A Nirvana volt az előzenekara: Szasza 55, Barba Negra Track, 2019. 05. 10.

írta Hard Rock Magazin | 2019.05.22.

Életműkoncertként hirdették meg az eseményt, mert egyébként Hangya és Szasza évente tolnak szülinapi bulikat. Legutóbb tavaly ünnepeltek (akkor voltak ketten 105 évesek), de ezt most Hangyássy főleg csak szervezte. Az este Szendrey Zsoltról – és a fontosabb zenekarairól – szólt. Love, Action, Sex Action és a mű az életből: Zorall.

Még vadul tolja a nap, amikor a berácsozott Barba Negra kapujához érkezem. Ilyen korán még sosem voltam a Trackben. Beállás megy, és a technikusok is mekkora köszönetet érdemelnek! Séróból nyomják, milyen kimeneten, a keverő hányas csatornáján, melyik kontroll-ládán, milyen hangerővel és hány hertzen szólaljon meg pont az, amit a közönség és a huszonvalahány zenészből az éppen aktuális hallani akar. Hatra áll össze a cucc, nyitják a kapukat és a miskolci Jockey Jokers elkezdi hálátlan feladatát. Miközben nyomják a tökös rockot, nézik a sörért sorban állók hátát.

Hátul a backstage már nagyüzemben pörög. Szasza büszkén mutatja a buszban telóját nyomkodó kisfiát, közben szállingóznak sorban a haverok, zenésztársak, vendégek, jönnek a sztorik, az ajándékok. Sziva Balázs Romantikus Erőszak CD-t és egy üveg whiskey-t hozott, Miksa eredeti Lazio mezt, feliratozva, névre szólóan. Tátrai Tibuszt körbeülve hallgatják, Csöves a csajával, Feró Hunorral érkezett.  Én is utalok a múltra, stílszerűen radiocafé logós gallért húzok a mikrofonra, úgy kérdezem:

 • Adásban is Szaszás voltál?
 • Tényleg, FM kilencvennyolc pont 6, abban a rádióban együtt dolgoztunk… Naná, a Mocsok Mikis műsorom olyan laza volt, hogy még a főnökség is elhűlt, mit meg nem mertem csinálni élőben. De pont ezért a végén már direkt beraktak valami papa-mama magazint vezetni a rohadékok!
 • Ez 2002-ben volt. Emlékszel még, mi történt 15 éve?
 • Dehogy emlékszem, azt se tudom, tegnapelőtt mi volt…
 • Meglepetés partit szerveztek Neked.
 • Ja igen, a Wigwamban a negyvenedik születésnapomra. Egyszer csak felment mögöttem a függöny és ott állt Matyi, Miksa és Zoli. Felugrottam a színpadra, és lenyomtunk pár számot. Újraindult a Sex Action és látod, ma is itt vagyunk.
 • Az érzésre emlékszel?
 • Hogyne, fájt a hasam (nevet), de meglepetés volt, persze. Tudod, az a furcsa, hogy amikor nincs Sex Action, akkor a közönség azt reklamálja.  Amikor meg velük játszom, akkor az Actiont hiányolják. De ezen a kis életműkoncerten itt lesz az elmúlt harminc évem minden jelentős formációja. Az Action teljesen új srácokból áll, a Sex Action eredeti felállásban, a Love pedig Beri Ary és a Pillangók folytatásaként megy ki a színpadra.
 • A derekadon is a múlt himbálózik?
 • 1992-ben a Sing-Sing / Sex Action turnén jártuk az országot. Ez egy alpakka füles bögre, aki még emlékszik, az önkiszolgáló éttermekben ebből mérték ki a levest. Hangyáék voltak a tupírozott metalosok, mi western cuccokban mászkáltunk. Az övemen lógott mindig, és én azt az évet ingyen ittam végig. Mert mindenki a cowboy csávót kereste, hogy piát tölthessen a bögréjébe. Akkoriban whiskey-t még nem nagyon lehetett szerezni, én meg kurvára vágytam rá, és egyszer tele is öntötték. Annyira megörültem a világnak, hogy felrohantam a színpadra mutatni a srácoknak. Persze melléléptem és vége lett: a padló itta be az egészet.
 • Azt csinálod amit szeretsz és harminc éve a torkodból élsz. Volt „rendes” munkahelyed is?
 • Dobosként kezdtem, de amikor Delhusa Gjon kísérőzenekarában játszottam, ott láttam, hogy az énekesnek több csaja van, így inkább előre mentem. Próbáltam dolgozni is, de nem sikerült. A 43-as Állami Építőipari Vállalatnál reggel hétkor kellett kezdeni. Kilencig vigyáztam, hogy el ne aludjak, és mivel a cég Kaszásdűlőn volt, én meg Óbudán laktam, inkább hazaszöktem lefeküdni. Háromra visszasunnyogtam és megkérdeztem, hogy nem mehetnék-e ma előbb haza?
 • A mai estéhez viszont kellett melóznod, ugye?
 • Két hete próbálunk egyfolytában, volt, amikor naponta háromszor, háromféle csapattal. Még bringa vagy kettlebell se fért bele. A kisfiammal is kevesebbet tudtam együtt lenni. Ő is dobol és kérte, hogy játsszam el gitáron a Europe-tól a Final Countdownt. Mondtam neki, hogy egy: erre most nincs időm, kettő: amíg az ujjam mozog, ilyet nem játszom. Nem azért tanultam drága mesteremnél, Szekeres Tamásnál, hogy ezt a szart toljuk. Mi együtt csak Ramonest fogunk játszani és AC/DC-t, ebbe nyugodjon bele!

Libertényi Pierre még lehúz egy utolsó kortyot a gázsira kapott Fradi Edition whiskey-ből, és a Molnár Lujó, Molnár László, László Viktor-féle Love a színpadra indul. Fekete csuhák, GHOST feeling – pedig Papa Emeritus akkor még meg sem született, amikor Szasza már kitérőt tett a darkba. Bár szerinte csak azért, mert ott nem kellett konferálnia. Viszont elmondhatja magáról, hogy előzenekara a Nirvana volt. 1989. november 21-én a Pecsában. Talán ha hatvanan látták őket… A közönség nagy része is a Love haveri köréből érkezett és még a büfében ivott, amikor Kurt, Krist és Chad lenyomta borzalmas programját. Molnár Laci meséli, hogy másnap ő vitte ki a csapatot a Nyugatihoz, ott a gombák melletti büfében még saját pénzéből hamburgereket is vett a srácoknak, aztán indult tovább a Nirvana. Akkor még csak Bécs, két évre rá már a világhírnév felé.

Világosban nehéz sötét zenét játszani. Szasza hangja, fazonja se passzol már a korai U2-s, Smithsszes, szellős gitáralapokra épülő, baljós Love önmarcangoláshoz, de most a múlt megidézése volt a cél. Viszont zúzós programjával az Action már odaver rendesen. A felállás (HR Zaba dob, Egyházi Gábor basszer, Szabó Tamás gitár) új, a stílus változatlan. Hardcore/punk/metal. Érkezik az első vendég, Sziva Balázs. Ők a ’Mindörökké Magyarország’ lemezen már elmondták, hogy mi a legjobb dolog a világon: Magyarország 6, Anglia 3. Az Ébredő erőre most a Romer énekese érkezett besegíteni, az est fényét emelni, és együtt kántálják dühödten: ölsz, ölsz, vagy megdögölsz, tűz, tűz, megint ördög űz.

Öt csapatot nehéz négy órába beletuszkolni; gyors átöltözés után Szasza máris fekete kabátban és cowboy kalapban herflizi Morricone örökbecsű intróját.  A zsebemben csörögni kezd az apró, ahogy beszáll a basszus, és bedörren a „Zuhansz velem a mélybe, béjbe”. Gyors egymásutánban jön a Kell ez a hajsza, majd a Szerelem démona. Matyi és Miksa mosolyogva, nekivadulva vokálozik, újabb vendégként Feró érkezik. Sztorizás megy a 91’-es közös turnéról, ahol a Sex Action még Zsiguli motorházán melegítette a konzerveket, vasutasszálláson hédereltek és soha nem fürödtek. De amíg az újdonsült sztárok tolták a „Nyóc óra munkát” meg a „Boldog szép napokat”, az öltözőben leápolták a csajaikat. Amikor Feró gitárszóló alatt hátraszaladt, megrökönyödött a pornóparti láttán. Az egyik lány térdelő pozitúrából nézett fel rá, és szégyenkezve motyogta: „Bocs, de én tényleg Ricsére jöttem!” Kisfarkassal együtt éneklik a Nagyvárosi farkast, Feró búcsúzáskor még bizakodik: „Remélem, meghívsz a 65-dik szülinapodra is – bár hol a [email protected] leszek én már addigra…”

Ganxsta Zolinak Százhalombattán van bulija, így Bazsi után Keresztes Viktor ül be a végét dörgő kézzel, dörgő lábbal lehozni. Vörös a szád után Hangya már dugja is be a basszust, és amíg beáll Bence fia, Barbaró és beül Boross Pöpi, Szasza elmondja a tutit: „Love-val darkozni, az Actionnel durvulni, Sex Actionnel szexelni, Zorall-lal bulizni a legjobb!” Némi harangzúgás után a Metallica/Ákos mixből kibontakozik az Ilyenek voltunk, aztán a Könnyű álmot hozzon az éj ska alapjára már két fúvós is rásegít. Előrenyomul a közönség; együtt táncolnak bomberdzsekis kopaszok, zöld-fehér Fradisták, egyencuccos bringások és a mörcs-pólós Zorall fanok.

Tátrai Tibusz érkezik. – „Ilyen szeretnék lenni!” – hálálkodik Szasza. – „Ilyen öreg?” – kérdez vissza a Legenda, és Black Nightba ojtva máris indul az Ő még csak most 14. Annál hosszabb pántot talán már csak valami XXL bolt forgalmaz, amivel Barbaró térdeit a gitárja veri, és csak szólóznak felváltva, hosszan, felszabadultan. Én ezután kezdem elveszteni a fonalat. Csonka András boldog gyermekként vokálozza a Nézz rám tizedest. Előkaparta egyetlen bőrjakóját és fülig érő szájjal fotózza a közös pillanatot. Remélve, hogy jövőre együtt énekelhetik el a Ding-dongot.

Szendrey Zalán következik, és van abban valami morbid báj, amikor egy tiszta hangú kiskrapek a valaha nagy csajozós faterjával azt tolja duettben, hogy „Ruha alatt minden nő meztelen, tudat alatt vágynak rám esztelen”. Szekeres Andris ezen az estén Máté Pétert segít megidézni, füst és lángnyelvek csapkodtak bele a sötétbe, Riki Church persze nem ért ide, de sajnos be kell fejezni, mert mindjárt tíz óra. Dirty Black Szamárral száll el a Halott virágok illata.

Hangoskodni már nem lehet, de ünnepelni még bőven. Természetesen egy emeletes torta is kigurul, színpadra tolonganak a bringás társak, közeli haverok, örökké spanok, zenészek, feleségek, gyerekek – ma egy kis életműkoncert ért itt véget.

 

Írta: Drebin Hadnagy
Fotó: Mernyó Ferenc