzenészek: Grutle Kjellson – ének Lindy-Fay Hella – ének Eilif Gundersen – nyírfa kürt Olav L. Mjelva – skandináv hegedű Cato Bekkevold – dob
Dalcímek
01. Intro: Ull Kjem 02. Skuggsjá 03. Makta Og Vanæra, For All Tid 04. Tore Hund 05. Rop Fra Røynda - Mælt Fra Minne 06. Skuggeslåtten 07. Kvervandi 08. Vitkispá 09. Bøn Om Ending, Bøn Om Byrjing 10. Outro: Ull Gjekk 11. Skaldens song til Tore Hund (bónuszdal) 12. Quantum pasts (Rop frå roynda - Bardspec ed) (bónuszdal)
Értékelés

Egy nemzet kultúrájának megőrzésének legjobb módja: tradícióinak átgondolt és alázatos megújítása. Valahogy úgy, ahogy Japán legelismertebb tofumesterei évezredes recept alapján, de a legmodernebb technológia segítségével készítik el az ázsiai konyhaművészet egyik nélkülözhetetlen alapanyagát. Természetesen ez a szemlélet a zenében is megjelenik, gyakorlatilag mindegyik műfajban zenészek tömegei próbálják ötvözni a tradicionális muzsikát modern hangszereléssel, egymásba boronálva régi és új értékeket. A metalnak különösen nagy szerep jutott ezen a téren, hiszen a folk metal már nemcsak önálló műfajjá nőtte ki magát, hanem az egyik legnépszerűbbé is, annak ellenére, hogy a keményebb hangvételű muzsikák megtűrtnek, semmibe vettnek vagy éppen üldözöttnek számítanak a világ nagy részének fősodrású médiájában. Persze ahogy lenni szokott, itt is van kivétel, hiszen az északi országokban (különösen Norvégiában) egészen máshogy viszonyulnak mind a tradicionális népzenéhez, mind a metalhoz. Éppen maga a norvég külügyminiszer nevezte a black metalt országa egyik legfontosabb export termékének, így annyira nem is meglepő, hogy 2014-ben a norvég alkotmány 200. évfordulójára egy black metal és egy folk muzsikust kértek fel, hogy közösen írjanak egy művet, melyben megjelenik észak történelme, tradíciói, de ugyanakkor tükrözi a modern norvég létformát is. A Skuggsjá eredetileg egy koncertdarab volt, melyet az Eidsivablot fesztiválon mutattak be abban az évben, majd 2015-ben a Roadburn fesztivál főattrakciójaként szerepelt. A nagy sikerre való tekintettel aztán az alkotók úgy döntöttek, hogy idén végre nagylemezen is megjelentetik ezt a rendhagyó művet.

Norvégia dúskál a remek zenészekben, és biztos vagyok benne, hogy egy más felállás is pazar albumot készített volna, de mégis úgy érzem, hogy az Enslaved kreatív lelke, Ivar Bjørnson és a Wardruna multi-instrumentális komponistája, Einar Selvik tökéletes választásnak bizonyultak, hiszen közös munkájuk gyümölcse egy egészen különleges lemezben öltött testet. Ahogy azt sejteni lehet, a Wardruna ősi népi hangszerekre épülő északi folk muzsikája ötvöződik az Enslaved súlyos, de rendkívül kreatív progresszív black metaljával, miközben költői dalszövegek segítségével Norvégia történelmét és tradícióit mutatja be. A mű érdekessége, hogy egészen nagy teret enged minkét műfaj kibontakozására, ugyanis a tiszta népdaloktól a két műfaj tökéletes keveredésén át, a csak nyomokban folk elemeket tartalmazó durva metal muzsikáig vonultat fel dalokat, ugyanakkor hangulatában nagyon is egységes marad.

A két dalnok hallhatóan nagy alázattal és hozzáértéssel vetette bele magát a kreatív munkába, hiszen igazi északi muzsika lett a végeredmény, mely hol bántóan tüskés és harcias, hol magasztosan fennkölt és büszke, hol pedig a skandináv zenékre jellemzően keservesen fájdalmas melódiákkal átitatott, mindazonáltal felettébb egyedi és különleges.

A Skuggsjá két olyan elme alkotása, akik értik és érzik észak minden rezdülését, ismerik múltját, meghatározzák jelen kultúráját és formálják jövőjét. Mi több, ezt az északiságot ezzel a páratlan alkotással át is tudják adni a kívülállóknak.

Pontszám: 9