Fox: 2012

írta meszo | 2012.02.20.

Megjelenés: 2012

Kiadó: Sony / BMG

Weblap: http://www.fox-music.ch/

Stílus: hard rock

Származás: Svájc

 

Zenészek
Mark Fox - ének Franky Fersino - gitár Tony Castell - basszusgitár Reto Hirschi - dob
Dalcímek
01 - Problem Child 02 - Beds Are Burning 03 - Raise Your Hands 04 - Nothing Without You 05 - Black Sunday 06 - Flashed 07 - Anytime 08 - Home Again 09 - We Are All 10 - Sell It To Me 11 - Down Down
Értékelés

Íme, megérkezett számomra a 2012-es esztendő első igazán nagy dobása! Még mielőtt mindenki a hozzászólás gombra kattint, azt azért gyorsan le kell szögeznem, hogy ezzel természetesen még véletlenül sem az eddigi megjelenéseket szándékoztam alábecsülni, csupán számomra az első olyan korong érkezett meg ezzel az „Apokalipszis évében”, amelyet már bátran be mernék illeszteni az egyelőre még fiktív évértékelőmbe.

Mark Fox neve a Shakra nevezetű svájci társulás kapcsán vált ismertté, ahonnan végül 2009-ben, hét évnyi közös munka után tért külön utakra. Az már egyértelműen bebizonyosodott, hogy egykori csapatát nem törte meg távozása, most azonban Markon a sor, hogy megvillantsa erejét ex-bandája után. A remek énekes okos stratégiát választva nem bízta a véletlenre új projektjét, hisz a nemes egyszerűséggel Fox névre keresztelt szólóbandája olyan neves zenész- és honfitársakból áll, mint Franky Fersino, a Gotthard ex-gitárosa, illetve Tony Castell basszusgitáros, aki egykoron a „svájci AC/DC”, nevezetesen a Krokus sorait erősítette, Reto Hirschi dobos múltja pedig a Treekillaz nevezetű zenekarhoz nyúlik vissza. A segítőtársak tehát adottak ahhoz, hogy az album amolyan svájci módra nyújtson egy kis hard rock iskolát.

A '2012' bizony nem kicsit konkrét cím, hiszen ha visszagondolunk a rocktörténelem megjelenés évéről elkeresztelt albumaira, bizony egytől egyig kiváló, korszakalkotó művek jutnak eszünkbe, beszélhetünk akár a Van Halen, akár a Whitesnake ilyen módon elnevezett mesterműveire. Mark Fox-ék nem mutatnak fel forradalmi megmozdulásokat, adnak viszont cserébe egy mintaértékű hard rock albumot!

Ugyanis ahogy a Problem Child megnyitja a lemezt, rögtön hallhatjuk, hogy az alkotók nem mindennapi módon érzik ezt a műfajt. A produkció hallhatóan leginkább az énekre van kihegyezve, ami természetesen nem is véletlen, Mark Fox pedig nagyszerűen kihasználja ezt a szerepkört. Jellegzetes, karcos orgánuma már önmagában is kellemes hallgatnivalóvá tesz egy albumot, azonban itt nem csupán erről van szó. Fox ugyanis kiemelkedően jó énektémákat hoz ezen a lemezen. Rég hallottam már például egy olyan fogós, közönségénekeltető refrént, mint amelyet a We Are All című dalban hallhatunk. De ez a fogósság szinte a teljes anyagra jellemző, Mark pedig elismerésre méltóan lazán, és természetesen prezentálja a dallamokat, aminek köszönhetően még a Nothing Without You refrénjének Too Much Love Will Kill You utánérzését is megbocsátjuk neki. A dalok pedig végig egységes színvonalon hozzák azt az AC/DC iskolán alapuló, dinamikus hard rock zenét, amellyel a Shakra is sikeressé tudott válni. Tehát egy kockázatmentes, és hiteles produkcióval van dolgunk, amelynek minden momentumán érezni a magabiztos profizmust. Hasonló zenében gondolkoznak honfitársaink, nevezetesen a Hard tagjai is, azonban bár kedvelem tevékenységüket, úgy gondolom, ez az album az énekdallamokat és a minőséget tekintve bőven felülmúlja munkáikat. Ahogyan még jó pár albumot a mai mezőnyben, tehát remélem, hogy Mark Fox-ék számára eljön az áhított siker is,  „mert megérdemlik”.  

Pontszám: 8.5