Magyar southern koncert: Asphalt Horsemen – Dürer Kert, 2019. 05. 04.

írta Kidlacee | 2019.05.11.

Nagy várakozással néztem elébe a hazai southern rockerek bulijának, ugyanis az apropóját legújabb lemezük megjelenése adta. A ’Halld amit mondok’ az első teljesen magyar nyelvű anyaga a gödöllői csapatnak, ami ráadásul kiválóra sikeredett.

A Dürer Kert adott otthont a lemezbemutató fellépésnek, ahol nem sokkal fél kilenc után a húrok közé csapott a vendégzenekar, Jesse James és bandája.

Korábban még sosem láttam élőben a srácokat, de azt kell mondjam, tökéletesen illettek az Asphalt Horsemen elé. Kellően bemelegítették a közönséget, és nagyon jó hangulat alakult ki a bulijuk alatt.

Jól szóltak végig, a Whole Lotta Rosie eljátszása az egyik születésnapos nézőnek pedig már csak hab volt a tortán.

Utánuk átszerelés következett, majd negyed tizenegy magasságában felcsendült az intró. A 100 Folk Celsius Nagy-budapesti-aszfalt-country című száma hangzott el,  hogy aztán  az új lemez nyitódalával, a Még lélegzel című gyöngyszemmel indítsák a  koncertet. Keményen, mégis tisztán szólaltak meg, ami ki is tartott a buli végéig.

A pódium közpén Lőrincz Károly gitáros/énekes, mellette két oldalt Megyesi Balázs basszusgitáros és Matyasovszki Géza gitáros pengettek. Bencsik István dobos mögöttük püfölte a bőröket, mellette Varga Lilla és  Demeter György  (XL Sisters) háttérvokálozott.

A háttérben az új lemez borítója volt kifeszítve két további molinóval egyetemben, amik a színpad jobb és bal oldalán kaptak helyet. A kiváló nyitónóta után érkezett is a Gyerünk című szerzemény, ami az első Asphalt Horsemen lemezen megjelent Ride On magyar nyelvű verziója. Az új albumon ugyanis az utolsó négy szám az első két lemezen megjelent dalok magyar nyelvű átirata. Ezt a sort folytatta a 2016-os Brotherhood’-on szereplő Thank You is, Te vagy a levegő címmel. Ez egy remek nóta, ami bármelyik államokbeli southern banda javára válhatna.

Külön öröm, hogy már többen – köztük jómagam is – kívülről fújták a szöveget, amit Lőrincz Karcsi is megemlített a dal után. Külön pozitívuma volt a bulinak, hogy rengeteget kommunikáltak a közönséggel, sőt gyakran csak sztorizgattak erről-arról, ami közvetlen hangulatot teremtett köztük és a publikum között.

Érkezett egy másik új dal, a Minden pofonnak megvan a helye, aminek a szövege szintén nagyon jó. A hangulatra – ahogy írtam –, eddig sem volt panasz, de ennek a déli motoros rocknak akkora feelingje van, hogy az ember legszívesebben felpattanna egy nagy amcsi chopperre és elszáguldana a lemenő nap fényében a végtelen poros országúton.

Ezt bizonyára  a banda is érezte, ugyanis a frontember felkiáltott: „Menjünk le délre!” és következett a Mexico című szerzemény, ami az első album egyik legjobb száma. Volt is rá beindulás rendesen és itt még csak a buli fele ment le!

Az új lemezről a Megteszem, ha kell is elhangzott, ami egy könnyedebb dal, de simán el tudnám képzelni akár egy Lynynrd Sknynrd-kiadványon is. A refrén annyira fülbemászó, hogy másodszorra már az egybegyűltek is együtt énekelték velük. A My Old Town folytatta ezt a vonalat, még a szájharmonika is előkerült, hogy igazi vadnyugati feelinget varázsoljanak a Dürer Kert falai közé.

A főműsort a pörgős Eltékozolt idő, valamint a címadó Halld, amit mondok zárta, amikre szintén nagyot tomboltunk. Az utóbbiban szerencsére van egy kis merengős középrész, ami alatt kifújhattuk magunkat, hogy aztán megint együtt énekelhessük a refrént az együttessel.

Pár perc szünet után a ráadást a Mának élj nyitotta, ami a második albumon megjelent Seize The Daynek a magyar nyelvű megfelelője. A Rajtad áll zárta a koncertet, ami korábban  Wasting Time címmel jelent meg. Fülbemászó dallama és jó kis pörgős üteme tökéletes befejezése volt ennek a kiváló bulinak.

Zárásként  annyit tudok mondani, hogy mindenki, aki kicsit is átérzi az Államok déli életérzését egy csöppet modernebb kivitelben, ne tétovázzon: látogasson el valamelyik Asphalt Horsemen-buliba, mert ezek a srácok olyan hitelesen képviselik ezt a stílust, hogy úgy fogja érezni, nem is Kelet-Európában, hanem a mocsaras Louisiana állam egyik kisvárosában van.

Viszont aki nem megszállottja a legális fegyverviselésnek, a Bibliának és a keresztnek, de szereti az igényes rockzenét, nyugodtan ismerkedjen az Aszfalt Lovasaival, mert csalódni biztosan nem fog.

Még lélegzel / Gyerünk / Te vagy a levegő / Down In The Dirt / Minden pofonnak megvan a helye / Change / Mexico / Dr. Tease / Megteszem ha kell / My Old Town / Eltékozolt idő / Halld amit mondok /// A mának élj / Rajtad áll

Szerző: Kidlacee
Képek: Asphalt Horsemen / Auguszt-Pőcze Andrea

Legutóbbi hozzászólások