Erdész Róbert – Könyvet írt a Solaris billentyűse

írta CsiGabiGa | 2016.11.10.

A legendás Solaris, Napoleon Boulevard és Cabaret zenekarok alapítója, billentyűs-producere, 'Colossus' címmel fantasztikus regénnyel jelentkezett 2016. október végén, melyhez egyedülálló módon élőszereplős trailert is készítettek.

A cselekmény kiindulópontja az, hogy egy számítógépes játék, a MyWords előbb közvetít mozgóképet egy terrortámadásról, mint hogy az valóságosan megtörténne. A 'Colossus' egy új trilógia, a 'MyWords' első darabja.

Erdész Róbert pályáját a science fiction kezdettől végigkísérte, hiszen Solaris zenekara Stanislaw Lem híres regényéről kapta a nevét, a 'Marsbéli krónikák' című lemezük – melynek 30 éves lemezbemutatóján és balett-feldolgozásán is ott voltunk – Ray Bradbury novelláskötetén alapul, és amikor ő maga is tollat ragadott, mi mást írhatott volna, mint fantasztikus regényt.

A trailer két szempontból is különleges: egyrészt – idehaza legalábbis – ritka az élőszereplős filmelőzetes egy könyvhöz, másrészt fia, Erdész Tamás zenét is komponált hozzá, Words Are All We Have címmel, ami egy – a könyv mottójául szolgáló – Samuel Beckett-idézet: „Szavak: ez mindenünk.”

A 'MyWords' trilógia további zenei vonatkozásai az első kötethez készült Words Are All We Have című dalon kívül: a tavasszal megjelenő második kötethez egy 'Welcome To My Brain' című CD/DVD album kapcsolódik majd, amin Erdész Róberten kívül közreműködik még Szirtes Edina "Mókus" (hegedű), Ullmann Zsuzsa (ének), Muck Ferenc (szaxofon), Varga János (gitár), Szendőfi Balázs (basszusgitár), Dr. Kollár Attila (fuvola) és Gáspár Gergő (dob). Jövő ősszel pedig – a harmadik kötettel együtt – egy igazi elektronikus zenei album jön, csupa korabeli, analóg szintetizátorral rögzítve, melynek jelenlegi munkacíme ’Analóg’.

Erdész Róbertnek nem ez az első könyve, 'A csapda' című első regénye még 1998-ban jelent meg, az akkori trendnek megfelelően azonban angol írói álnéven, Robert Foresterként.