W.A.S.P.: Golgotha

írta Adamwarlock | 2015.12.07.

Megjelenés: 2015

Kiadó: Napalm Records

Weblap: http://www.waspnation.com

Stílus: hard rock, heavy metal

Származás: USA

 

Zenészek
Blackie Lawless – ének, gitár, basszusgitár, dob, billentyűk Doug Blair – gitár, vokál Mike Duda – basszusgitár, vokál
Dalcímek
01. Scream 02. Last Runaway 03. Shotgun 04. Miss You 05. Fallen Under 06. Slaves of the New World Order 07. Eyes of My Maker 08. Hero of the World 09. Golgotha
Értékelés

Nem pontosan értem a W.A.S.P. együttes jelenlegi státuszát. Nem pontosan értem a 2015-ös ’Golgotha’ albumot. Hogy miért? Nos ezt egy mondattal összefoglalom: Blackie Lawless önmaga tribute-jává vált. A bevált csapaton természetesen ne változtass! Ez ősi törvény, és igaz mondás, de nem célszerű a legszűkebben értelmezni. Mert valahol már az sem volt frankó, amikor a W.A.S.P. saját magát nyúlta le a ’Babylon’ lemez Crazy-jében, és talán abból is egyszer elég, hogy pár évente kiadjuk ugyanazt a lemezt.

Ne értsük félre a mondandómat: bármilyen W.A.S.P. lemez nálam minimum 7 pontról indul. Blackie-nek olyan érzéke van a fülbemászó dallamokhoz és az ütős hangulat megteremtésének, amilyen senkinek, és már eleve az is óriási, hogy megteremtette a saját műfaját, amivel elérte, hogy a csapata nótái bárhol, bármikor azonnal felismerhetőek. De akkor mi a gond? Lényegileg semmi, de a ’Golgotha’ gyönyörűen elpuffogtatja a W.A.S.P-tól várható összes klisét. Mert a Scream papírforma W.A.S.P. indítódal, de Miss You-t is már vagy nyolszor megírta Blackie. Most ez önmagában probléma-e? Őszintén szólva nem tudom rá a választ. Egyrészről nagyon is az, mert minek hallgassam meg 2015-ben, amit a jó öreg csapat már 1989-ben megírt egyszer. Aztán meg még vagy hatszor… Másrészről meg cseppet sem bánom, hogy a ’Golgotha’-t járattam a lemezjátszóban, mert ettől függetlenül önmagában szemlélve egy jó anyag. Előnyt élvez tehát az, aki nem vagy nem nagyon kísérte figyelemmel a csapat munkásságát.

Mindent összevetve tehát, aki előveszi a ’Golgotha’-t a megszokott W.A.S.P. minőséget garantáltan megkapja, az más kérdés, hogy ez elég-e. Nálam a stabil 7 pontra futja, azért közelében sincs egy ’The Headless Children’-nek vagy egy ’Crimson Idol’-nak, de igazából a legutóbbi ’Babylon’-t is szívesebben hallgatom, pedig ott voltak töltelékek. Cseppet sem rossz ez, csak az én ízlésem és a W.A.S.P. munkássága tekintetében egy nagyon biztonsági játék.

 

Pontszám: 7