Éjfény: Motschar

írta Tomka | 2012.11.16.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Nail Records

Weblap: http://ejfeny.hu

Stílus: Power/thrash/modern metal

Származás: Magyarország

 

Zenészek
Takács Árpád - ének, gitár, basszusgitár Szabó Dániel - dob Vendég: Tamási Ágnes Anna - ének Ángyán Norbert - gitárszólók
Dalcímek
01. Eredendő 02. Emlékek fája 03. Hangok 04. Voltál-e minden 05. Simulékony 06. Szép, új világ 07. Motscharba született 08. Fénnyel úszó 09. Szkülla 10. Dög 11. A szörny belül 12. Úton sehova
Értékelés

Mindenhol vannak tehetségek – csak meg kell találni őket. Itt van például az Éjfény: eddig valószínűleg a kutya se ismerte őket pár kis klub csendben sörözgető rockerén kívül, most pedig a HammerWorld novemberi mellékleteként mutatkozhatnak be a nagyközönség előtt. Ráadásul náluk jogos is a reflektorfény: a ’Motschar’ van olyan jó, hogy minden figyelmet kiérdemeljen. Kapásból nagy fórral indul a zenekar, ugyanis nem arra törekszik, hogy egy milliók által kivesézett műfaj bebetonozott paneleit forgassa át saját dalaiba. Az Éjfénynek saját stílusa, saját hangja van: ha nem is a műfajújító szándék, de legalább az egyéniség átsüt a dalokon. Talán a kritikusok és a rajongók dolgának megkönnyítésére találták ki a „motschar-metal” címkét, amely ha műfajilag nem is, de hangulatában azért egészen jól körülírja azt, miről is van szó. Nem kell rögtön valamiféle mocskos, southern cowboy-metalra asszociálni, de az amerikai thrash bandák, mint a Pantera vagy éppen a más körökben mozgó Down legalább akkora hatást gyakorolhattak a srácokra, mint a power metal alapvetései. Nagyjából az amerikai power és thrash kevercse a ’Motschar’, jó nagy adag modern metalos riffeléssel (a la Disturbed) nyakon öntve, de mivel a zenekar nem direktben csaklizza el a Nagyok témáit, nem érdemes túl sokat időzni a hatásokon – annyi biztos, hogy az Éjfény riff- és groove-központú, stílusosan odavert metal zenét játszik, ami sem dallamokkal, sem keménykötésű témákkal nem szerénykedik.

Az Éjfény pőre fémzenéje könnyedén befogadható lehet mindegyik stílus kedvelője számára: a frontember Takács Árpád ugyanis többnyire tisztára mossa énektémáit, de soha nem lép át az áriázós vagy sikolyokkal tűzdelt erőmetalos területekre. Árpád valószínűleg nem heavy metal éneklésből diplomázott, de az ösztönből kivágott, karcos témáiban megül annyi energia és melódia, hogy bőven élvezetes maradjon a produkció – ráadásul érzéssel adagolt hörgésekkel is színezik az összképet. Továbbá különleges, ahogy a frontember egészen népiesen hajlítja a dallamokat, miközben azért nincs nagybetűkkel ráaggatva a „folk” felirat a zenére. Viszont mindenképp meg kell említeni, hogy Árpád kiejtése néhol túl erősen ül rá a dallamokra, és az amúgy irodalmias igénnyel megszövegezett gondolatokat is nehezebb kibogozni általa. A ’Motschar’ ugyanis olyan lemez, aminek mindenképp érdemes átböngészni a szövegkönyvét: a hétköznapokban az embert lehúzó „mocsár-létet” járják körül a szövegek, amik szerencsére nem fordulnak át szimpla kesergésbe.

A ’Motschar’ egy profin összerakott lemez, amelynek változatossága gondoskodik arról, hogy stabil visszatérő legyen a lemezlejátszókban. Az Éjfény nem ódzkodik többféle hangvételt beépíteni identitásába, így lágy ütemű, merengő balladát (Fénnyel úszó) is találhatunk a sorok között, de a nehézléptékű doomként induló, majd hamar death metalba átcsapó szerzemények (Dög) sem lógnak ki a ’Motschar’ összképéből. Habár a lemez előrehaladtával a Disturbed-párhuzamok erősödnek – főleg a sodró, heves, de megtördelt riffelés okán –, a ’Motschar’ nem fogy ki a meglepetésekből: a középtempós Voltál-e minden, a WMD-s őrületbe hajló Simulékony, vagy a női társénekest felvonultató A szörny belül képes új hangnemmel bővíteni az Éjfény repertoárját. A ’Motschar’ egy roppant kellemes hallgatnivaló, tisztességesen megírt riffekkel, talán kicsit kevés gitárszólóval, és alaposan kidolgozott, ütős dalokkal. Ha a srácok élőben is képesek átadni a mocsár-metal erejét és intenzitását, ill. a jövőben az énektémákon és a szólókon is tovább finomítanak, akkor bizony kikerülhetetlen, hogy egy erős versenyzővel bővüljön a hazai másodvonal.

Pontszám: 7