A Storm of Light: Nations To Flames

írta P.A. | 2013.09.20.

Megjelenés: 2013

Kiadó: Southern Lord

Weblap: http://astormoflight.com

Stílus: Post-metal, doom metal

Származás: USA

 

Zenészek
Josh Graham - ének, gitár, billentyűk Domenic Seita - basszusgitár, vokál Billy Graves - dob Vendégzenészek: Kim Thayil - gitár (03., 04., 11. dal) Will Lindsay - gitár (02., 04.,07., 08., 09. dal)
Dalcímek
01. Fall 02. Apostles of Hatred 03. The Fire Sermon 04. Omen 05. Dead Flags 06. All the Shining Lies 07. Disintegrate 08. Lifeless 09. Soothsayer 10. You Are the Hunted 11. The Year is One
Értékelés

Ha igazán egyszerűen akarnám körülírni (az) A Storm of Light muzsikáját, azt mondanám olyan, mint egy dallamosabb, könnyebben befogadható Neurosis, ami nem is igazán meglepő, hiszen az énekes-gitáros Josh Graham több mint egy évtizedig dolgozott a legendás zenekar soraiban mint látványtervező és nyilván nagy hatással volt rá Scott Kellyék művészete. Persze, Graham sokoldalúsága és tehetsége a zenéjében is tetten érhető, így (az) A Storm of Light eddig megjelent három nagylemeze kiválóan mutatja, hogy a cél nem a Neurosis világának lemásolása, sokkal inkább újraértelmezése, továbbgondolása, színesítése.

Negyedik albumán Graham és társai egy széthulló társadalom nyomasztó vízióját tárják elénk, sok dühvel, agresszióval, zavarodottsággal, keserűséggel. A 'Nations To Flames' súlyos dalai tökéletesen prezentálják a forrongó, változásért, változtatásért harcoló emberek indulatait, haragját és persze bánatát is. Mindamellett, hogy Josh Graham hangja szinte tökéletes keveréke Steve Von Till és Scott Kelly orgánumának, valamint képességei is elég limitáltak, mégis sikeresen csikar ki magából annyi dallamot, amennyit a dalok megkívánnak, így már pár hallgatás elég ahhoz, hogy bizonyos témákra felkapjuk a fekünket – például a parádés nyitódal a Fall masszív riff-alapjaira szenvedélyesen felbömbölt egyszerű, de hatásos soraira.

A zenét végig a túlfűtött indulatok alakítják, és ezeket az indulatokat jó érzékkel engedik szabadjára a zenészek, minden cicoma és árnyalt mellé beszéd nélkül zúdulnak ránk az acél keménységű riffek és a súlyos doom témák, esetenként egy-egy jól megkomponált rövid gitárszóló. Érezhető az egyszerűségre és közérthetőségre való törekvés, nincsenek hosszúra nyújtott feleslegesen művészkedő dalok, sem túlbonyolított témák és ez egyúttal erőssége és gyenge pontja is a lemeznek, hiszen az olyan gyorsabb, direktebb dalok, mint az Apostles of Hatred vagy az Omen dísztelen durvulatához nem is igen kívánkozik semmilyen cicoma, de a lassabb, kevésbé agresszív, inkább súlyos szerzeményeket, mint például a Dead Flags túlságosan is puritánnak érzem. Szerencse, hogy ezekből az unalmas, lapos témából elég kevés akad a lemezen, így a ’Nations To Flames’ apró hibái ellenére is egy kreatív dalszörnyeteg, mely nem csak azoknak fogja a tetszését elnyerni, akik a zenekar eddigi munkásságát is nagyra tartották, hanem azokét is, akik kedvüket lelik az igazán súlyos témájú, harcias muzsikákban.

A Storm of Light lemezeit nem csak a remek dalokért érdemes vásárolni, hanem az elképesztően látványos borítókért is, ami ezúttal, ahogy a dalok is, egyszerűsödésen esett át.  Josh Graham egy kevésbé dekoratív, de nagyon is hatásos, mutatós borítót készített a lemezhez, mely hűen tükrözi a zene hangulatát.

Pontszám: 8