Karanténinterjúk: Vatai Levente (Jack)

írta pokkornel | 2020.05.11.

Fontosnak tartjuk, hogy interjúsorozatunkban megszólaltassunk eltérő műfajt képviselő, s kevésbé ismert előadókat is, hiszen a zeneiparba begyűrűző válság elérte ezen szegmens résztvevőit is. A hazai punk-grindcore szcéna egyik legjelesebb képviselője a Jack, melynek frontembere, Vatai Levente a jövővel kapcsolatosan eléggé szkeptikus véleményt fogalmazott meg: „Az eddigi világnak egyszer s mindenkorra vége.” Nem kímélte a profitorientált zenebiznisz szereplőit sem: „A megélhetési zenészek picsogása szánalmas!”

Hogy éled meg a járványhelyzetet?

Az elején abszolút nem tulajdonítottam nagy jelentőséget ennek az egésznek. Mostanra az a keserű felismerés lett úrrá bennem, hogy innentől bármi megtörténhet, ennek az eddigi világnak egyszer s mindenkorra vége.

Mivel töltöd a napjaidat?

Szigorú a napirend, mert a 3 gyerekeket tanítani kell, plusz lekötni őket valamivel, mellette a tanári melót intézem. Délután jut idő kis lazulásra, zenehallgatásra, de estére olyan vagyok, mint a rongy. (nevet)

Tudtok valamilyen zenekari munkát végezni?

Igen, elkezdtük összerakni az új nagylemezt, eddig 7 dal alapja összeállt. Mivel két vidéki és két pesti tag van, így teljesen kizárt egyelőre a normális személyes próba, így ez az online ötletelés megy. Emellett két 7"-es közös (split) bakelitlemez (Jack – Sete Star Sept, Jack – Niyazov) megjelenését intézem.

Mi hiányzik a legjobban a járvány előtti időkből?

A próbák, koncertek, de mindenekelőtt a személyes kontaktus a barátokkal.

Szerinted milyen hatással lesz a zeneiparra a járvány? Milyen gazdasági következményekkel számolsz?

Igazából minket, underground zenekarokat ez nem érint. Általánosságban szerintem a szervezők, zenekarok nagy rohammal fognak bulikat lekötni, ha már újra mehetnek a rendezvények, azon lesz komoly ütközés. A megélhetési zenészek picsogása szánalmas, mert minden ember el tud menni a nehezebb időszakokban kétkezi munkát vállalni és nincs ebben semmi szégyen. Gazdaságilag viszont hatalmas kiesés lesz ez az időszak, rengeteg munkanélkülivel, bizonytalansággal.

Milyen zenéket hallgatsz?

Az új Vader lemez naponta lemegy egyszer legalább, azon kívül Beastie Boys, rengeteg grind, punk, hardcore. És természetesen a gyerekekkel becsúszik néha egy-egy Alma együtteses darálás is. (nevet)

Karanténinterjúk korábbi részei:

#23: Nagy Gábor „NG”

#22 Köteles Leander (Leander Kills, Amigod)

#21 Lukács Peta
(Bikini, European Mantra, Ocean Hills)

#20 Hartmann Kristóf
(Hammer Music, Hammer Concerts, RTN-Touring)

#19 Gidófalvy Attila (Karthago)

#18 Gellér Tamás (Rockstars Not Dead)

#17 Scholtz Attila (Cry Free)

#16 Medvegy László (Concerto Music)

#15 Molnár Máté (Beast In Black)

#14 Alapi István

#13 Hobo

#12 Kóbor János

#11 Török Ádám

#10 Gábor András (Ozone Mama)

#9 Dudás Ivett (Tales of Evening)

#8 Tadeusz Rieckmann (TÝR)

#7 Bogdán Gomilko (Livesound)

#6 Áron András „Apey”

#5 Simon Bálint (Ivan & The Parazol)

#4 Rudán Joe

#3 Paksi Endre

#2 Zeffer András

#1 Bátky Zoltán