Dying Fetus: Reign Supreme

írta P.A. | 2012.08.09.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Relapse Records

Weblap: http://www.myspace.com/dyingfetus

Stílus: Death Metal

Származás: USA

 

Zenészek
John Gallagher - gitár, vokál Sean Beasley - basszusgitár, vokál Trey Williams - dob
Dalcímek
01. Invert The Idols 02. Subjected To A Beating 03. Second Skin 04. From Womb To Waste 05. Dissidence 06. In The Trenches 07. Devout Atrocity 08. Revisionist Past 09. The Blood Of Power 10. Dead Whores Love To Fuck (bonus a delux kiadáshoz)
Értékelés

A John Gallagher vezette Dying Fetus a hetedik nagylemezét szabadította a világra 'Reign Supreme' címmel. Az 1991 óta működő zenekar felállása folyamatosan változott, egyedül Gallagher maradt mára az alapítók közül, de az Ő elhivatottságát jól jellemzi, hogy az elmúlt két évtized folyamán, megalkuvást nem tűrve, egyre színvonalasabb lemezeket készített aktuális zenésztársaival. A kiváló lemezeknek és a legendásan intenzív koncerteknek köszönhetően ma már a Dying Fetus a death metal színtér egyik alap bandájának számít, így nem kis elvárásoknak kell megfelelnie a 'Reign Supreme'-nek.

Egy ilyen hosszú ideje a pályán lévő zenekarnál mindig félő, hogy egy kicsit becsontosodik a produkció, megkopik az elhivatottság, és rutinból rántják fel az új lemezt, de szerencsére itt erről szó sincs. Habár a Dying Fetus nem kívánja megreformálni a death metalt, ennek ellenére ez a majd 40 perces dalgyűjtemény mégis a fejlődés jeleit mutatja a zenekar korábbi lemezeihez képest. Az összeérett, letisztult, alaposan kidolgozott dalok ugyan nem szolgálnak meglepetéssel, de itt nem is az a lényeg, hanem a színvonalas zenei kegyetlenség, amit maradéktalanul meg is kapunk. A zenészek teljesítménye előtt le a kalappal, remek fifikás riffekből felépített dalokat, jó érzékkel tördelik meg ritmusváltásokkal (Trey Williams nem csak feszesen, hanem technikásan, furfangosan is üt, érdemes a játékát külön figyelemmel kísérni), egészen őrületes gitárszólókkal, így a lemez végig érdekfeszítő marad. Gallagher a mikrofon mögött hozza a stílusban elvárhatót, tehát hörög, ahogy csak bír, érezhetően igyekezett minél változatosabban megoldani a vokális feladatait.

Igazából minden szerzemény erős, nincs üresjárat, de ha ki kéne emelnem egyet most, a From Womb To Waste-re szavaznék, hiszen ebben a dalban benne van a Dying Fetus sava-borsa. Ultrasúlyos döngölés nyitja a nótát, amit őrületes sebességű zúzda követ, de van itt visító gitárszóló, nyakizom-szaggató gitárkiállás, bleastbeat, ami csak kell, mindez a legmagasabb színvonalon.

Az idei évben is születtek már remek death metal lemezek, elég csak a legnagyobbakra gondolni (Nile, Cannibal Corpse), és jóllehet újdonsággal már nem igazán lehet szolgálni ebben a műfajban, de egy maximális elkötelezettséggel megkomponált, kíméletlen lemezre mindig van igény, így biztosan értékelni fogja a Dying Fetus rajongótábor ezt a lemezt is.

Nem is érdemes tovább szaporítanom a szót, aki szereti a minőségi death metalt és esetleg eddig nem hallott a Dying Ferus-ról, az tegyen egy próbát, a zenekar kedvelői biztosan nem fognak csalódni a 'Reign Supreme'-ben.

Pontszám: 7.5