Rammstein: Paris

írta Kidlacee | 2017.03.27.

A Rammstein azon bandák egyike, akik akkor is megtöltenek egy arénát, vagy több tízezer embert vonzanak egy fesztiválra, ha éppen nem adnak ki új dalokat a kezeik közül. Igaz, elég régen volt már, mikor a legutóbbi stúdióalbumuk, a ’Liebe ist für alle da’ megjelent, de az utána következő válogatás – a ’Made In Germany’ – és az annak turnéja után szünetre vonuló csapat 2015 őszén újra aktivizálta magát, és nekifogtak az új album megírásának. Akkor piacra dobták az ’In Amerika’ koncertkiadványt – ami kicsit felkavarta körülöttük az állóvizet a tavalyi fesztiválturnéhoz –, a ’Paris’ című anyag pedig remélhetőleg az idei körút mellett a régóta várt új stúdióalbum előfutárának is szántak, amit a hivatalos megjelenés előtt mozikban is meg lehetett nézni. Nálunk a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház tűzte műsorára, és mivel hamar teltházas lett a március 23-ai előadás, így beiktattak még egy vetítést 24-re is.

A ’Paris’-t 2012 márciusában – tehát a ’Made In Germany’ turnéján –, a francia fővárosban rögzítették, ahol a legnagyobb slágereik hangzottak el, és ezt a képi világot sikerült egészen egyedivé is varázsolni. Jonas Akerlund kitűnő munkát végzett a gyors képi vágásokkal és a különböző effektekkel, amik kitűnően visszaadják a banda színpadi képéhez passzoló rideg ipari környezetet. Összességében nem is egy hagyományos koncertről van szó, inkább koncertfilmről, de ha nem akarjuk élesen besorolni egyikhez sem, akkor a kettő egyvelege a legjobb megnevezése a ’Paris’-nek.  Sokszor a zenészek arcai kapnak egészen különleges effekteket, mint például az elmosódás vagy kígyónyelv, máskor pedig a közönség soraiban helyet foglaló nézők változnak át egy-egy pillanatra valami mássá.

A bő másfél órás filmben most nem hangzanak el olyan klasszikusok, mint az Ich Will vagy a Links 2-3-4 (ezek a hírek szerint szerepelni fognak a május 19-étől kapható DVD, illetve Blu-ray kiadványokon) viszont helyettük van Mein Herz Brennt és Mutter, amik eddig egy élő felvételükön sem voltak hallhatóak.

Természetesen az előadásmód és a látvány a helyén van, minden robbanás és lángcsóva csak még jobban fokozza a katarzist, és akkor, amikor az a leghatásosabb és legodaillőbb. Mivel ez a turné érintette hazánkat, így sok minden ismerős lesz annak, aki akkor az Arénában részese volt a koncertnek. Ilyen például a közönség sorai között történő bevonulás, vagy a koncert közepén, a magasból aláereszkedő hídon keresztüli átmenetel, majd pár dal (például a Bück dich) ottani előadása, esetleg a jól bevált pirotechnikai eszközök alkalmazása, mondjuk az égő nyíl kilövése (a Du Hast alatt).

Azért érdemes beszerezni a ’Paris’-t, mert Rammstein-koncertet még nem láthattunk ilyen formában, ráadásul nem válik unalmassá még annak ellenére sem, hogy jó pár kötelező dal helyet kapott rajta. Tehát hiába tudja a néző, hogy a Feuer Frei! alatt megjelennek a fejükre erősíthető lángszórókkal – hogy aztán jól odapörköljenek a nézők feje fölé –, épp úgy el fog ámulni rajta mintha először látná, köszönhetően az egyéni vágásoknak. Rajongóknak természetesen kötelező beszerezni, aki pedig szeretne, de nem jutott el soha egy Rammstein-koncertre sem, az főleg nézze meg, mert ezután biztos, hogy pótolni fogja elmaradását!

Dallista:
01. Sonne
02. Wollt Ihr Das Bett In Flamen Sehen?
03. Keine Lust
04. Asche Zu Asche
05. Feuer Frei!
06. Mutter
07. Mein Teil
08. Du Reichst So Gut
09. Du Hast
10. Bück Dich
11. Mann Gegen Mann
12. Ohne Dich
13. Mein Herz Brennt
14. Engel
15. Pussy
16. Frühling In Paris

Szerző: Kidlacee

Legutóbbi hozzászólások