Rock and Roll Cinema - Nick Cave: 20,000 nap a Földön

írta P.A. | 2014.12.07.

Nick Cave korunk egyik legsokoldalúbb művésze, akiről talán kevesebben tudják, hogy a filmek világában is igen járatos. Akik a hollywoodi sikerfilmeken túl is szívesen tölti idejét mozgóképekkel, az találkozhatott már Cave-vel kisebb-nagyobb szerepekben, esetleg láthatta Az ajánlat vagy a Fékezhetetlen című alkotásokat, melyeknek a forgatókönyvét írta, de zeneszerzőként is sokszor feltűnik a neve stáblistákon. Most ismét a mozikban láthatjuk Nick Cave-et, aki ezúttal sajátos módon önmagát alakítja.

A 20,000 nap a Földön Iain Forsyth és Jane Pollard rendezők rendhagyó portéfilmje Nick Cave-ről, melyben életének 20 000. napján kísérhetjük el őt egy megrendezett napjára. Beülhetünk vele pszichológusához, Darian Leaderhöz, ahol nyíltan és ösztönös módon beszél önmagáról, gyermekkoráról, apja haláláról és persze az előadóművészek különleges világáról is. De szemlélhetjük, ahogy régi fotók és relikviák segítségével feleleveníti múltja egy-egy jellegzetes és fontos momentumát, és láthatjuk alkotni is, amint a való világból kilépve egy új univerzumot hoz létre íróként vagy éppen zenészként Warren Ellis és a többi kolléga társaságában.

A film zseniális módon egy mesterségesen felépített környezetbe helyezi Cave-et, ahol aztán spontán beszélgetések során mutatkozik meg előttünk a művész a maga valójában. A felvételek nagyjából a 'Push The Sky Away' dalainak születésekor kezdődtek, és az eredeti elgondolás szerint a lemez készítését mutatták volna be. Később ez az elképzelés terebélyesedett ki egy egészen más jellegű gondolattá, de az új lemez dalai ettől függetlenül gyakran felcsendülnek nyers és vágatlan verziókban.

Nick Cave-nek, a kreatív művésznek szinte minden oldatát sikerül meglepően mélyen bemutatni.  Fontos kiemelni, hogy amíg a jelenetek megrendezettek, az azokban elhangzó párbeszédek már nem. Ezért volt nagyszerű ötlet, hogy Darian Leader pszichológus készítsen interjút Cave-vel, mert neki sikerül olyan őszinte módon megszólaltatnia, amire egy újságíró sem lenne képes. Szintén ilyen elgondolásból kapott helyet a filmben Ray Winstone színész, aki jó barátja Cave-nek, és persze ezért látható Kylie Minogue is, akihez Nicket érezhetően egészen egyedi kapcsolat fűzi. Ezen túl talán Blixa Bargeld egykori zenésztárs szerepvállalása a legmeglepőbb és örömtelibb, hiszen először találkozott Cave-vel, mióta 2003-ban kilépett a Bad Seedsből. A kettejük feszültséggel és szeretettel teli párbeszéde nagyszerű példa rá, hogy ez az alkotás milyen csodálatosan örökíti meg egy adott pillanat érzelmeit.

A 20,000 nap a Földön nem próbálja meg lerántani a maszkot Nick Cave-ről, de nem is tudná, hiszen nincs mit, és nem is ad kulcsot világához, hogy teljesen megérthessük, hiszen attól érdektelenné válna. Inkább csak mélyebb betekintést enged gondolataiba, ezzel inspirál és ösztönöz – épp úgy, ahogy Nick Cave művészete.

Szerző: Pálinkás András

A filmet májusban vetítették a Budapesti Dokumentumfilm Fesztiválon, de 2015. január 15-től moziforgalmazásba is kerül a Mozinet jóvoltából.