Shakra: Powerplay

írta MMarton88 | 2012.12.20.

Megjelenés: 2013

Kiadó: AFM Records

Weblap: www.shakra.ch

Stílus: Hard rock

Származás: Svájc

 

Zenészek
John Prakesh - ének Thom Blunier - gitár Thomas Muster - gitár Dominik Pfister - basszusgitár Roger Tanner - dob
Dalcímek
1. Life Is Now 2. The Mask 3. Higher 4. Wonderful Life 5. Dear Enemy 6. Save You From Yourself 7. Don't Keep Me Hanging 8. Dream of Mankind 9. Stevie 10. Because Of You 11. Secret Hideaway 12. Too God To Be True
Értékelés

Azt véletlenül sem lehet mondani a svájci Shakrára, hogy egy rutintalan formáció lenne. Jelen recenzió tárgya már a 9. sorlemezük, ez pedig már csak azért is megdöbbentő, mert noha már évek óta rendkívül magas minőségben, töretlenül adogatják ki míves hard rock lemezeiket, különösen nagyobb ismertséget nem igazán tudtak szerezni. Ennek oka egyrészt talán a relatíve kevés koncertezésben keresendő, az európai fesztiválmezőny plakátjain sem szokott feltűnni a nevük, turnéik pedig ritkán merészkednek Németországnál sokkal messzebbre. Ezen felül pedig érzésem szerint valahogy hiányzott mindig a lemezeikről egy-egy olyan kiemelkedő húzónóta – csúnya nevén sláger –, amellyel akár rockrádiókban, akár klip formátumban nagyobb tömegeket tudtak volna megszólítani. Pedig érdemes a hard rock szerelmeseinek odafülelni a formációra, hisz fércmunkát korábban sem igen alkottak ezek a srácok.

Első találkozásom velük még valamelyik Stratovarius turnéhoz köthető, s noha azóta már a bandának nem tagja az akkor roppant szimpatikusnak tűnő frontember, Mark Fox, zeneileg túlságosan nem távolodtak el attól, amivel akkoriban is felhívták magukra a figyelmet. 47 percben kapunk tőlük 12 profi, kortárs hard rock nótát, remek megszólalással, fasza kis riffekkel, és néhány egész király dallammal. Ami egy kicsit nekem hiányzik, az az egyediség, és legalább a dallamok szintjén az erre való törekvés. Persze ettől még bőven lehet szórakoztató egy lemez, és a ’Powerplay’ az is. Megmondom őszintén, az előző korong, a ’Back On Track’ helyenként kissé marconább, harapósabb világa nekem nagyon szimpatikus volt, bíztam benne, hogy ezúttal azt a vonalat fogják a srácok tovább erősíteni, ezzel rátalálva a saját hangjukra. Sajnos ez nem így történt, a ’Powerplay’ kissé visszakanyarodik a tradicionálisan shakrás, svájci hard rockos világhoz.

Az olyan dalok, mint a Because of You, vagy a The Mask igazi koncerttermekbe kívánkozó bulihimnuszok, olyan szerzemények, melyek hallatán azonnal felpattansz headbangelni. A kedvenc mégis a Save You From Yourself, bitang csordavokálos refrénje hamar az ember fülébe ragad. Érdekes módon az első kislemezt mégsem ezen dalok közül választotta ki a banda, hanem egy balladát, a Wonderful Life-ot preferálták... véleményem szerint kissé balga módon, ugyanis lassú fronton érzésem szerint a Shakra sosem tudott igazán nagyot ereszteni... de remélem bejön a számításuk.

John Prakesh énekesnek a ’Powerplay’ ugye már a második lemeze a csapattal, nekem már a ’Back On Track’-en sem volt semmi gondom a sráccal, ezúttal mégis kicsit magabiztosabbnak, tökösebbnek érzem a produkcióját, bár a hangja olyan nagyon amúgy sem különbözik Markétól. Zeneileg ezen felül nagy bűvészkedés nincs a korongon, fölösleges gitárhősködést ne keressen itt senki, valamennyire feelingesen, de különösebb technikai bravúrok nélkül sorjáznak a tételek. Ezzel együtt lesz a korong szerethető, ám kissé kiszámítható. Nem tudom, hogy 2012-ben hard rock fronton milyen újdonsággal lehet még előhozakodni, de őszintén szólva néha elég csak kikapcsolódni valami arcbamászó, riffcentrikus, tökös muzsikával. Épp olyannal, mint amilyent a Shakrától a ’Powerplay’-en hallunk.

Pontszám: 7.5

Legutóbbi hozzászólások