„A blues szívből-lélekből jön”: Interjú Eric Galesszel

írta Bigfoot | 2019.07.01.

Az idei Gastroblues Fesztivál egyik sztárvendége Eric Gales. Az amerikai gitárosnak az év elején jelent meg ’The Bookends’ címmel új stúdióalbuma. Jelenleg Európában bonyolítja a lemez promóciós turnéját, ennek keretében lép fel Pakson, július ötödikén. Bár Eric nagyon elfoglalt, egy nagyon rövid interjú erejéig sikerült őt szóra bírnunk.

Hard Rock Magazin: A Canned Heat egyik legismertebb albuma a ’Future Blues’. Te látod a műfaj jövőjét?

Eric Gales: Úgy gondolom, a blues nagyon jó kezekben van olyan előadóknál, mint például a Kingfish. Ezek a srácok jól kezelik a műfajt.

HRM: Kiket kedvelsz generációd gitárosai közül? Joe Bonamassa, Kenny Wayne Shepherd, Henrik Freischlader, Dan Patlansky – hogy csak párat említsek.

E.G.: Akiket említettél, valamennyien saját stílussal, ízzel bírnak. Mindegyiküket nagyon kedvelem.

HRM: Mit gondolsz a brit blues két alapítóatyjáról, John Mayall-ról és Alexis Kornerről?

E.G.: Alexis Korner munkásságát nem igazán ismerem, de John Mayall óriási muzsikus. Vannak még brit blueszenészek, akiket nagyon nagyra tartok.

HRM: Hogy látod a különbséget a blues brit és amerikai válfaja közt?

E.G.: Nem biztos, hogy meg tudom mondani a különbséget. Ha a zene szívből és lélekből jön, az már blues.

HRM: Azt gondolom, a te blues zenéd sok elemet, funkot, jazzt és talán egy csipetnyi hard rockot is magába foglal…

E.G.: Pontosan leírtad, milyen a zeném. Sokféle stílusból áll össze.

HRM: Jimi Hendrix csak egy a sok hatás közül vagy speciális szerepe van a pályafutásodban?

E.G.: Jimi egyik a sok hatás közül, ám ő egy irányadó muzsikus, és nem csak nekem.

HRM: Legutóbbi két lemezed (a ’Middle Of The Road’, ’The Bookends’) a Mascot Label Group égisze alatt jelent meg. Milyen hatással volt pályádra ez a lemezszerződés?

E.G.: Jó együtt dolgozni velük, de őszintén nem tudom, mennyire befolyásolták a két lemez zenei irányvonalát. Még egyszer mondom, tényleg jó velük együtt dolgozni.

HRM: Hogy sikerült Beth Hartot bevonni az új lemez felvételeibe?

E.G.: Beth egy energiabomba, imádom azt a szenvedélyt, amit belead a dalokba. Engem is magával ragadott, és a duettünk nagyszerűen sikerült.

HRM: A The Beatles With A Little Help From My Friends örökzöldjét adjátok elő közösen, de olyan formában, ahogy azt Joe Cocker is világsikerre vitte. Miért az ő verzióját választottátok?

E.G.: Azért ezt választottam, mert az igazat megvallva, előtte nem hallottam a Beatles eredetijét. De ha hallottam volna, akkor is ezt a feldolgozást választom. Ne érts félre, ez nem tiszteletlenség a Beatlesszel szemben.

HRM: Az utolsó kérdést már sok muzsikusnak feltettem. A blues rengeteg improvizációt enged meg az előadóknak a koncerteken. Mennyire helyénvaló a huszonegyedik század közepén megnyújtani a dalokat koncerteken rögtönzött hangszeres részekkel?

E.G.: Szerintem a blues nem egy olyan műfaj, ahol előre tudjuk, mi történik. Minden azon múlik, hogy a dallam éppen mit hoz ki a zenészből. Én például ritkán csinálom, mert nem mindig egyszerű az ilyen.

Készítette: Bigfoot
Képek: Mathieu Bitton (Mascot Label Group)