Frosttide: Awakening

írta Csemény | 2013.12.10.

Megjelenés: 2013

Kiadó: NoiseArt Records

Weblap: https://www.facebook.com/Frosttide

Stílus: Epikus/melodikus death metal

Származás: Finnország

 

Zenészek
Joni Snoro - ének, gitár Juho Patinen - gitár Felipe Munoz - billentyűk Joonas Nislin - dob
Dalcímek
1. Winter's Call (instrumentális) 2. Awakening 3. Quest For Glory 4. No Turning Back 5. Dawn of Despair (instrumentális) 6. Siege 7. Ruins of Defeat 8. Unwritten (Engraved In The Stars)
Értékelés

Még manapság is, ha meglát az ember egy, a dallamos death vagy a folk metalt zászlajára tűző fiatal finn bandát, pozitív előítéletek foghatják el. Tényleg predesztinálva van, hogy a finn zenekarok mind jók? Hát, akikre én rábukkanok, azok biztosan. Azért az is hozzátartozik, hogy az északi ország zenekarai között elég nagy biztonsággal lehet kutakodni, hiszen már rengeteg együttesük akad, amely sokat rakott le az asztalra, és jó példát mutatott. Gondolok itt az Ensiferumra, a Turisasra, a Wintersunra, a Moonsorrowra, a Korpiklaanira, vagy akár a Finntrollra. A 2009-ben alapított Frosttide is a fent említett zenekarok örökségét viszi tovább, néha akár a nagy elődökkel közösen is. Az idei Heidenfesten együtt zúztak az Ensiferummal és a Turisasszal, korábban pedig a Korpiklaani atyáskodott felettük néhány koncert erejéig.

Az idei Heidenfest turnén pedig már új dalokkal hívták harcba a folkosokat, hiszen 2010-es ’Dawn of Frost’ és a 2012-es ’Our Journey’ című EP-k után előrukkoltak az első nagylemezükkel, ami nem is sikerült rosszul. A finn kvartett „ébredése” inkább hat ismerősként, mint újszerűként. Már az első hangok felcsendülése után felkapja az ember a fejét: rövid volt tavaly a Wintersun „ideje”? Nesze neked vigaszdíj!” Akárcsak a ’Time I’, az ’Awakening’ is szimfonikus elemekkel izmosított, filmekbe illő és nagyívű dallamokkal talál célba. Dicséret illeti Felipe Munozt – na nem a mexikói olimpiai bajnokot – a mi Felipénk mellúszás helyett billentyűjátékával vétette észre magát. Ügyesen repíti el a hallgatót a Wintersun és a ’From Afar’ zenei világába, és nem félt attól sem, hogy progresszív elemekkel, zongorajátékkal színesítse a lemezt.

Leginkább a már emlegetett Wintersun hatását lehet érezni a Frosttide zenéjén. A tökéletes jellemzéshez egy kis plagizáláshoz vagyok kénytelen folyamodni, a stílus neve „rapszódioffájörösítettenziferum”, mmarton88 kollega után szabadon. Az intro után egy igen súlyos riffel nyit a címadó, viszont elég maszatos a hangzás, ami érdekes módon a többi dalban nem volt annyira zavaró. Az énekes-gitáros Jono Snoro is hasonló cipőben járt, hiszen a címdalban nem tűnt túl kiforrottnak a teljesítménye, viszont ahogy pörögnek az album számai, egyre inkább közelít az éneke Petri Lindrooséhoz. De nemcsak az ének terén, hanem zeneileg is sikerült az Ensiferum utolsó két lemezének világa felé hajózni, hiszen több sztenderd ’From Afar’-os dallamvezetést is tapasztalhatunk például a Quest For Glory-ban, vagy a Cheri Cheri Lady-ben. Bizony nem elírás, tényleg feldolgozták a Modern Talking számát a lemezen – kapaszkodjon meg mindenki! – rejtett bonusz dal formájában, az utolsó, 18 perces Unwritten (Engraved In The Stars) című opusz végére biggyesztve. Ez aztán „nagyon cseles”, bár sok értelmét nem látom, talán a számot, vagy a címét szégyellték. Pedig nem kéne, a cím bár nonkomform, nagyon cuki, a dal pedig így meghörgősítve már kifejezetten tetszetős (nem úgy, mint az Ensi-féle Bamboleo).

A gyönyörű látványvilágra és a borítóra is érdemes egy pillantást vetni, hiszen még inkább áthatja tőle az embert a fagyos, téli hangulat, ahogy helyenként a szövegektől is. Apropó szövegek, ezen a téren is megvan minden toposz, amitől egy folk metalos már pattanna is a nyeregbe és indulna kaszabolni. Az ’Awakening’-en is kapjuk az arcunkba a mély eszmei mondanivalót: „Elmerengünk, igen eljött az időnk, tudjuk a dolgunkat, nagyon mérgesek vagyunk, csatába vágtatunk, lobog a hajunk, levágjuk őket, dicsőségben meghalunk, Yeeeah!”. Remélhetőleg ez a szövegből és a zenéből sugárzó lendület nem fogy ki a fiatalokból, és jönnek sorban a következő Frosttide-lemezek.

Pontszám: 7