Aréna méretű házibuli: Bryan Adams – Zágráb, Arena, 2017. 11. 09.

írta Kidlacee | 2017.11.18.

A tavaly hazánkat is immáron sokadszorra megjárt Bryan Adams a 2015-ben megjelent ’Get Up’ turnéjának éppen a záróköreit futja, amibe a szomszédos Horvátország legnagyobb városa, Zágráb is bekerült. Mivel a tavalyi budapesti buli – akárcsak a lemez – több mint tökélyre sikeredett, nem volt kérdés, hogy november kilencedikén irány a délszláv főváros.

Bryan Adams is azon sztárok közé tartozik, akik nincsenek rászorulva, hogy 2-3 évente új dalokkal jelentkezzenek, mégis simán összegyűlik a fellépéseikre 9-10.000 ember. Persze ha erre egy új album miatt kerül sor, az csak még jobban megkoronázza az eseményt.

És tényleg... A nyolc után nem sokkal színpadra lépő Bryan és zenekara egyből a Do What You Gotta Doval indította a több mint kétórás bulit. A dal hallatán talpra ugrott az egész csarnok és egy emberként énekelték vele együtt a dalt. Különösen jó volt hallani, hogy az új dalokat is ismerte a közönség, nem csak a kötelező slágereket. A színpad mögötti kivetítőn az új lemez borítója életre kelt: a zenész arcát mindenféle grimaszolásra kényszerítette a hölgy keze

A letaglózó nyitódal végén egyből átcsaptak a Can't Stop This Thing We Started című nótába a ’Waking Up The Neighbours’ lemezről. Bryan az évtizedek óta a csapatában játszó Mickey Curry doboson és Keith Scott gitároson kívül egy új bőgőssel érkezett. A billentyűs – Gary Breit – viszont ugyanaz a szimpatikus, visszahúzódó fickó volt, akit a múlt évben az Arénában is láthattunk.

Bryan – aki fotósként is tevékenykedik – igazán közvetlen zenész, nagyon tiszteli a közönségét, és egy percre sem szállt a fejébe a dicsőség, pedig kiadott már nem egy toplistás dalt. Emiatt aztán inkább egy hatalmas házibulihoz hasonlított a koncert: többször is elcsevegett a publikummal (szerencsések az első sorokban állók), és a színpad széléről úgy integetett az egybegyűlteknek, mintha ezer éve ismernénk egymást.

A ’Get Up’-ról összesen öt dal hangzott el. Érkezett többek között a Don't Even Try, ami alatt a számhoz készült videoklip ment a kivetítőn, vagy a Go Down Rockin’, aminek olyan húzása volt, mintha egy tehervonat robogott volna végig rajtunk. Volt is rá beindulás rendesen. A másik legtöbbször elővett lemez a ’Reckless’ volt, amiről elsőnek a Run To You szerepelt, majd a gyönyörű Heaven is elhangzott, miközben a kivetítőn megjelent az éjszakai csillagos égbolt. A This Time után jött egy új dal a napokban megjelent válogatásról, az ’Ultimate’-ről, a Please Stay. Itt is a roppant hatásos videoklip kísérte a dalt, amin egy nő és egy férfi – fejük helyén a Szaturnusz és a holdja – egymás kezét fogja, és nem tud elszakadni egymástól.

A dallista összeállításánál láthatóan figyeltek arra, hogy egy-egy lassabb, vagy akusztikus dalokból álló blokk után mindig gyorsabb dalok következzenek. A You Belong To Me után bele is kezdtek a nagy sláger, a Summer Of '69 kezdő akkordjaiba, viszont az első pár sort nekünk kellett énekelni. Ahogy aztán beindult a nóta, szó szerint megőrült a közönség, még az ülőhelyeken is sokan felálltak és úgy tomboltak, illetve énekeltek. Egy ilyen után muszáj volt egy kis pihenőt beiktatni: kezdetét vette egy akusztikus blokk, ahol a Here I Am-et a szintén egy szál gitáron elővezetett When You're Gone követte. Az egyik legnagyobb ovációt természetesen a ’Robin Hood’ betétdal, az Everything I Do váltotta ki.

Két tombolósabb nóta – a Back To You és a Somebody – után ismét lassabb percek jöttek a Have You Ever Really Loved a Woman és a Please Forgive Me dalokkal. Aztán ismét talpra, mert mint tudjuk, az „Egyetlen dolog, ami jól néz ki rajtam, az te vagy”. Vagy úgy is mondhatjuk, hogy The Only Thing That Looks Good On Me Is You. A Cuts Like a Knife-ban a közönségénekeltetés is megvolt, majd a Brand New Day zárta a majdnem kétórás műsoridőt.

Visszatapsolás után jött az ’Ultimate’ másik új dala, az Ultimate Love, ami megint csak kiválóra sikeredett. Hogy a házibuli hangulat tényleg a tetőfokára hágjon, arról az Eddie Cochran -feldolgozás, a C'mon Everybody gondoskodott, amit Elvis Presley All Shook Upja követett. A kivetítőn az első sorokat mutatták, és láthatóan odalent még jobban forrt a levegő, mint a lelátókon, pedig addigra már ott is mindenki táncra perdült. Az utolsó három dalt pedig ismét csak akusztikusan, egy szál gitáron adta elő emberünk, majd meghajolt, megköszönte Zágrábnak a kiváló estét, és fel is vette telefonjával a közönséget.

A program gerince nagyjából az volt, mint tavaly nálunk, újdonságként a két vadiúj dal az ’Ultimate’-ről és a ’Don Juan’ film betétdala került a műsorba. Üresjárat egy percig sem volt, végig a maximumon pörögtek az események, ráadásul mindehhez még fantasztikus hangulat is párosult. Bryan Adams tehát most is gond nélkül meg tud tölteni egy arénát, és amikor 10.000 ember énekli egyszerre, hogy „Back in the summer of 69”, az egy igazán felejthetetlen élmény!

Do What Ya Gotta Do / Can't Stop This Thing We Started / Don't Even Try / Run To You / Go Down Rockin' / Heaven / This Time / It's Only Love / Please Stay / Cloud #9 / You Belong To Me / Summer Of '69 / Here I Am / When You're Gone / (Everything I Do) I Do It For You / Back To You / Somebody / Have You Ever Really Loved A Woman? / Please Forgive Me / The Only Thing That Looks Good On Me Is You / Cuts Like A Knife / 18 Til I Die / I'm Ready / Brand New Day /// Ultimate Love / C'mon Everybody / All Shook Up / Straight From The Heart / Heat Of The Night / All For Love

Szerző: Kidlacee
Fotók: www.muzika.hr és www.perun.hr

Legutóbbi hozzászólások