The Answer: New Horizon

írta Adamwarlock | 2013.11.23.

Megjelenés: 2013

Kiadó: Napalm Records

Weblap: http://www.theanswer.ie

Stílus: Hard rock

Származás: Észak-Írország

 

Zenészek
Cormac Neeson - ének Paul Mahon - gitár Micky Waters - basszusgitár James Heatley - dob
Dalcímek
01. New Horizon 02. Leave With Nothin' 03. Spectacular 04. Speak Now 05. Somebody Else 06. Concrete 07. Call Yourself A Friend 08. Baby Kill Me 09. Burn You Down 10. Scream A Louder Love
Értékelés

Ami nincs elromolva, azt minek megjavítani? Ez lehet a mottója a The Answer nevet viselő észak-ír gárdának. Mi baj is lehetne a klasszikus rockzenével? Az ég egy adta világon semmi, tehát hagyjuk szimplán figyelmen kívül a modern zene uralkodó trendjeit, és dafke nyomjuk le az emberek torkán immár negyedik alkalommal azt a dalcsokrot, amelyik simán megjelenhetett volna a ’80-as évek közepén. Baj volna ez? Nem hinném. Máig tartja érvényét az örökbecsű „A rock örök és elpusztíthatatlan” című hangzatos mondás, ami a zenei színteret elnézve azt is jelenti, hogy bizony minden egyes rockzenei műfaj képes megtalálni a maga közönségét, legyen harminc, negyven vagy akár ötven éves. Egy olyan könnyen emészthető szellemi táplálék esetében, mint a klasszikus hard rock, ez a kijelentés meg aztán bőven megállja a helyét. A publikum tehát mindig adott lesz, azonban ha újat nem is kell feltétlenül mutatni, a minőség máig szigorú követelmény.

A The Answer pedig e tekintetben mindig jelesre vizsgázott. Jönnek a kiválóbbnál kiválóbb riffhegyek, fogós dallamok, erőteljes kórusok, precíz gitárfutamok. Ráadásul Cormac Neeson maga a megtestesült rock 'n' roll hang, aki egyesíti Robert Plant és Bon Scott tulajdonságait, azaz lényegében a lírait és karcost összekötő tengely bármelyik pontján biztonsággal ellavírozik. A ’New Horizon’-on újraélhetjük a Whitesnake, az Aerosmith, a Deep Purple és az AC/DC életérzését, méghozzá nem is akármilyen hangzással. Tényleg egyszerűen olyan a korong, mint egy múltidézés: a késő ’70-es évek és a ’80-as évek muzsikájának best of-ját hallhatjuk a modern elemek teljes kizárásával. Ez persze kétélű fegyver, ugyanis nagyon könnyedén magával ragadja az ember fiát a nosztalgikus hangulat, de az a kérdés is felmerülhet, hogy miért éppen a The Answert válasszam, és nem a fent felsorolt csapatok egyikét? Tegyük hozzá, hogy a minőségi zene mindig célba ér, ezért lehetetlen haragudni az írekre, mert hallani, hogy rengeteg energiát és emberórát áldoztak rá erre a korongra, és az egyértelmű, hogy a jól bevált panelek egymásra rakosgatása még nem eredményez jó lemezt, de még jó dalt sem. A ’New Horizon’ pedig cseppet sem fércmunka, sokkal inkább egy fékevesztett örömzenélés.

Persze, a kérdés még mindig adott, hogy ez elegendő-e az igazi nagysághoz? Szerintem most, 2013-ban nem. Az egész koncepció nem predesztinál többre, mint a klubok, fesztiválok kisebb színpadainál vagy nagyobb bandáknak való nyitási lehetőségnél. Ebben az NB2-es ligában pedig a The Answer top kategória, akikre nem illik a beváltatlan ígéret jelző, hiszen álltak már egy színpadon nem is egy idoljukkal. Zenéjük bár kiváló, minőségi produktum, de nélkülözi az igazi izgalmakat. Valójában vívódom a saját érzelmeimmel, mert semmi esetre sem húznék le egy ennyire lelkes és egyben lévő csapatot, mert hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem okoztak nekem kellemes perceket, sőt néhány daluk egészen kiemelkedőre sikerült, azonban tény, hogy a ’New Horizon’ messze van a királykategóriától. Én nyugodt szívvel ajánlom mindenkinek, aki múltat akar idézni, szereti az AOR-t, a hard rockot, a fasza riffeket és a nagyívű dallamokat. Én is ilyen vagyok, így részemről a csapat átment a vizsgán, de teljesen jogosnak érzek olyan kritikát is, amelyik azt hangsúlyozza, hogy ma már ez a muzsika nem köti le maradéktalanul a figyelmet. Azért még így is ajánlós.

Pontszám: 7