„Ne törődjünk bele abba, amink van, amíg van lehetőségünk akár egyet is lépnünk előre”: Interjú Kerecsen Lászlóval (New Friend Request)

írta Hard Rock Magazin | 2017.04.23.

Jelenleg is aktívan dolgozik bemutatkozó lemezén a budapesti metalbanda, a New Friend Request. A srácokról most először olvashattok a Hard Rock Magazinon, úgyhogy a kezdetekkel és a debütalbum munkálataival kapcsolatos infókon kívül néhány dalt is elhintettünk a Kerecsen „Leci” Lászlóval készült interjúnkban.

Hard Rock Magazin: Ez az első NFR-interjú a Hard Rock Magazinon, ezért kérlek, néhány mondatban mutasd be a zenekart!

Kerecsen László: A zenekar 2013 nyarán alakult Budapesten. A Jelenlegi felállás: Németh Zoltán - dob, Jankai Sebastian - basszusgitár, Sági Tamás - gitár, valamint jómagam, mint frontember, énekes. 4 videoklip, 2 országos turné, 6 külhoni koncert és rengeteg támogatás, valamint pozitív energia, amivel az elmúlt 2 évben – vagy a közönség vagy más zenekarok által – lettünk gazdagabbak.

HRM: Március végén elkészült egy debütalbumot beharangozó klip, mely komoly mondanivalót tartalmaz, és talán picit líraibb hangvételt üt meg. Volt ennek valami különösebb oka? Vagy csak megmutattátok, hogy tudtok ilyet is?

KL: Egyrészt megmutattuk, hogy lesznek ilyen dalok is a lemezen, mert metalzenekar ide vagy oda, vannak olyan érzések, gondolatok, amit nem lehet és nem is feltétlen szerencsés „zúzással” kifejezni. Úgy gondolom, hogy az érzelmek közlésének meg van a megfelelő formája, az a hangulat és mondanivaló, ami ebben a dalban van, pedig így tud a legjobban érvényesülni, és a megfelelő helyre, – ha úgy tetszik – a megfelelő fülekbe kerülni. Bár hozzáteszem, hogy ehhez a klip képi világa is nagyban hozzátesz, hiszen leköveti mind a zene mind a szövegben lejátszódó hangulatváltásokat, de hát egy jó videoklipnek ez a dolga. (nevet)

HRM: A klip a képi mondanivaló alapján is megállná a helyét bármely klipversenyben. Mit lehet tudni a készítőkről?

KL: Egyrészt köszönöm a zenekar nevében, másrészt köszönöm a másik oldalról is – ahol a klipkészítői vannak –, ugyanis annak a csapatnak én is a része vagyok, mint rendező és producer. A csapat 2015 óta SYNDROME PRUDUCTION néven készít zenekari videoklipeket, koncertvideókat, illetve gyakorlatilag bármilyen képi és vizuális megvalósítást, aminek köze van a zenéhez, legyen szó a mozgó kép mellett fotóról vagy grafikáról. 

HRM: Április 30-án, a Down For Whatever lemezbemutatójának különleges vendégeként léptek fel. Ez az első idei koncert. Mivel teltek az ezt megelőző hónapok?

KL: Az ezt megelőző hónapok, illetve az év további igen nagy része is a stúdióban és a próbateremben telik, ugyanis készül a zenekar bemutatkozó nagylemeze. Ez azért egy ennyire hosszú folyamat, mert gyakorlatilag a dalszerzéstől kezdve a kézzelfogható lemez dizájnjáig mindent mi magunk készítünk és álmodunk meg. Erre a magyarázat annyi, hogy ez az első lemezünk, ami nagyon fontos mérföldkő lesz, így szeretnénk a szó szoros értelmében magunkénak érezni, de ez nem kevés munka és idő. Részben ezeknek a munkafolyamatoknak is köszönhető, hogy az első koncertet eddig várattuk, másrészt mivel Budapesten 3-4 koncertet adunk éves szinten, így vártunk a megfelelő apropóra, és mivel a Down For Whatever zenekarral személyes jó barátságot ápolunk – és zenekari oldalról is abszolút egy rugóra jár az agyunk –, egyszerűen adta magát a dolog, hogy igent mondunk egy ilyen különleges felkérésre.

HRM: Készül az első nagylemez. Mit lehet erről már tudni?

KL: A lemez jelenleg rögzítés alatt áll Budapesten a GHOSTSHIP RECORDINGS-ban és idén ősszel jelenik meg ’Nem Kel Fel A Nap’ címmel. Az anyagról eddig már 3 dal érhető el klippel együtt, illetve a megjelenésig további 2 dalt fogunk még róla megmutatni. A lemezen található 10 dal mögött lévő üzenet végig egy szálon kapcsolódik egymáshoz, és különböző hétköznapi élethelyzetekre, emberi életekre vetíti rá azt a gondolatot, hogy legyünk kicsit tudatosabbak, bátrabbak, lehetőségeinkhez képest próbáljuk kicsit jobbá tenni azt, amiben élünk, és ne törődjünk bele abba, amink van, amíg van lehetőségünk akár egyet is lépnünk előre.

HRM: Őszi lemezmegjelenés, tehát a nyár valószínűleg sok-sok munkával telik majd. Azért néhány fesztivál bele fog férni?

KL: Természetesen! Sőt, már vannak is lekötött időpontjaink nyárra, méghozzá olyan fesztiválokon, mint a Zorall Sörolimpia vagy az UKK&ROLL, és ez folyamatosan bővül egyeztetések után. Tehát aki fesztiválon akar minket elcsípni, annak idén nyáron meg lesz rá a lehetősége.

HRM: Őszi/téli tervek?

KL: Mindenféleképpen lesz egy lemezbemutató koncertünk a fővárosban, illetve egy hosszabb, egészen a következő évre is átnyúló turné van jelenleg szervezés alatt, az első lemez megjelenésének apropójából. Nagyon komolyan vesszük ezt a dolgot, de elkiabálni jelen pillanatban még semmit sem szeretnék. Most a legfontosabbnak azt tartom, hogy egy olyan lemezt adjunk ki a kezünk közül ősszel, amit mi és a közönség is büszkén tesz majd fel a polcra otthon.

Készítette: Boltsek Andrea