Kiss: Monster

írta meszo | 2012.10.30.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Universal Music Group

Weblap: http://kissonline.com

Stílus: Hard Rock

Származás: USA

 

Zenészek
Paul Stanley - ének, gitár Gene Simmons - basszusgitár, ének Tommy Thayer - gitár, ének Eric Singer - dob, ének
Dalcímek
01. Hell Or Halleluajh 02. Wall of Sound 03. Freak 04. Back to the Stone Age 05. Shout Mercy 06. Long Way Down 07. Eat Your Heart Out 08. The Devil Is Me 09. Outta This World 10. All for the Love of Rock & Roll 11. Take Me Down Below 12. Last Chance
Értékelés

Akárhogy is nézzük, az utóbbi néhány évben egyértelműen a nagy visszatérések korszakát éljük. Az idei év során is nem egy nagynevű zenekar (a teljesség igénye nélkül: Van Halen, ZZ Top, Aerosmith…) döbbent rá arra, hogy bizony már a 2012-es kalendáriumot lapozzuk, és talán mindenki jobban járna egy friss hanghordozó elkészültével. Szerencsére a Kiss már egy fokozattal előbb (2009-ben) eljutott a nagy felfedezéshez, így tőlük már a második új dalokat tartalmazó anyagot üdvözölhetjük a században.

A ’Monster’ aránylag gyors megérkezésének oka bizonyára nem más, mint hogy Simmons-ék – bár nem is olyan rég még a „nincs új album, amíg van letöltés” elmélet aktív harcosai voltak – a három évvel ezelőtti ’Sonic Boom’ után kénytelenek voltak rádöbbenni arra, hogy a közönség igenis vevő az új dalokra, és ők sem öregedtek ki az alkotásból. No meg hát mondanom sem kell, hogy a világ egyik legnépszerűbb és leggazdagabb rockzenei társulatának (amely tagjai bevételének nagy részét manapság már bevallottan a merchandise piac adja…) ennyi év után semmiféle vesztenivalója nincs e téren. A ’Sonic Boom’-ot ráadásul abszolút sikertörténetként lehetett elkönyvelni, így hát promóciós periódusának lecsengésekor a két vezér már a folytatást vetítette elő a rajongók számára.

Tehát idén itt is van nekünk a ’Szörny’, és ismét megbizonyosodhatunk róla, hogy a legendás maszkok mögött még 60 körül is létezik a lendület szó fogalma. Természetesen, akik a zenekart eddig valamiféle „kifestett, tűznyelő szemfényvesztés”-ként kategorizálták magukban, azok véleményén ez a friss dalcsokor sem fog változtatni a maga egyszerű nagyszerűségével. A ’Kiss Army’ rendíthetetlen harcosainak viszont minden oka meglehet az örömre!

Jómagam valahol a két tábor között helyezkedem el, a hadsereg oldala felé húzva. Mindig is szerettem a csapat (elsősorban Paul Stanley) dallamvilágát, és véleményem szerint a zenekar életműve a fogós refrének példatára. A ’Monster’ már az első hangtól kezdve – a ’Sonic Boom’-hoz hasonlóan – a Kiss hetvenes évekbeli lemezeinek világát idézi fel sallangmentes, rock and rollos hangvételével, puritán hangszerelési megoldásaival, és egyértelműen a gyökerekhez visszautaló száraz, ugyanakkor energikus hangzásával. Énekfronton persze kissé kopottasabb az összhatás, mint a fénykorban, ám ezzel együtt mind Paul Stanley, mind pedig Gene Simmons előtt le a kalappal, amiért a hatodik iksz környékén is ilyen dögös, fiatalos attitűdöt képesek közvetíteni. A ’Monster’ magas színvonalának titka pedig pont ez a lendületesség és görcsmentesség.

Emellett pedig egy szintén fontos tényező, az alkotóközeg is maximálisan helyén van. Eric Singer (dobos) és Tommy Thayer (gitáros) személyében ugyanis kiváló zenésztársakat tudhat magáénak a két frontember, akik maximálisan képesek alkalmazkodni az adott elképzelésekhez. Így például a jelen koncepciónak megfelelő stílusban tökéletesen megidézik Ace Frehley-t, illetve Peter Criss-t, a különbség mindössze annyi, hogy ezt zeneileg jóval gördülékenyebben teszik, mint amennyire a két őstag valaha képes volt rá. Tehát, mint halljuk, újabb összeborulásra semmi szükség, hiszen ennél autentikusabban már nem is lehetne prezentálni a „maszkos” korszak zenéjét.

A Kiss új albuma a zenekar mércéjével telitalálat. Ami miatt tőlem mégsem zsebeli be a legeslegszebben ragyogó pontszámokat, az nem más, mint egy szubjektív ízlési tényező, miszerint én leginkább a zenekar maszkmentes anyagait preferálom, élen a 'Crazy Nights'-al. Ettől függetlenül azonban a ’Monster’ kiváló alkotás, tele ütős szerzeményekkel, melyek minden bizonnyal kiválóan illeszkednek majd az elkövetkezendő koncertek műsorába. 

Pontszám: 7.5